Översikt

  • Kurssilla ei ole loppukoetta tai erillistä lopputyötä vaan kurssin päätteeksi palautetaan tekstinäyte omasta opinnäytteestä. Tekstinäytteen voi palauttaa milloin haluaa ennen kurssin päättymistä, mutta se on järkevää ajoittaa kurssin viimeiseksi tehtäväksi. Ideana on soveltaa kurssilla opittua opinnäytteen kirjoittamiseen ja sitten tekstinäytteestä saatavan palautteen avulla varmistaa, mitkä asiat ovat hyvin hallussa ja mihin on syytä vielä erikseen keskittyä. Tekstinäytteen lukee ja siitä antaa palautetta kurssin opettaja.

    Tekstinäyte

    Tehtävänäsi on kirjoittaa viisi sivua tutkielmatekstiä valitsemastasi tutkielman osasta, poislukien johdanto ja loppuyhteenveto. Kirjoitettu tekstinosa saa toki perustua osin jo olemassa olevaan tekstiin, mutta tällaista tekstiä on kurssin aikana toivottavaa muokata edelleen, jotta kurssin sisältöjä pääsee täysimääräisesti hyödyntämään.

    Mikäli tutkielman aihe tai toteutusta on vielä täsmentymätön, tehtävänä on kirjoittaa varsinaista tutkielmaa pohjustava teksti. Tekstin muoto on muilta osin vapaasti päätettävissä (ks. ehdotukset alla) mutta tekstin täytyy hyödyntää useampaa lähdettä niihin viitaten ja niiden avulla jotakin valittua teemaa käsitellen.

    Tekstinäytteen yksityiskohdat
    • Viisi (5) sivua tutkielmatekstiä valitsemastasi tutkielman osasta, poislukien johdanto ja loppuyhteenveto
    • Valitse tekstinäytteeksi mieluusti yhtenäinen tekstin osa eli vältä tekstinäytteen koostamista useammasta tutkielman osasta.
    • Käytä tekstinäytteessä useampaa lähdettä ja viittaa niihin valitsemasi viittausjärjestelmän mukaisesti.
    • Liitä tekstinäytteeseen edellä mainitun viiden sivun lisäksi tutkielman johdantoluonnos, dispositio ja lähdeluettelo siinä muodossa kuin ne sillä hetkellä ovat.

    Vaihtoehtoinen tekstinäyte
    Tässä muutamia toteutusvaihtoehtoja tutkielmaa pohjustavaksi tekstiksi. Voit valita yhden tai kaksi: pyri saamaan aikaiseksi n. viisi sivua tekstiä varsinaisen tekstinäytteen tapaan.
    • Kriittinen referaatti. Valitse lähde, joka käsittelee tutkielmasi aihetta tai siihen olennaisesti liittyvää teemaa. Esittele kyseisen lähteen keskeiset sisällöt referoiden ja niihin kriittisesti kantaa ottaen. Sisällytä tekstiin tukilähteitä eli lisälähteitä, joiden avulla esittelet varsinaisen referaatin yhteyttä tutkimuskenttään ja esittelet omaa näkemystäsi
    • Myönteinen referaatti. Muuten edellisen suoraviivainen sovellus, mutta vaatii jonkin vastakkaisen/kriittisen näkökulman esittelyn ja tätä havainnollistavia lisälähteitä.
    • Valitun ilmiön, käsitteen tai teorian esittely. Kuvaa valitsemiasi lähteitä referoiden pääasiat valitusta aiheesta ja kokoa nämä jonkinlaiseksi synteesiksi tai ota kantaa. Useamman lähteen käyttö suositeltavaa. Hyvä toteutus sisältää tyypillisesti kaksi osiota: lähdevetoisen esittely ja kirjoittajan omaan ääneen nojaava koonti, analyysi tms.
    • Muu, mikä? Kysy opettajalta.