Topic outline

 • Huom! Jos joudut hyvästä syystä palauttaa P tehtävät myöhässä tai et pääse laskariisi ja haluat palauttaa L tehtävät, ota yhteyttä suoraan laskuharjoitusryhmäsi vetäjään (esim. zulipin kautta tai sähköpostilla, kts. alla yhteystiedot ryhmien jälkeen) koska he tulevat arvostelemaan tehtävät ja he tekevät päätöksen (riippuen syystä) voivatko antaa esimerkiksi päivän lisäaikaa tai arvostella myös L tehtävät palautettuina. Jos malliratkaisut on julkaistu, ei pisteitä voi enää saada. Pyrimme julkaisemaan edellisen viikon tehtävien malliratkaisut viimeistään loppuviikosta. Epäselvissä tilanteissa pääassistentti ja/tai luennoitsija voi auttaa päätöksissä.

  Laskuharjoitukset pidetään viikoilla 37-42. Opiskelija valitsee kurssin harjoitusryhmistä itselleen mieluisimman ja ilmoittautuu siihen Sisussa. Harjoituksissa ratkotaan laskuharjoitustehtäviä yksin tai kaverien ja assistentin avustuksella. Opiskelijoiden edellytetään huolehtivan riittävistä turvaväleistä kaikissa tilanteissa. 

  Ensimmäiset harjoitukset järjestetään harjoitusryhmästä riippuen keskiviikkona 15.9., torstaina 16.9. tai perjantaina 17.9. Kurssi alkaa siis lähiopetuslaskuharjoitusten osalta ns. loppuviikon laskuharjoituksilla.

  Opiskelijan edellytetään noudattavan valitsemansa laskuharjoitusryhmän aikataulua. Muissa ryhmissä vierailu ei ole sallittua ilman pätevää syytä, ja laskuharjoitusryhmästä vastaavalla assistentilla on aina oikeus kieltää vierailut ryhmässään.  

  Laskuharjoitustehtävät

  Viikoittain on 8 harjoitustehtävää (4 alkuviikon harjoituksiin, 4 loppuviikon harjoituksiin) sekä 2-4 verkkotehtävää. Ensimmäisellä viikolla on kuitenkin vain loppuviikon harjoitus.

  Kurssin harjoitustehtävät julkaistaan alempana tällä sivulla. Kunkin harjoituskerran kaksi ensimmäistä tehtävää on tarkoitettu laskettavaksi harjoitustilaisuudessa, ja pisteet saa näyttämällä ratkaisunsa assistentille. Jos opiskelija ei hyvästä syystä pysty tai ei sairastumisesta johtuen saa osallistua harjoituksiin, ratkaisut näihin ns. L-tehtäviin voi palauttaa sähköisesti samaan aikaan P-tehtävien kanssa.. Jälkimmäiset kaksi tehtävää (ns. P-tehtävät) viimeistellään omalla ajalla ja ratkaisut palautetaan sähköisesti tehtäväpaperissa annettuun deadlineen mennessä.

  Sähköisesti palautettavat tehtävät voi tehdä joko tekstinladontaohjelmistolla (esim. LaTeX) tai kirjoittaa käsin ja skannata sähköiseen muotoon. Lopullisen tiedoston tulee olla .pdf muodossa. Skannaaminen onnistuu usein helpoimmin puhelimen kameralla.  Puhelimella otettuja valokuvia voi muuntaa PDF-muotoon monien eri sovellusten avulla.  Systeemi ei hyväksy yli 200MB tiedostoja. Esimerkkisovelluksia:

  1. CamScanner: https://www.camscanner.com/
  2. Dropbox app: https://help.dropbox.com/installs-integrations/mobile/document-scanning
  3. Google drive app: https://support.google.com/drive/answer/3145835?co=GENIE.Platform%3DAndroid&hl=en&oco=0
  Liitä aina kaikki vastauspaperit yhteen tiedostoon ja huolehdi kunnollisesta valaistuksesta kuvia ottaessa. Kohtuuttoman epäselviä ja vaikeasti tulkittavia palautuksia ei arvostella.

