Topic outline

  • Opettaja

    Pekka Aarnio

    Harjoitusryhmät ja Ilmoittautuminen
    XML moduulilla ja  Automaation tietotekniikka (AT) moduulilla on yhteiset harjoitusajat, joten labrojen aikana voi tehdä ja demota sekä AT:n että XML-moduulin tehtäviä. Kaikki tehtävät suoritetaan demoamalla siinä harjoitusryhmässä johon on ilmoittautunut.Tarkemmat tiedot ryhmistä ja ilmoittautumisesta löytyvät  Automaation tietotekniikka sivulta.

    XML tehtävät
    XML (Extensible Markup Language) on yleinen rakenteellisen tiedon tekstipohjainen esitystapa, joka mahdollistaa tiedonsiirron  sekä ihmisen että tietokoneen luettavassa muodossa. Näin se mahdollistaa automatisoidun tiedonsiirron eri tietojärjestelmien välillä.

    Käytännössä XML-dokumentteja prosessoidaan pääasiassa ohjelmallisesti erilaisissa sovelluksissa. XML-ohjelmoinnin oppiminen edellyttää kuitenkin muutamien keskeisten tekniikoiden ymmärtämistä ennen ohjelmointiin ryhtymistä. Tämän vuoksi tällä kurssilla opetellaan asiat ensin xml-kielen tasolla ja käytetään valmiita online sovelluksia tekniikoiden harjoitteluun. XML harjoituksissa perehdytään XML:n perusteisiin ja kolmeen keskeiseen XML-tekniikkaan.

    Moduuli koostuu viidestä tehtävästä, joista kustakin voi saada 5 pistettä (5x5p=25p). Tehtävä 1 on lyhyt johdantona toimiva esitehtävä (lukutehtäva). Muut neljä ovat varsinaisia labra-tehtäviä, joissa tutustutaan keskeisiin XML-tekniikoihin. Kaikkiin tehtäviin liittyy teoriaosuus  _teoria.pdf ja itse tehtävän määrittely, joihin on syytä tutustua ennen harjoituksiin tuloa. Tarkemmin teoria on esitetty _extra.pdf kalvoilla, jotka voivat olla hyödyllisiä ratkaisun yksityiskohtien tarkistamisessa, koska ne sisältävät enemmän teoriaa tukevia esimerkkejä.

    Esitehtävä: XML ja tietointegraatio
    Tehtävä 1: XML-kielen perusteet
    Tehtävä 2: XPATH kyselykieli
    Tehtävä 3: XSLT muunnokset
    Tehtävä 4: XML Schema (itsenäinen tehtävä)(osaratkaisun email-palautus ks. ohjeet)

    Online työkaluohjelmat
    • XML: xpath, xslt, schemavalidate: http://www.xpathtester.com
    • XML: xpath, xslt, schemavalidate, reg-exp: http://www.freeformatter.com
    • XML: Well-formed validator by w3c: http://validator.w3.org/#validate_by_input