Stresshantering (självstudiematerial)
Topic outline
-
Nästan alla känner sig stressade ibland. Kanske har du märkt att stressnivån ökar inför en tentamensvecka eller när deadlinen för en uppgift närmar sig? Eller kanske du precis har påbörjat dina studier och känner stress över om du kommer att ha trevliga studiekamrater och hitta din plats i studiegemenskapen? Eller har du redan en längre tid känt stress över studier, jobb och sociala relationer?
Stress hör till livet, och få klarar sig igenom sina högskolestudier utan att uppleva stress åtminstone någon gång. Måttlig stress kan i bästa fall hjälpa oss att få saker gjorda och uppnå våra mål. Om stressen är på en lagom nivå räcker fritiden och en normal mängd sömn till för att vi ska återhämta oss. För en del studerande kan stressen vara långvarig eller nästintill kontinuerlig.
Det är viktigt att lägga märke till den egna stressnivån och hitta lämpliga sätt att återhämta sig med jämna mellanrum. Långvarig stress kan minska vårt välbefinnande på många olika sätt. Stress inverkar också ofta på hur studierna framskrider, och det finns ett samband mellan stark och långvarig stress och sämre studieframgång. Syftet med detta självstudiematerial är att ge dig verktyg för att upptäcka stress och främja din återhämtning.
Självstudiematerialet består av två huvuddelar och en tredje del som innehåller tilläggsinformation:
I del 1 går vi igenom vad stress är och hur du kan upptäcka om du är stressad. I denna del får du information om hur stressen påverkar kroppen, psyket, känslorna och beteendet. Du får också reflektera över vilka varningssignaler som får just dig att märka om din stressnivå har stigit. Vidare får du läsa om hur stress är kopplad till vakenhet och träna på att känna efter din vakenhetsnivå. Därtill kan du också läsa om hur stress påverkar hjärnans funktion och hur hjärnan hanterar information.
I del 2 får du med hjälp av olika övningar bekanta dig närmare med din stress, din återhämtning och dina resurser. Först får du fundera på vilka krav som ligger bakom din stress. Därefter får du reflektera närmare över vilka känslor stress väcker hos dig och om din stress möjligtvis beror på att du lever ett liv som inte motsvarar dina värderingar. Du får också reflektera över vilka resurser du har i ditt liv och vilka metoder för psykologisk återhämtning som du använder i vardagen.
Del 3 innehåller frågor som hjälper dig att sammanfatta vad du har lärt dig om din egen stress, din återhämtning och dina resurser med hjälp av självstudiematerialet. Frågorna hjälper dig att inse om du behöver se närmare på någon del av materialet på nytt och vilket delområde inom stresshantering som du behöver fästa särskild uppmärksamhet vid framöver.
Stresshantering är en förmåga som går att träna upp och som du säkerligen kommer att ha nytta av också i arbetslivet. Detta självstudiematerial hjälper dig att upptäcka om du är stressad och träna upp din stresshanteringsförmåga!