Osion kuvaus

  • Kurssin tenttiin pitää ilmoittautua Sisussa, ja sen jälkeen voi varata itselleen ajan Exam-luokasta korkeintaan 30 päivän päähän. Ilmoiittautuaksesi rästitenttiin, sinun tulee lisätä syksyn 21 kurssiversio opintosuunnitelmaasi. (Jos tentti-ilmoittautuminen Sisussa puuttuu, opettaja ei suoritusta pysty kirjaamaan.) Tentti on suoritettavissa 8.-21.12.2021. Tarkemmat ohjeet löytyvät 5.11.2021 jälkeen syksyn kurssiversion sivulta: https://mycourses.aalto.fi/course/view.php?id=32343&section=11 


    Om du vill ha frågor på svenska, först logga in på Exam-tjänsten (exam.aalto.fi) och sedan skicka e-post till Sanna Suoranta (sanna.suoranta@aalto.fi) minst två veckor före tentamen. Du får en personlig tentamen på svenska som du sedan kan registrera dig för.

    If you are not able to take the exam in Finnish and/or you need special arrangements, first log in to Exam system (exam.aalto.fi) and then send email to sanna.suoranta@aalto.fi (there is only Finnish version openly available). Sanna will make a personal exam to the system and then you can register to it.


    Tentti järjestetään 18.8.-1.9.2021 välisenä aikana tenttiakvaariossa eli pienessä tietokoneluokassa, jossa on käytössä PyCharm kehitysympäristönä (ei siis valitettavasti Eclipseä, online-editoria tai muuta). Ajan voi varata itse rajatuista vaihtoehdoista. Aikoja eri päivinä on kuitenkin tarjolla rajoitetusti eli kaikille ei riitä aikaa parina viimeisenä päivänä.

    Tentissä käytetään harjoituksista tuttua A+-ympäristöä, ja tentin aikana saatavilla on oppimateriaali ilman tehtäviä tai niiden vastauksia. Tentissä huomioidaan ajan rajallisuus - aikaa on 175 minuuttia.

    Kaikki tehtävät arvioidaan alustavan automaattiarvioinnin lisäksi myös ihmissilmin, eli pienet virheet eivät jätä tehtävää nollille, vaikka ratkaisu ei täysin toimisikaan. Jokaisen tehtävänsä voi palauttaa alustavaan automaattiseen arviointiin 99 kertaa, mutta lopullisen arvostelun tekee ihminen tentin jälkeen, ja arvostelu saattaa muuttua. Jokaisen tenttitehtävän palauttamista kannattaa yrittää, toimimattomastakin yrityksestä voi saada jotain pisteitä.

    Tentistä vastaa Sanna Suoranta, eli kaikki avoimeksi jääneet kysymykset Sannalle (sanna.suoranta@aalto.fi).

    Kesätentin jälkeen on vielä neljä rästitenttimahdollisuutta, joissa kesällä 2021 hyväksytysti suoritetut harjoitustehtävät (= hyväksytty harjoitusarvosana) ovat voimassa (tarkemmat ajat tulevat tähän myöhemmin). Tenttiin ilmoittaudutaan Sisussa: valitse lukuvuoden 2021-22 CS-A1111 -kurssi ja lisää se ensisijaiseen opintosuunnitelmaasi ilmoittautuaksesi kurssin rästitenttiin. Tentit ovat noin: 

    • lokakuussa 2021: ilmoittautuminen sisussa 19.10.2021 mennessä, tenttivaraus examissa ti 26.10.-ke 3.11.2021
    • 8.-21. joulukuuta2021, katso tämän ja myöhempien tenttien ohjeet syksyn kurssin sivulta 
    • helmikuussa 2022, III periodin arviointijaksolla (viikko 8) ja
    • toukokuussa 2022, V periodin lopussa (viikko 21-22). 
    Myös rästitentit tehdään tenttiakvaariossa.

