Topic outline

  • Stinas bild

    Den här modulen handlar om multimodala texter, där text kombineras med andra kommunikationsmedel såsom bilder, ljud, animationer och video. Det kan också vara spel. 

    Tänk gärna på den här modulen som en chans att testa någonting nytt. I fokus är kommunikationen och idéerna - du behöver inte  åstadkomma något konstnärligt och tekniskt perfekt.



    • Den här uppgiften går ut på att skaffa kunskap och inspiration som du sedan använder i nästa uppgift där du själv ska skapa någon form av multimodal produkt. Din egen produkt bör ha koppling till det ämne du studerar och/eller vara något du kan behöva göra i ditt framtida arbetsliv.

      Här är några alternativ du kan välja bland:

      • Infografik, där komplex information görs begriplig med bild och text.
      • Videopresentation av exempelvis ett företag eller en produkt där minst 3 olika slags kommunikationsformer kombineras (bild, ljud, text etc.)
      • Liveillustration (graphic recording) från exempelvis en presentation eller ett möte
      • Powerpoint, Prezi eller liknande där minst 3 kommunikationsformer ingår (bild, ljud, text etc.). Presentationen ska fungera självständigt, exempelvis på en webbplats.
      • Animation med ett informativt budskap

      Läs tips om den typ av kommunikation du vill testa och studera exempel på vad andra har åstadkommit. Du kan hitta nyttiga länkar under Material, men leta gärna också på egen hand. Fråga läraren om du är osäker. 

      Svara sedan på följande frågor. Svaren kan lämnas in som text eller som ljud- eller videofil. 

      1) Vilken typ av multimedial produkt tänker du göra? Vilket är syftet med produkten och vem är den tänkta mottagaren?

      2) Har du hittat inspirerande exempel på den här typen av kommunikation. Ge två exempel. Vad är det du gillar? 

      3) Nämn tre bra tips som du har hittat om den kommunikationsform du har valt. Vad bör man tänka på och varför? Ange också källa.



    • Nu är det dags att göra en egen multimodal produkt. Eftersom du har förberett dig i den förra uppgiften vet du vad det handlar om. Kom ihåg att det är kommunikationen vi fokuserar på i den här kursen - det är inte nödvändigt med teknisk och konstnärlig perfektion.

      Eftersom valfriheten är stor finns det inga exakta krav på hur omfattande din multimodala text ska vara. Ett krav är dock att det ska vara en fungerande produkt med ett klart, mottagarvänligt budskap. Den ska också ha koppling till ditt ämne och/eller vara av ett slag som du kan ha nytta av i ett framtida arbetsliv.

      Den här uppgiften passar bra att presentera på en gruppträff, men du kan också lämna in den här så att endast läraren tar del av den. 

    • Här finns material om olika typer av multimodal kommunikation. Kvaliteten på materialet kan variera.