Topic outline

  • Taiteen ja muotoilun alan opinnäyte voi olla taiteellinen, tieteellinen tai näiden kahden yhdistelmä. Jotkin muotoilun alat esimerkiksi suosivat opinnäytteinä kirjallisuustutkimuksia tai tutkimuksia, joihin sisältyy empiiristä tiedonhankintaa. Monilla taiteen aloilla on puolestaan hyvin tyypillistä, että opinnäytteeseen sisältyy taiteellinen produktio eli opiskelijan oma taiteellinen tai muotoilullinen projekti.

    Taiteen ja muotoilun alalla voidaan siis toteuttaa tutkimusasetelmaltaan hyvin erilaisia opinnäytteitä. Lisäksi erityisesti taiteellinen, produktiopainotteinen opinnäyte sallii hyvin erilaisia toteutuksia. Tämä joustavuus tarkoittaa, että opinnäytteen kirjoittajalle koko opinnäytteen käsite näyttäytyy hämäränä: Mitä opinnäytteeltä odotetaan tutkimuksena? Mitä opinnäytteeltä odotetaan tekstinä?

    Ensimmäinen askel taideteollisen opinnäytteen muodon kirkastamiseksi on etsiä vastaukset alla oleviin kysymyksiin:

    1)     sisältääkö opinnäytteeni produktion eli taiteellisen tai muotoilullisen suunnittelun, tuotannon ja lopputuloksen, ja jos kyllä

    2)     mikä on produktion rooli tutkimukseni kokonaisuudessa?

    Tutustu eri tutkimustyyppeihin alla olevissa osioissa ja palauta jompaankumpaan osioon liittyvä tehtävä sen mukaan, teetkö taiteellista vai tieteellistä tutkimusta. Lisäksi tee tehtävä Tutkimusmenetelmän esittely.