    Tämän sivun sisällysluettelo:
    • Tenttivaatimukset
    • Ohje tenttiin ilmoittautumiseen ja ajan varaamiseen
    • Muutama vinkki tentin tekemiseen
    • Ohje tenttiin saapumiseen
    • Tenttiympäristö ja tentin tekeminen (koodaaminen)
    • Tehtävien palauttaminen A+aan arvosteluun
    • Kurssin oppimateriaali on tarjolla
    • Tentin rakenne ja pisteytys
    • Tentin palauttaminen eli lopettaminen
    • Tentin arvostelu ja tulosten julkaiseminen
    • Tentti erityisjärjestelyin
    • Linkki Exam-tentin käyttösääntöihin
    • Kartta Exam-saleista

    • Tenttivaatimukset

      Tenttitehtävät ovat pääosin ohjelmointitehtäviä, joissa pitää joko koodata ohjelmia tai selittää valmiiksi annetuista ohjelmista, miten  ne toimivat, mitä ne tekevät ja miten, tai miten virheellistä ohjelmaa pitäisi korjata. Koodaustehtävien lisäksi tentissä on myös selitystehtävä sekä yhden pisteen arvoinen tentin palaute -tehtävä.

      Kaikki opetusmonisteessa kerrotut asiat kuuluvat tenttivaatimuksiin, paitsi seuraavat asiat: 

      • Tulostuksen muotoilu (tenttitehtävissä tulostuksen muotoilua vaativat rivit koodia annetaan valmiina).
      • Monikko
      • Sanakirja
      • Listoja käsittelevistä funktioista ja metodeista seuraavia ei tarvitse osata ulkoa (jos niitä tarvitaan, ne on annettu tehtävänannossa): index, insert, remove, sort, sorted ja reverse. Myöskään sellaisia Pythonin valmiita listoja käsitteleviä funktioita ja metodeita ei tarvitse osata, joita ei ole esitelty lainkaan opetusmonisteessa.
      • Merkkijonoja käsittelevistä funktioista ja metodeista seuraavia ei tarvitse osata ulkoa (jos niitä tarvitaan, ne on annettu tehtävänannossa): index, lower ja upper. Myöskään sellaisia Pythonin valmiita merkkijonoja käsitteleviä funktioita ja metodeita ei tarvitse osata, joita ei ole esitelty lainkaan opetusmonisteessa. 

      Koodin ymmärtämistä testaavat tehtävät voivat olla esimerkiksi seuraavan tyyppisiä:

      • Mitä tehtävänannossa annettu ohjelma tekee ja miksi?
      • Mikä arvo annetussa ohjelmassa käytetyllä muuttujalla/muuttujilla on oltava, jotta ohjelma tulostaisi halutun rivin?
      • Mitä annettu ohjelma tai funktio tekee?
      • Mitä virheitä annetussa ohjelmassa on? 
      Koodin kirjoittamista vaativissa tehtävissä voidaan pyytää esimerkiksi
      • Kirjoita ohjelma, joka tekee vaaditun asian.
      • Kirjoita funktio, joka saa parametrit tehtävänannon mukaisesti ja palauttaa vaaditun arvon.
      • Olkoon valmiina funktio X, jonka parametrit ja paluuarvo on kerrottu tehtävässä (itse funktion koodia ei ole välttämättä annettu). Kirjoita ohjelma, joka tekee vaaditun asian käyttämällä hyväksi funktiota X.

      Näiden tehtävien ratkaisuja kirjoittaessa voi tarvita esimerkiksi seuraavia asioita:

      • If-käsky
      • Toistokäsky
      • Listojen tai merkkijonojen käsittely
      • Funktion kirjoittaminen (sisältää parametrien ja paluuarvojen käytön)
      • Tiedostosta lukeminen tai tiedostoon kirjoittaminen
      • Poikkeusten käsittely try-except-rakenteen avulla.

      Tentissä on yksi olio-ohjelmointitehtävä, joka vastaa vaativuustasoltaan yhteensä harjoitustehtäväkierroksen 9 tehtäviä 2 ja 3. (Kirjoita yksinkertainen luokka ja pääohjelma, joka luo luokan olioita ja kutsuu niille luokan metodeita.) Tämän oliotehtävän pistemäärä on 25 prosenttia tentin maksimipistemäärästä. Käytännössä se tarkoitttaa sitä, että tentistä voi päästä läpi, mutta on vaikea saada arvosanaa 3 tai parempaa, jos ei saa lainkaan pisteitä olio-ohjelmointitehtävästä. Olio-ohjelmoinnilla tarkoitetaan tässä kurssimateriaalin kierroksella 9 esitettyjä asioita. Varsinaisen olio-ohjelmointitehtävän lisäksi tentissä voi olla myös tehtäviä, joissa joutuu käyttämään esimerkiksi metodeita listojen, merkkijonojen ja tiedostojen käsittelyyn. 

