Osion kuvaus

  • Lähes jokainen meistä tunnistaa olleensa joskus stressaantunut. Kenties olet huomannut tenttiviikon lähestyessä tai tehtäväpalautusten painaessa päälle stressitasojen kohoavan? Tai ehkä olet vasta aloittelemassa opintojasi ja stressaat, löytyykö vuosikurssiltasi mukavia opiskelukavereita ja löydätkö paikkasi opiskelijayhteisössä? Tai mahdollisesti olet ollut jo pidempään opiskelu-, työ- ja ihmissuhdepaineiden ristitulessa?

    Sressaantunut opiskelija

    Stressi kuuluu elämään, eikä juuri kukaan selviä korkeakouluopinnoista kokematta stressiä ainakin jossain vaiheessa. Kohtuullinen stressi voi parhaimmillaan auttaa meitä saamaan asioita aikaan ja saavuttamaan tavoitteitamme. Jos stressin määrä on sopiva, vapaa-aika ja normaali unen määrä riittävät palautumiseen. Kuitenkin osalla opiskelijoista stressi voi olla pitkäkestoista tai lähes jatkuvaa.

    Oma stressitila olisi tärkeä tunnistaa ja löytää itselle sopivat keinot päästä välillä palautumaan. Pitkäkestoinen stressi voi heikentää hyvinvointiamme monilla eri tavoin ja stressi vaikuttaa usein myös suoriutumiseen opinnoista. Jatkuva, voimakas stressi on yhteydessä heikompaan opintomenestykseen. Tämän itseopiskelumateriaalin tarkoitus on antaa sinulle työkaluja tunnistaa oma stressisi sekä edistää omaa palautumistasi.


    Itseopiskelumateriaali koostuu kahdesta pääosiosta ja kolmannesta lisätieto-osiosta:

    1. Osiossa "Stressi ja sen tunnistaminen" käymme läpi, mitä stressi on ja kuinka stressin voi tunnistaa. Osiossa kerrotaan, miten stressi voi vaikuttaa kehoon, mieleen, tunteisiin ja toimintaan. Pääset myös pohtimaan, mitkä hälytysmerkit saavat juuri sinut huomaamaan, että stressitasosi on nyt koholla. Lisäksi osiossa kerrotaan stressin yhteydestä vireystilaan ja harjoitellaan oman vireystilan kuulostelua. Lisätietona voit vielä lukea, miten stressi vaikuttaa aivojen toimintaan ja tiedonkäsittelyyn.

    2. Osiossa "Mikä avuksi stressiin?" lähdemme harjoitusten avulla tutkimaan omaa stressiäsi, palautumistasi ja voimavarojasi tarkemmin. Aluksi kartoitat, millaisia vaatimuksia stressisi taustalta löytyy. Seuraavaksi tutkailet tarkemmin, millaisia tunteita stressi sinussa aiheuttaa ja onko stressin taustalla kenties elämä, joka ei vastaa omia arvojasi. Harjoituksissa pääset pohtimaan myös, millaisia voimavaroja sinulla on omassa elämässäsi sekä millaisia keinoja käytät arjessasi psykologisen palautumisen edistämiseksi.

    Lopuksi-osion kysymykset auttavat sinua kokoamaan yhteen, mitä sinä olet oppinut omasta stressistäsi, palautumisestasi ja omista voimavaroista itseopiskelumateriaalin aikana. Kysymysten avulla hahmotat, pitäisikö sinun vielä palata uudestaan johonkin materiaalin osioista ja mihin stressinsäätelyn osa-alueeseen sinun tulisi jatkossa erityisesti kiinnittää huomiota. Lisäksi löydät osion lopusta lähteitä, jotka me opintopsykologit olemme kokeneet hyödyllisiksi. 

    Stressinhallinta on taito, joka kehittyy harjoittelemalla ja josta tulet varmasti hyötymään myös valmistumisesi jälkeen työelämässä. Tervetuloa tutustumaan omaan stressiisi ja treenaamaan tuikitärkeää stressinhallinnan taitoa!



    Tasapaino