  Verkkotehtävät tehdään itsenäisesti ja omalla ajalla Verkkoharjoitukset-välilehdellä. Tehtäviä voi yrittää kaksi kertaa ja yrityksistä parempi (korkein arvosana) on arvostelu (Poislukien ensimmäisen viikon verkkotehtävät, tämä muutos tehtiin viikosta 2 alkaen). Tämän jälkeen jokaisesta uudesta yrityksestä rokotetaan tietty prosenttiosuus. Kukin tehtäväkierros aukeaa maanantaina klo 10.00 ja sulkeutuu seuraavan viikon tiistaina klo 17.00. Ensimmäiset verkkotehtävät alkavat heti ensimmäisellä viikolla 13.9.2021 klo 10.00 ja niitä voi tehdä tiistaihin 21.9.2021 klo 17:00 asti. Myös verkkotehtäviin voi kysyä neuvoja laskuharjoituksissa.

  Pisteytys ja painotus 

  Kurssin voi suorittaa osallistumalla kurssikokeeseen ja tekemällä harjoitustehtäviä . Tällöin 50% arvosanasta muodostuu kokeen perusteella ja 50% harjoitus- ja verkkotehtävistä saatujen pisteiden perusteella. Tuosta 50% tehtäväpisteiden on pisteytys seuraava:

  • Laskuharjoituksissa laskettavista tehtävistä (L) saa 0-2 pistettä per tehtävä
  • Palautettavista tehtävistä (P) saa 0-4 pistettä per tehtävä
  • Verkkotehtävistä (V) saa 0-2 pistettä per tehtävä

  Näiden tehtävien keskenäinen painotus koko 50% harjoitus- ja verkkotehtävien painotuksesta kokonaisarvosanaan muodostuu suurinpiirtein seuraavasti: 

  • (L) tehtävistä 25%, 
  • (P) tehtävistä 50%; ja 
  • (V) tehtävistä 25%. 

  Näin siis palautettavilla (P) tehtävillä on suurin arvo.

  Vaihtoehtoisesti kurssin voi suorittaa tenttimällä, jolloin harjoituspisteistä ei anneta hyvitystä.

  Laskuharjoitusryhmät

   Ryhmä    Assistentti    AV aika    AV paikka     LV aika    LV paikka 
  H01 Henri Lahdelma  Ma 08.15 D Pe 08.15 D
  H02  Asmae el Issaoui  Ma 16.15 D To 14.15 U4
  H03  Eetu Rintala/Petteri Koskiahde  Ma 16.15 Etäryhmä To 16.15 Etäryhmä (linkki)
  H04  Aleksi Hiidenhovi  Ma 08.15 E To 12.15 U4
  H05  Vilma Norja Ma 10.15 C Pe 08.15 C
  H06  Janika Ikonen Ma 14.15 C Pe 10.15 C
  H07 Oskari Honkasaari Ti 12.15 D To 16.15 T1
  H08
  Aleksander Heino Ti 14.15 D Pe 12.15 D
  H09 Rami Echriti Ma 15.15 T1 Ke 13.15 E
  H10 Juha-Pekka Puska Ti 16.15 K1 To 15.15 K1
  H11 Johannes Ek Ti 10.15 D Pe 08.15 U1
  H12 Eetu Rintala/Petteri Koskiahde Ke 16.15 E Pe 08.15 U4

  Tuntiassistentteihin saa yhteyttä ensisijaisesti Zulipin kautta tai sähköpostilla: asmae.el.issaoui 'at' aalto.fi, sasha.heino 'at' live.fi, eetu.rintala 'at' aalto.fi, janika.ikonen 'at' aalto.fi, rami.echriti 'at' aalto.fi, henri.lahdelma 'at' aalto.fi, oskari.honkasaari 'at' aalto.fi, johannes.ek 'at' aalto.fi, petteri.koskiahde 'at' aalto.fi, juha-pekka.puska 'at' aalto.fi, vilma.norja 'at' aalto.fi, aleks.hiidenhovi 'at' aalto.fi

  (AV = alkuviikko, LV = loppuviikko)

  Huom. Etäryhmästä saa täydet laskaripisteet pisteet (L) jos osallistuu viikottaiseen Zoom ryhmään tai palauttaa ratkaisunsa P tehtävien kanssa. Esimerkiksi siis ensimmäisen viikon laskaritehtävistä, jos ei osallistu Zoom ryhmään, tulee palauttaa L ja P tehtävät kirjallisena 21.9 klo 17:00 mennessä samaan palautuslaatikkoon kuin P tehtävät. Jos taas osallistuu Zoom ryhmään, tulee paikalla olla ryhmän ajan ja assistentti ottaa paikalla olleiden nimet. Zoom ryhmässä assistentti esimerkiksi jakaa oppilaat breakout pienryhmiin, joissa assistentti kiertää eri pienryhmien välillä, ja assistentti lopussa esittää ratkaisut tehtäviin.

  Tehtävät