      A+:sta harjoitusten jälkeen löytyy harjoitustentti.

      Ohje tenttiin ilmoittautumiseen ja ajan varaamiseen

      Ohje ilmoittautumiseen suomeksi alla alla (numeroitu lista).

      1. Jos et tarvi erikoisjärjestelyitä, jatka kohtaan 2. 
        • Jos tarvit mitä tahansa erikoisjärjestelyitä etkä voi tehdä "tavallista" suomenkielistä tenttiä: katso ohjeet otsikon "Tentti erityisjärjestelyin" alta sivun lopusta. Palaa sitten lukemaan nämä muutkin ohjeet. 
      2. Tarkista että aalto-tunnuksesi toimii ja että pääset myös käsiksi aalto-sähköpostiisi. Tarvitset aalto-tunnusta ja salasanaa tenttiin pääsyyn (sähköpostiosoitteen tietäminen ei riitä).
      3. Mene osoiteeseen https://exam.aalto.fi ja loggaa sisään aalto-tunnuksen avulla. Hyväksy Examin käyttöehdot (ehdot alla linkin takana).
      4. Valitse Tentit, ja kirjoita kurssikoodi CS-A1111
      5.  Valitse haluamasi tentti, ja paina nappia "Varaa tenttiaika". Tentti järjestetään tiettyinä aikaväleinä (kerrottu yllä), mutta oman aikansa voi varata korkeintaan 30 vuorokauden päähän.
      6. Valitse tilaksi Otakaari 1:ssä oleva Exam-luokka eli OK1-alkuinen luokka, esim. OK1Y339A (myöhemmin avataan lisää luokkia Otakaari 1:n M-siipeen luokat M321 ja M327, kartta alla liitteenä). HUOM! Lenton koneissa on ollut ongelmia PyCharmin kanssa jostain syystä.
      7. Valitse sitten itsellesi sopiva aika. Tentti kestää korkeintaan 175 minuuttia alkuajasta alkaen.
      8. Saat vahvistuksen sähköpostiisi, tarkista se, ja muista saamasi koneen numero. Tenttisi toimii vain tuolla koneella.
      9. Valmistaudu tenttiin ja lue loput ohjeet tältä sivulta ennen tenttiä
      10. Tarkista lisää ohjeita saapumiselle ja tentin toimimisesta kurssin kotisivulta ennen tenttiin tuloa, onko jotain muuttunut (pandemian vaikutuksesta).


      Muutama vinkki tentin tekemiseen

      Tentissä kannattaa erityisesti varoa sitä, että ei jumittuu tekemään yhtä tehtävää liian pitkäksi aikaa. Tehtäviin voi palata myöhemmin tentin aikana takaisin eikä tehtäviä tarvitse tehdä järjestyksessä. 

      Myös toimimattomasta koodista voi saada pisteitä  vaikka A+ ei niitä antaisi, jos tehtävä on selkästi lähdetty tekemään oikein, mutta sitä ei ole saatu toimivaksi. Lopullisen arvostelun suorittaa kurssihenkilökunta, A+ antaa vain alustavat pisteet. 

      Koodiaan voi ajaa ja debugata tentin aikana käyttäen PyCharmia. A+ antaa ohjelmointitehtävistä alustavat pisteet ja vihjeitä vastauksen korjaamiseen ihan samoin kuin kurssin tehtävien tekemisen aikana. 

      Muista palauttaa tehtäväsi A+aan tenttiajan puitteissa! Tentissä ei ole automaattista työversioiden tallennusta, ja kaikki tenttikoneella ollut katoaa tentin jälkeen (ennen seuraavaa tenttijää). Ainoastaan A+aan palautetut tehtävät voidaan arvostella. Jokaisessa tehtävässä on 99 palautuskertaa.

      Älä käytä tiedostojärjestelmän hakutoimintoa tehtävien palautuksessa, sillä se kaataa tenttiympäristön (ainakin välillä). Palauttaessasi joko käytä joko drag-and-drop-toimintoa tai selaa tiedostojärjestelmän hakemistorakenteen läpi alla annettujen ohjeiden mukaisesti (tentissä on samat ohjeet mukana).

