Topic outline

  • Tähän osioon on koottu kiertotalouden keskeisiä periaatteita ja niiden määritelmiä sekä muuta kiertotalouden kannalta keskeistä sanastoa viikon 1 harjoitusten ja kontaktiopetuksen perusteella. 

    Kiertotalouden määritelmä

    Kiertotalous tarkoittaa kestävästi toimivaa ja resurssitehokasta systeemiä, jossa vähennetään ympäristökuormitusta minimoimalla raaka-aineiden hukka.

    Kiertotaloudessa pyritään pitämään tuotteet ja raaka-aineet kierrossa mahdollisimman pitkään ja säilyttämään näin niihin sitoutunut arvo. Kiertotalous on siis merkittävästi kierrätystä laajempi kokonaisuus.


    Kiertotalouden tavoitteet

    Kiertotalous pyrkii irtikytkemään talouskasvun resurssien kulutuksesta.

    Talouskasvun irtikytkentä luonnovarojen kulutuksesta

    Kiertotalous voidaan tavoitetilan sijaan nähdä työkaluna, jolla pyritään ratkaisemaan viheliäisiä ympäristöhaasteista (=wicked environmental problems) kuten resurssiniukkuus, ilmastonmuutos ja luontokato.

    Muita kiertotalouden potentiaalisia hyötyjä ovat esimerkiksi lisääntynyt työllisyys sekä yhteiskunnan ja yksilöiden hyvinvoinnin  parantaminen.


    Kiertotalouden periaatteita

    Kiertotaloutta on hyödyllistä lähestyä systeemiajattelun ja systeemisen muutoksen näkökulmien kautta: talouden ja ympäristön komponentteja ja niiden epälineaarisuutta tarkastellaan kokonaisuutena.

    Keskeinen kiertotaloutta jäsentävä lähestymistapa on kolmen R:n periaate: 

    Vähentämisen (=reduce) periaate  tähtää siihen, että energian ja raaka-aineiden määrä tuotannossa minimoidaan. Vähentämisen periaatteeseen kuuluu siis esimerkiksi  esimerkiksi kompaktimpien ja kevyempien pakkauksien suunnittelu ja tehokkaammat tuotantoteknologiat.

    Uudelleenkäytön (=reuse) periaattessa on kyse siitä, että tuotteita tai sen osia käytetään uudelleen samaan käyttötarkoitukseen kuin aiemmin mahdollisimman monta kertaa.


    Kierrättäminen (=recycle) tarkoittaa sitä, että tuotteeseen sitoutunut materiaali hyödynnetään uusien tuotteiden valmistuksessa.

    Kiertotaloudessa pyritään siirtymään uusiutuviin energianlähteisiin, jolloin vähennetään riippuvutta  fossiilisesta energiasta. 

    Kiertotaloudessa keskeinen rooli on myös tuotesuunnittelulla. Kun jo tuotteiden suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon niiden elinkaari, uudelleenkäytettävyys ja kierrätettävyys, voidaan vähentää jätteen muodostumista. Tuotteen elinkaaren pidentämiseen voidaan tähdätä esimerkiksi  muunneltavuuden avulla. Tuotteen muunneltavuus pidentää tuotteen käyttöikää luoden tuotteelle vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia sen elinkaaren eri vaiheissa.

    Myös jakamistalous nähdään usein osana kiertotaloutta. Jakamistaloudessa mahdollisuus käyttää tavaroita ja palveluita on tärkeämpää kuin niiden omistaminen. Tällä voidaan parhaassa tapauksessa tehostaa resurssien käyttöä ja vähentää uusien tuotteiden valmistusta.

    Kiertotalouden visualisointeja

    Kiertotalouden periaatteiden visualisointi


    Kiertotalouden miellekartta

    (Kuva: Jenni Fisk)