Topic outline

  • Voit asentaa omalle tietokoneellesi ilmaisen ohjelman (IDE, joka on lyhenne sanoista "Integrated Development Environment" ), jonka avulla voit kirjoittaa Python-ohjelmia ja ajaa niitä. Tällä kurssilla suosittelemme ensisijaisesti käyttämään PyCharmia. Kurssilla on aikaisempina vuosina käytetty paljon Eclipseä, mutta opiskelijoilla - erityisesti MacOS:n käyttäjillä - on ollut hankaluuksia Eclipsen lataamisessa omalle tietokoneelleen. Lisäksi kurssin tietokonetentissä on käytettävissä vain PyCharm ohjelmien kirjoittamiseen


    Ohjelmointiympäristön asennusohjeet lyhennetysti

    1. Asenna Python-tulkki (ei tarvita, jos tietokoneeseesi on jo asennettu Python (versio 3.5 tai uudempi):

    https://www.python.org/downloads/

    •        Download Python 3.8.3 (tai uusin versio, jos ilmestynyt uudempi)

    •        Rastita asennusvaiheessa (jos kysytään) “Add to PATH”

     

    2. Asenna PyCharm (Community-versio):

    https://www.jetbrains.com/pycharm/download/

    ->Valitse käyttöjärjestelmäsi mukainen lataussivu.



    3. Avaa PyCharm:

        ◦     Valitse kysyttäessä “Do not import Settings”

        ◦     “Create new project”

        ◦     Varmista, että Python 3.8.3. (tai minkä version asensitkaan) on valittuna tulkiksi, version pitäisi olla vähintään 3.5.

             - Jos tulkki on jokin muu kuin haluamasi Python (esim Macilla Python 2.7) 

                    -> New -> Settings (Windows ja Linux) TAI Preferences (MAC) -> Project: <projektin nimi> -> Project interpreter -> Valitse listasta oikea vaihtoehto

            - Vaihtaaksesi oletustulkin uusille projekteille (MAC)

                     -> File ->Other settings -> Preferences for new projects.

                    Jos listasta ei löydy Python 3.8:aa, klikkaa rattaan kuvaa -> Add -> System interpreter

        ◦     Projektista New → Python File → Nimeksi esim. “testi.py”

        ◦     Aja kirjoittamasi koodi klikkaamalla koodista hiiren oikealla → Run


    Kun ympäristö on käytössä, varmista, että oikea Python-versio: kirjoita koodausympäristöön rivit

    import sys
    print(sys.version)

    ja aja koodi: tarkista, että version on se, jonka juuri asensit (eli esim. 3.8.3; versioissa 3.5:stä ylöspäin ei ole isoja eroja tämän kurssin näkökulmasta).


    Yksityiskohtaisemmat PyCharmin asennusohjeet

    Uudet, yksityiskohtaisemmat ohjeet Pycharmin asennukseen löytyvät täältä.


    Eclipse-ohjeet

    Aikaisempina vuosina kurssilla on käytetty Eclipse-sovelluskehitintä ja siinä PyDev-lisäosaa. Emme varsinaisesti suosittele Eclipsen käyttöä, koska opiskelijoilla on ollut paljon hankaluuksia Eclipsen lataamisessa eikä Eclipse ole käytössä tenttiympäristössä. Jos kuitenkin haluat kokeilla Eclipsen käyttöä, voit kokeilla sen lataamista alle linkitettyjen ohjeiden avulla.

    HUOM! Ohjeet ovat osin vanhentuneet, ja niissä viitataan vanhempiin versioihin ladattavista ohjelmista. Lataa Pythonista, Javasta ja Eclipsestä uudemmat versiot.

    Ohjeet siitä, miten saat asennettua saman ympäristön kotikoneellesi ja mitä asetuksia sinun pitää tehdä Aalto IT:n Linux-koneissa, ovat sivulla http://cse.hut.fi/fi/opinnot/CS-A1111/Kesa2018/eclipse/.
     

    Jos PyCharmin lataaminen omalle koneelle ei onnistu


    Jos et ohjeista huolimatta onnistu asennuksissa, niin huomaa voit kysyä neuvoa harjotiusryhmissä tai Piazzassa. Huomaa myös, että PyCharmin tai Eclipsen käyttö ei ole kurssin harjotiustehtävien tekemisessä pakollista. Voit kirjoittaa ohjelmia millä tahansa editorilla, jonka tallentaa kirjoitetun tiedoston puhtaana tekstinä (esim. Notepad tai Emacs). Sen jälkeen voit testata ohjelmaa ajamalla sitä Python-tulkilla esimerkiksi komentorivi-ikkunassa (terminal). Riittää, että tietokoneeseen on asennettu Python-tulkki, joka käyttää jotain Python 3:n versiota. Eclipseä ja PyDeviä ei siis välttämättä tarvita


    Notepad++

    Vapaaehtoisesti halutessasi voit asentaa myös Notepad++:n. Notepad++ on kevyt ohjelma, joka käynnistyy nopeasti, eli saattaa olla hyödyksi erityisesti jos kirjoitat ohjelmia ympäristössä, jossa suorituskyky on rajallinen. Huom! Notepad++ ei sisällä läheskään kaikkia samoja toimintoja kuin varsinainen IDE, mutta se mm. korostaa .py-tiedostojen koodia havainnollisilla väreillä ja auttaa sisennysten kanssa. Notepad++ soveltuu esimerkiksi valmiiden python-koodien tarkasteluun ja pieneen muokkaamiseen. Notepad++:sta ei voi suoraan ajaa Python-tiedostoja, mutta voit esimerkiksi siirtyä tiedostonhallinnassa kansioon, jossa tämä tiedosto on, avata komentorivin ("Terminal", "Command prompt") ja kirjoittaa komento python tiedostonnimi.py (Tai python3 tiedostonnimi.py tai python3.8 tiedostonnimi.py).