Topic outline

    • Lyhyesti: ohjelmointiympäristön asennus on suositeltavaa, mutta ei pakollista. Tentissä tulee olemaan käytössä vain PyCharm-ympäristö, johon kannattaa tutustua. Tähän on asennusohjeet alla.


      Pythonia on mahdollista ajaa myös netissä asentamatta mitään esimerkiksi osoitteessa https://www.online-python.com/ tai hakusanalla "python online editor". Yksittäisiä Python-käskyjä on kätevä kokeilla komentorivillä esimerkiksi osoitteessa https://www.python.org/shell/ tai ajamalla käyttöjärjestelmäsi komentorivillä komento python, python3 tai python3.9 (riippuen millä nimellä se on asennettu). Kurssihenkilökunta ei vastaa näistä kurssin ulkopuolista palveluista.

      Ohjelmointiympäristö eli IDE ("Integrated Development Environment" eli siis vapasti suomennettuna "Ohjelmiston kehitysympäristö") on ohjelmisto, joka auttaa ohjelmakoodin kirjoittamisessa mm. korostamalla koodin kohtia eri väriillä, alleviivaamalla virheitä koodissa ja ehdottamalla muuttujien ja funktioiden nimiä kirjoittaessasi niiden alkua. Lisäksi IDE tarjoaa debuggerin, jolla voi suorittaa ohjelmakoodia rivi riviltä ja katsoa muuttujien arvon muuttumista suorituksen aikana. IDE siis helpottaa monella tavalla ohjelmointia, vaikka teoriassa onkin mahdollista kirjoittaa Python-ohjelmia vaikka Notepad++:lla, Atomilla tai Notepadilla ja ajaa ne Python-tulkilla komentoriviltä.


      Ohjelmointiympäristön valinta on vapaa, mutta Pythonista pitää käyttää vähintään versiota 3.5 ja suositeltavasti uusinta versiota (tällä hetkellä 3.9). (Jos olet koodannut aiemmin ja aiot käyttää joitain Pythonin erikoisominaisuuksia, huomaa, että kurssin tarkistimissa on käytössä Pythonin versio 3.7.) Pythonille olemassa olevia ohjelmointiympäristöjä ovat esim. PyCharm, Eclipse ja Visual Studio Code (myös Anaconda ja Spyder) joista näissä ohjeissa esitetään ohjeita PyCharmilla ja Eclipselle. Tehtävänannoissa saatetaan viitata Eclipseen, mutta tämä ei siis ole mitenkään välttämätön.

      Ohjelmointiympäristön asentaminen voi tuntua isolta kynnykseltä, mutta se riittää tehdä kerran. Kurssihenkilökunta auttaa siinä mielellään tarvittaessa.


      Ohjelmointiympäristön asennusohjeet lyhennetysti


      1. Asenna Python-tulkki:

      https://www.python.org/downloads/

      •        Download Python 3.9.X (tai uusin versio, jos ilmestynyt uudempi)

      •        Rastita asennusvaiheessa (jos kysytään) “Add to PATH”

       

      2. Asenna PyCharm

      •        PyCharm (Community-versio):

      https://www.jetbrains.com/pycharm/download/

      ->Valitse käyttöjärjestelmäsi mukainen lataussivu.

      3. Avaa PyCharm

      Tarvittaessa ks. video projektin luomisesta (valitse projektia luodessa ikkunaa kysyttäessä "Attach" - vaikka videolla valitaan "This Window" - jos haluat että kaikki koodisi ja kansiosi näkyvät aina vasemmassa laidassa myös eri projekteista.)

          ◦     Valitse kysyttäessä “Do not import Settings”

          ◦     “Create new project”

          ◦     Varmista, että Python 3.9.X (tai minkä version asensitkaan) on valittuna tulkiksi

               - Jos tulkki on jokin muu kuin haluamasi Python (esim Macilla Python 2.7) 

                      -> New -> Settings (Windows ja Linux) TAI Preferences (MAC) -> Project: <projektin nimi> -> Project interpreter -> Valitse listasta oikea vaihtoehto

              - Vaihtaaksesi oletustulkin uusille projekteille (MAC)

                       -> File ->Other settings -> Preferences for new projects.

