Topic outline

  • Kurssin tavoitteena on opettaa perustiedot energian tuottamisesta ydinreaktioilla. Kurssi koostuu kolmesta osa-alueesta: nykyään käytössä olevista ydinreaktorityypeistä, mahdollisista tulevista fissiotekniikkaan perustuvista ydinreaktorityypeistä, sekä fuusioreaktoreista. Kurssin suorittaneilla on perustiedot ydinenergia-alan peruskäsitteistä sekä nähtävissä olevista ydinenergiatekniikan tulevaisuuden haasteista.

    Kurssin sisältö lyhyesti: Ydinreaktoreiden fysiikan ja tekniikan perusteita, polttoainekierto, ydinjätehuolto, turvallisuus sekä ydinenergian erityiskysymykset. Neljännen sukupolven ydinreaktorihankkeet. Fuusioreaktorikonseptit, fuusiofysiikan ja tekniikan perusteita. Materiaalikysymykset. Taloudellis-yhteiskunnalliset näkökulmat.

    Huom: kurssilla ei ole erikseen luentoja ja laskuharjoituksia, vaan lähiopetusta on sekä maanantaisin että torstaisin. Lähiopetuksessa on läsnäolopakko, lisää tietoa ensimmäisellä luennolla. Kurssin suoritus muodostuu aktiivisesta osallistumisesta opetustilanteisiin sekä joka opetuskerralle etukäteen palautettavista tehtävistä. Poikkeuksista luentoaikatauluun ilmoitetaan erikseen.

    Kurssin voi myös suorittaa itseopiskeluna (etäopiskeluna), erityisesti kesällä tai syyslukukaudella. Suoritustavasta on tällöin sovittava erikseen vastuuopettajan kanssa.

    Vastuuopettaja: Filip Tuomisto