    • Ohje tenttiin saapumiseen

      1) Saapuminen tenttisalille

      Tule paikalle ajoissa ja selvitä tenttisalisi sijainti. Tenttiaikasi alkaa heti kun varauksesi alkaa. Muista käydä vessassa, sillä tentistä ei voi kesken poistua

      Tentissä saa käyttää maskia (Aalto-yliopiston suositus maskinkäytöstä). Jos/Kun joku tulee tarkistamaan henkilöllisyyden, kasvot pitää kuitenkin näyttää.

      2) Tenttiluokan ulkopuolella

      Jätä kaikki tavarasi lokerikkoon säilöön. Ota mukaasi henkilötodistus tai opiskelijakortti (puhelin ei tähän käy, sillä se ei saa olla mukana/esillä), sillä henkilöllisyys saatetaan tulla tarkistamaan tentin aikana. Mitään muuta tenttiin ei saa ottaa mukaan (katso Examin ohjeet).

      Ennen tenttiluokkaan sisään astumista, tarkista varauksestasi, mikä on koneesi numero. Tenttiluokan oven ulkopuolella, oven vieressä on kartta, joka kertoo missä koneesi sijaitsee. Voit käyttää vain tätä konetta, muut eivät päästä sinua tenttiisi. 

      3) Tenttiaika: alku ja loppu

      Voit mennä sisään luokkaan itse, kun tenttiaikasi alkaa. Ovi on auki.

      Tenttiaikasi alkaa tasan sillä hetkellä kun se varauksessasi on, ja kestää 175 minuuttia tuosta hetkestä, riippumatta siitä koska itseasiassa tentin tekemisen aloitat. 

      Kun tenttivarauksesi aika päättyy, kone sulkeutuu. Exam näyttää jäljellä olevan ajan oikeassa yläkulmassa. Muista palauttaa vastauksesi A+aan tenttiajan puitteissa, sillä viime hetken automaattista tallennusta ei ole tarjolla.

      4) Kirjautuminen tenttikoneelle 

      Kirjaudu sisään koneellesi yhteiskäyttöisellä tunnuksella, joka on kiinnitetty sermiin. Kirjautuminen koneelle EI siis tapahdu omalla Aalto-tunnuksella! Yhteiskäyttötunnuksen salasana löytyy monitorin alareunasta.

      Kirjaudu sitten sisään koneen käynnistämään selaimeen OMALLA aalto-tunnuksellasi (ei sähköpostiosoitteella), päädyt Examin etusivullesivulle, jossa tenttisi näkyy:

      exam-tentin etusivu



    • Tentin aloittaminen, A+-järjestelmä ja arvosteltavat tehtävät

      • Exam-järjestelmä arpoo sinulle tehtävät, jotka sinun pitää tehdä. Vastauksia muihin tehtäviin ei arvostella. Tämän vuoksi navigoi tehtävien välillä vain Exam-järjestelmässä. Tehtävät palautetaan kuitenkin vain A+-järjestelmässä. 

        exam etusivu

        Jokaisen tehtävän kohdalla on linkki A+-tenttijärjestelmään (joka on samanlainen, kuin kurssin aikana on käytetty A+, mutta kyseessä on aivan eri kone). Tehtävään pääsee painamalla linkistä, mutta ensimmäisellä kerralla A+ haluaa vielä kirjautumisen (tentti-A+ ei ole yhdistetty kurssin aikana käytettyyn A+:aan, joten se ei vielä tunne sinua eikä tiedä sinusta mitään).

        Kirjaudu sisään kohdasta "Aalto-yliopiston käyttäjät" eli Aalto-kirjautuminen -nappia painamalla. Järjestelmä käyttää Aallon kertakirjautumista, joka lienee jo voimassa tenttiin kirjautumisen vuoksi, eli pääset sisään napin painalluksella ilman salasanan kirjoittamista.

         kirjautuminen

        Jotta tehtäviä voi palauttaa, pitää vielä "ilmoittautua kurssille", koska oikeasti tentin A+ on eri kuin kurssin aikana käytetty A+. Eli kun yrität palauttaa ensimmäistä tehtävää, saat tästä varoituksen. Paina tällöin ilmoittaudu-nappia. 

        ilmoittaudu kurssille
        Tämän jälkeen saatat päätyä A+n kurssin etusivulle, mutta älä anna sen hämmentää. Käy Examin puolella painamassa tehtävän linkkiä uudelleen, niin pääset takaisin samaan tehtävään. 