                      Jos listasta ei löydy Python 3.9:aa, klikkaa rattaan kuvaa -> Add -> System interpreter

          ◦     Jos haluat, että kaikki projektit ja kansiot näkyvät samassa näkymässä (suositellaan), valitse kysyttäessä, mihin ikkunaan projekti avataan: "Attach". ("This Window" piilottaa muut projektit ikkunasta ja "New Window" avaa aina uuden ikkunaan, mikä voi olla vaikea navigoida)


      Testaa esimerkillä:

          ◦     Projektista New → Python File → Nimeksi esim. “testi.py”

      Kirjoita moduuliin eli Python-tiedostoon seuraava koodi:

      import sys
      print(sys.version)

          ◦     Aja kirjoittamasi koodi klikkaamalla koodista hiiren oikealla → Run

      Ja tarkista, että ohjelma toimii ja tulostaa oikean Python-version, esimerkiksi 

      3.9.0 (tags/v3.9.0:9cf6752, Oct  5 2020, 15:34:40)


      ==================================================================

      Jos PyCharmin asennus ei jostain syystä toimi tai muusta syystä, voit asentaa myös jonkin muun IDE:n. Alla on esitetty näistä yksi eli Eclipse. Muita ovat esimerkiksi Visual Studio Code.

      ==================================================================


      1. Asenna Python yllä olevien ohjeiden mukaan

      2. Asenna Eclipse:

      •        Eclipse IDE:

      https://www.eclipse.org/downloads/ 

       Valitse asennusohjelmasta versio Eclipse IDE for Java Developers

      Huom! Eclipseä ei suositella MacOS:lle asennuksen vaikeuden vuoksi.


      3. Avaa Eclipse:

      ◦     Asenna Pydev:

      ▪    Help → Install New Software →Work with: http://pydev.org/updates

      ◦     Konfiguroi Python-tulkki: Window → Preferences → PyDev → Interpreters → Python interpreter → Config first in PATH (jos tämä ei toimi, kokeile → Browse for … .exe → (Etsi Python 3.8.exe-tiedoston polku  tietokoneelta) → syötä polku kenttään, nimeksi “Python 3.8”)

      ◦     New → Project → Pydev → PydevProject. Anna projektille nimi, tarkista, että "Grammar version" on "Same as interpreter" ja "Interpreter" on 3.7, 3.8 tai vastaava. Tarvittaessa ks. video projektin luomisesta.

      ◦     Projektin kohdalta New → Pydev Module

       

      Kun ympäristö on käytössä, varmista, että oikea Python-versio: kirjoita koodausympäristöön rivit

      import sys
      print(sys.version)

      ja aja koodi: tarkista, että version on se, jonka juuri asensit (eli esim. 3.8.3; versioissa 3.5:stä ylöspäin ei ole isoja eroja tämän kurssin näkökulmasta).


      Jos et ohjeista huolimatta onnistu asennuksissa, niin kysy tarvittaessa apua Zulipista. Lisäksi huomaa, että Eclipsen, PyCharmin tai muun editorin käyttö ei ole kurssilla pakollista. Voit kirjoittaa ohjelmia millä tahansa editorilla, jonka tallentaa kirjoitetun tiedoston puhtaana tekstinä (esim. Notepad++, Atom tai vastaava). Huomaa kuitenkin, että tentissä käytössä on vain PyCharm. Sen jälkeen voit testata ohjelmaa ajamalla sitä Python-tulkilla esimerkiksi komentorivi-ikkunassa (terminal). Riittää, että tietokoneeseen on asennettu Python-tulkki, joka käyttää jotain Python 3:n versiota.

      Notepad++

      Vapaaehtoisesti halutessasi voit asentaa myös Notepad++:n. Notepad++ on kevyt ohjelma, joka käynnistyy nopeasti, eli saattaa olla hyödyksi erityisesti jos kirjoitat ohjelmia ympäristössä, jossa suorituskyky on rajallinen. Huom! Notepad++ ei sisällä läheskään kaikkia samoja toimintoja kuin varsinainen IDE, mutta se mm. korostaa .py-tiedostojen koodia havainnollisilla väreillä ja auttaa sisennysten kanssa. Notepad++ soveltuu esimerkiksi valmiiden python-koodien tarkasteluun ja pieneen muokkaamiseen. Notepad++:sta ei voi suoraan ajaa Python-tiedostoja, mutta voit esimerkiksi siirtyä tiedostonhallinnassa kansioon, jossa tämä tiedosto on, avata komentorivin ("Terminal", "Command prompt") ja kirjoittaa komento python tiedostonnimi.py (Tai python3 tiedostonnimi.py tai python3.8 tiedostonnimi.py).