Topic outline

  • OBS! Den här modulen kan endast göras om två eller fler studerande samarbetar. 

    Bild debatt

    I den här modulen tränar du på att argumentera och debattera. Att träna på debatt är nyttigt för alla - inte bara för kommande debatter, utan också för möten och diskussioner i andra sammanhang!

    Den första uppgiften kan göras individuellt eller i par eller grupp. Den går ut på att analysera en debatt. I uppgift 2 och 3 samarbetar 2 - 4 kursdeltagare.  I uppgift 2 förbereder ni korta debatter som ni sedan genomför i uppgift 3. OBS! Ni kan själva välja lite bland uppgifterna och kan det räcka med 1 debatt i uppgift 2 och 3. 

    • Den här uppgiften kan göras antingen individuellt eller i samma par eller grupp som jobbar tillsammans i uppgift 2 och 3. Den kan göras skriftligt eller muntligt. 

      Börja med att titta och lyssna på det här bildspelet, där du får information som du behöver för att göra analysen. Du måste klicka dig fram för att komma vidare i bildspelet. Se till att ha ljud på!

      Följande steg är att analysera en debatt på det sätt som beskrevs i bildspelet. Anvisningar finns också här:

      1. Sök en debatt att analysera. Det kan vara vilken debatt som helst, exempelvis någon som visas på tv eller radio. Den behöver inte vara på svenska och det behöver inte vara en renodlad debatt utan kan också vara en diskussion där människor med olika åsikter deltar. Här är några platser du kan söka på:

      Mötet - ett program på SVTPlay där två personer med motsatta åsikter i en fråga träffas och diskuterar
      Slaget efter 12 - debattprogram (radio) från Svenska Yle
      Sverige möts - ett debattprogram på SVTPlay där många deltar i debatten
      OBS Debatt - debattprogram (tv) från Svenska Yle (tyvärr ganska gamla program)

      2. Analysera debatten med hjälp av analysformuläret.

      3. Lämna in analysen som text, ljudfil eller videofil. Alternativt kan den presenteras på en gruppträff.