        Tarkista aina, että Examissa olevassa tehtävässä on sama otsikko kuin A+-sivulla tehtävässä. Vain Examin sinulle tehtäväksi arpoma tehtävä tarkistetaan.

        tarkista tehtävän otsikko!



    • Tenttiympäristö ja tentin tekeminen (koodaaminen)

      Tenttiympäristö

      Exam käyttää omaa "Safe Exam Browser" ympäristöä, joka on rajoitettu. Pohjalla on Windows-käyttöjärjestelmä. Huom erityisesti Mac-käyttäjät: tutut näppäinoikotiet eivät toimi (ja hiiren rulla toimii toistepäin). Koneen näppäimistö näyttää tältä, olennaiset komentonäppäimet merkitty nuolilla:

      näppis


      PyCharmin käyttö tentissä

      Tenttikoneen alareunasta löytyy käynnistysikoni PyCharm-ohjelmalle, jolla voit kirjoittaa koodisi ja ajaa sitä. Muita ohjelmointiympäristöjä ei ole tenttikoneelle asennettu.

      pycharm icon

      Ensimmäisen kerran käynnistäessä ohjelmaa, se pyytää hyväksymään lisenssiehdot (eipä niitä voi ku hyväksyä).

      Uuden tiedoston voit tehdä valitsemalla valikosta File->New->Python file tai hiiren oikealla napilla PyCharmin Project-osassa vastaavasti. Nimeä tiedostosi jotenkin niin, että löydät ne helposti palautusta varten (siitä lisää alla)

      uusi tiedosto

      Voit tehdä kaikki tenttitehtäväsi samaan hakemistoon/projektiin. Jokaiselle tehtävälle kannattaa kuitenkin tehdä oma tiedosto, ja viidennelle tehtävälle on jopa pakko tehdä tietynnimiset tiedostot. 

      Ohjelman ajaminen onnistuu joko valitsemalla menusta Run-> Run tai oikealla hiiren napilla, tällä kertaa koodia sisältävässä PyCharmin ikkunan osassa. Samasta menusta löytyy myös Debug. Ohjelma-ajon tulos aukeaa ikkunan alaosaan.

      ohjelman ajaminen

      Tehtäväikkunan ja PyCharmin välillä navigoiminen

      Exam-ympäristö avaa A+:n tehtäväsivun näytön oikeaan laitaan. Jos tehtäväikkunaa hieman kutistaa pystysuunnassa, saa tentin kellon näkymään. Kun tämän jälkeen avaa PyCharmin, kannattaa se sijoittaa vasempaan laitaan. Ikkunat mahtuvat vierekkäin, erityisesti jos sulkee (eli raahaa hiirellä osoittamalla ihan vasempaan reunaan) PyCharmin Project-osion.  Valitettavasti Exam-ympäristö sallii vain yhden ulkopuolisen selainikkunan kerrallaan.

      ikkunan vaihto
      Annettujen pohjatiedostojen kopioiminen PyCharmiin

      Osassa tehtäviä on annettu joko testaamiseen tarkoitettuja tekstitiedostoja tai koodia sisältäviä python-tiedostoja. Nämä saa kopioitua itselleen painamalla tehtävän alussa, otsikkorivillä olevaa "Näytä pohjatiedosto" -nappia. Se avaa uuden ikkunan, josta jaossa olevat tekstit tai koodit voi kopioida leikepöydälle painamalla "Copy to clipboard" -nappia. Tämän jälkeen pitää siirtyä PyCharmin puolelle, ja (uudessa tyhjässä, mutta nimetyssä tiedostossa painaa Ctrl-V -näppäinyhdistelmää tekstin/koodin liittämiseksi tiedostoon. 

      jaettujen tiedostojen kopiointi

    • Tehtävien palauttaminen A+aan arvosteluun

      A+ tekee alustavan arvioinnin, antaen palautetta ihan samaan tapaan kuin harjoitustehtävien kierroksissa, kun tehtävän palauttaa A+aan. Älkää jumittuko yhteen tehtävään liian pitkäksi aikaa!

      Saadakseen arvion, pitää tehtävä palauttaa, eli pitää tietää, mistä löytyy se tiedosto, johon ohjelma tuli kirjoitettua. Alla on ohjeet, miten tehtävä löytyy navigoimalla tiedostojärjestelmän läpi oikeaan hakemistoon. Drag-and-drop-toiminto toimii myös. Älä käytä tiedostojärjestelmän search/haku-toimintoa, sillä se kaataa tenttiympäristön.

      PyCharmin projekti-ikkuna näyttää polun eli hakemiston, jonne tiedostot on tallennettu tietokoneelle. Tarvitset tätä tietoa valitessasi palautettavia tiedostoja.

      tiedoston sijainti

      Kun painat A+ssa Lähetä-nappia, avautuu tiedostojärjestelmän dialogi, jonka avulla voi navigoida palautettavan tiedoston luo.

      latausdialogi


      A+ antaa palautetta tavalliseen tapaan. Kunkin tehtävän voi palauttaa 99 kertaa, ja varmuuden vuoksi voi olla hyvä palauttaa jo keskeneräinen tiedosto, erityisesti tehtävissä, joissa on useampia osia. Lopulta ihminen tarkistaa tehtävät, joten keskeneräisestäkin tehtävistä voi saada enemmän pisteitä kuin mitä A+ antaa.

      Muistathan palata Exam-järjestelmään, kun vaihdat toiseen tehtävään, jotta valitset oikean tehtävän!


    • Kurssin oppimateriaali on tarjolla

      Tentissä on tarjolla yllä olevat ohjeet A+:n ja PyCharmin käytöstä Exam-tenttisivulla tiedostona.

      Kurssin oppimateriaali ilman tehtäviä ja niiden vastauksia löytyvät A+-järjestelmän valikosta vasemmalta kohdasta "Kurssimateriaali". Vasemmalta navigaatiosta löytyy linkki myös Pythonin dokumentaatioon (https://docs.python.org/3.7/), jota voi tentissä käyttää apunaan. Lisäksi navigaatiossa on linkki Pistetilanteeseen, mutta varo pistetilannesivulla eksymistä väärään tehtävään. Sivulta näkee, kuinka paljon pisteitä on mistäkin tehtävästä A+:n mielestä kertynyt tentin aikana.

      Valitettavasti Exam-ympäristö ei suostu avaamaan kahta Examin ulkopuolista selainikkunaa yhtä aikaa, joten oppimateriaalia ei voi selata samaan aikaan tehtävänannon kanssa. Ctrl-C-näppäimellä pitäisi kuitenkin pystyä kopioimaan oppimateriaalin sivulta vaikka esimerkkejä PyCharmin ikkunaan (jossa painetaan vastaavasti liittämistä varten Ctrl-V). Eri ikkunoiden välillä voi vaihtaa painamalla pohjaan Alt-napin ja painamalla yhtäaikaa Tab-nappia. Harmittavasti myöskään haku Ctrl-F:n avulla selaimen sivulla ei ilmeisesti toimi.

      Oppimateriaali sisältää seuraavat A+:ssa olevat luvut:

      1. Kierros 1, Python-ohjelmoinnin alkeita

          1.1 Tietokoneista ja ohjelmista

          1.2 Yksittäisten käskyjen antaminen Python-tulkille

          1.3 Ohjelman kirjoittaminen tiedostoon

          1.4 Ohjelman kirjoittaminen ja ajaminen Eclipsellä

          1.5 Muuttujat, sijoituskäsky ja tiedon lukeminen käyttäjältä

          1.6 Erilaisia tyyppejä

          1.7 Laskutoimituksia

          1.8 Lisää sijoituskäskystä

          1.9 Ohjelman jako funktioihin ja pääohjelma

          1.10 Joitakin esimerkkiohjelmia

          1.11 Kommentit

      2. Kierros 2, Kontrollirakenteet: valinta ja toisto

          2.1 Valintakäsky if

          2.2 Loogiset operaattorit

          2.3 Sisäkkäisiä if-käskyjä

          2.4 Toistokäsky

          2.5 Toistokäsky while

          2.6 Esimerkki: valintakäsky toistokäskyn sisällä

          2.7 Iteraatioesimerkki

      3. Kierros 3, Lisää kontrollirakenteista

          3.1 Toistokäsky for ja range-funktio

          3.2 Tulostuksen muotoilusta

          3.3 Asuntolainaesimerkki

      4. Kierros 4, Funktiot

          4.1 Yksinkertaisia esimerkkejä

          4.2 Parametrit

          4.3 Arvon palauttavat funktiot

          4.4 Kertausta: parametrit, muuttujat ja paluuarvot

          4.5 Tiivistelmä funktioiden määrittelystä ja käytöstä

      5. Kierros 5, Listat

          5.1 Lista

          5.2 Lista funktion parametrina ja funktion palauttamana arvona

      6. Kierros 6, Lisää listoista, merkkijonot ja sanakirja

          6.1 Haku listasta

          6.2 Muita listan käsittelyyn tarkoitettuja funktioita ja metodeita

          6.3 Moniulotteiset listat

          6.4 Merkkijono

          6.5 Monikko

          6.6 Sanakirja

          6.7 Arvot ja viittaukset

          6.8 Tiivistelmä luvussa esitettyjen tietorakenteiden käytöstä

      7. Kierros 7, Poikkeukset ja tiedostojen käsittely

          7.1 Poikkeukset

          7.2 Tekstitiedostojen käsittely

          7.3 Lukeminen tekstitiedostosta

      8. Kierros 8, Lisää tiedostojen käsittelystä

          8.1 Kirjoittaminen tiedostoon

          8.2 Muita asioita tiedostojen käytöstä

          8.3 Tiivistelmä tärkeimmistä luvussa esitetyistä käskyistä ja rakenteista

      9. Kierros 9, Luokat ja oliot

          9.1 Mitä oliot ovat?

          9.2 Luokan määrittely ja olioiden käsittely

          9.3 Toinen esimerkki

          9.4 Olio metodin parametrina: luokka Tasovektori

          9.5 Kenttien yksityisyydestä

          9.6 Lista olion kenttänä

          9.7 Listan alkiona olioita

          9.8 Tiivistelmä luokan määrittelystä ja olioiden luonnista ja käytöstä


    • Tentin rakenne ja pisteytys

      Exam-järjestelmä arpoo kullekin opiskelijalle tehtävät, jotka hänen tulee tehdä.

      Tentissä tulee olemaan yhteensä kuusi tehtävää:

      • Pieni ohjelmointitehtävä: Kokonainen ohjelma (14 pistettä)
      • Korjaa koodit: neljä korjattavaa ohjelmanpätkää (20 pistettä)
      • Vähän isompi tehtävä: Kokonainen ohjelma (20 pistettä)
      • Selitystehtäviä, joissa koodinpätkiä selitettäväksi (20 pistettä)
      • Olio-ohjelmointitehtävä (25 pistettä)
      • Palaute. Palautteesta saa yhden pisteen, jos on antanut myös sanallista palautetta kolmeen kysymykseen tentistä aika-arvion lisäksi (ei siis kurssipalautetta tähän, se on erikseen) (1p)

      Tehtävät ovat pääosin samankaltaisia kuin ennenkin tällä kurssilla, eli tenttiarkisto.fi:stä kannattaa katsoa vanhoja tenttejä.) Kokonaispistemäärä tentissä on 100 p. Läpipääsyyn tarvitsee saada 50 pistettä


    • Tentin palauttaminen eli lopettaminen

      Kun olet palauttanut kaikki tehtäväsi A+:n arvosteltavaksi, voit tarkistaa tämän A+:n puolelta navigaation Pistetilanne -kohdalta. Vain A+aan palautuneet tehtävät voidaan arvostella.

      Kun olet valmis, palauta tentti Examissa tarkistettavaksi. Hetken päästä tämä kirjaa sinut myös ulos koneesta automaattisesti. Tämä tapahtuu myös automaattisesti, kun 175 minuuttia varaamasi ajan alusta tulee täyteen. Ei siis haittaa, vaikka et ehtisi painaa Examissa palauta-nappia. Olennaista on tuo, että tehtävät on ladattu A+aan ennen tentin ajan loppumista.

      Tentin arvostelu ja tulosten julkaiseminen

      Arvostelun suorittaa ihminen, A+ antaa vain alustavat pisteet. Myös toimimattomasta koodista voi saada pisteitä. A+ antaa selitystehtävästä heti ensimmäisestä palautuksesta 20 pistettä, joka tullee muuttumaan, kun selitystehtävä arvostellaan.

      Tenttivastaukset arvostellaan tenttijakson loputtua eli kun kaikki yrittäjät ovat käyneet tentissä. Automaattisen arvostelun tuomasta avusta huolimatta tähän menee aikaa, sillä jokainen vastaus luetaan. (Aallon sääntöjen mukaan tentin arvosteluun on aikaa neljä viikkoa, jollei laitosjohtaja perustellusta syystä anna lisäaikaa opettajalle.)

      Tulokset julkaistaan MyCoursesissa kurssin sivulla, ei Exam-järjestelmässä.

      Kiitos kun luit ohjeet. Tsemppiä tenttiin!


    • Tentti erityisjärjestelyin

      Jos tarvitset mitä tahansa erikoisjärjestelyitä, etkä voi tehdä "tavallista" suomenkielistä tenttiä:

      1. Ota yhteyttä oman koulusi oppimispalveluihin, jos sinulla on esim. lukihäiriö, ADHD tai joku muu oppimisvaikeus tai vamma, joka estää osallistumasta opetukseen tavallisella tavalla. Oppimispalvelut myöntävät tarvitseville eirkoisjärjestelyihin kehottavan todistuksen. Yksittäisten kurssien opettajat eivät arvio esim. erilaisten diagnoosien tai muiden vastaavien vaikutusta opiskelijan tasavertaisen kohtelun toteuttamiseen, vaan sen tekee oppimispalvelut. 
      2. Tämän kurssin tentin voi tehdä vain valvotuissa olosuhteissa, mutta Examissa on tarjolla erillinen esteetön tila, jossa tenttijä on yksin. Tämän tilan voi varata vain, jos siihen on yllä mainittu perusteltu syy, ja opettaja on siten luvan tilan varaamiseen myöntänyt.
      3. Loggaa sisään Exam-palveluun: https://exam.aalto.fi
      4. Lähetä kohdassa 1 saamasi todistus kurssin opettajalle sähköpostitse (sanna.suoranta@aalto.fi) ja kerro, että tarvitsisit erityisjärjestelyitä.
      5. Opettaja laittaa sinulle käsin henkilökohtaisen tentin, johon voit varata haluamasi ajan esteettömästä tilasta (XS OK1M131), ja vastaa sähköpostiisi.
      6. Esim. jos sinulle on myönnetty 4h tenttiaika:
        • Varaa edellä mainitusta luokasta kaksi peräkkäistä 2h (115 min) vuoroa. Jos vuorot eivät ole peräkkäiset, arvostellaan vain ensimmäisen osan aikana palautetut tehtävät.
        • Ensimmäisen pitäisi olla nimeltään "XS Y1-kurssin tentti erityisjärjestelyin (versio x A)" ja toisen vastaava, mutta "(versio x B)", missä x on molemmissa sama numero. (Jos et näin tee, tenttikysymykset vaihtuvat "tenttikertojen" välissä, jolloin vain A-version tehtävät arvostellaan.)
        • Muista palauttaa tehtäväsi A+:n puolelle, ennen kuin ensimmäisen tentin osan aika on loppunut! Exam ei tallenna tiedostoja tässäkään välissä. Saat kesken jääneet tehtäväsi haettua A+:sta tehtävän yläreunan vaaleansinisen palkin kohdasta "palautukseni". Avautuvasta ikkunasta löytyy kohta "Tiedostot", josta aiemmin palauttamansa tiedoston saa tallennettua, tai avattua ja kopioitua leikepöydän kautta PyCharmiin.
        • Voit käydä vessassa näiden kahden vuoron välissä, eli kahden tunnin kohdalla, koska Exam pakottaa tähän viiden minuutin tauon.
      7. Lue yllä olevat tavallista tenttiä koskevat ohjeet.

    • Verkko-osoite icon

      Sähköisen tentin yleinen ohje ja käyttösäännöt

    • Tiedosto icon

      Tenttisalit Otakaari 1 -rakennuksessa