Topic outline

 • General

  Amazing Robots Contest opiskelijaryhmille, isot rahapalkinnot.

  Assistenttien alustava lukujärjestys. Opiskelija: valitse lukujärjestyksestä itsellesi yksi harjoitusaika (H) ja pyri käymään Pajalla sen lisäksi muina aikoina vähintään kerran viikossa tekemässä harjoituksia tai suunnittelemassa assistenttien tai ryhmäsi kanssa projektityötä. Voit käydä eri harjoitusaikoina eri viikoilla. Annamme lisäohjeita, jos joku vuoro osoittautuu liian täydeksi. Pajan lähellä sijaitseva AS6 (koronarajoitusten aikana tilaa on 20:lle hengelle) on varattu to klo 12-16 koko kurssin ajaksi (ei lokakuun koeviikolle) ja lisäksi ma klo 12-14 ajalle 13.9.-18.10. Aulaan liittyvä tilava, vanha kirjastotila lienee myös käytettävissä.

  No Finnish language skills or preliminary knowledge in electronics or programming are needed to take the course. This is what you want - come and see! For information in English, please, contact kimmo.silvonen@aalto.fi

  ELEC-A4010 ja ELEC-A4910: molemmat kurssit käsitellään tässä yhdessä; sivuaineopiskelijat voivat suorittaa 8 tai 5 op:n version, jotka eroavat lähinnä projektityön laajuudessa. Kurssi soveltuu hyvin Aallon kaikkien koulutusohjelmien opiskelijoille - sisältö räätälöidään opiskelijan taustan mukaan. Tälle sivulle tulee mm. tärkeitä tiedotuksia ja ohjeita. Luennot ja harjoitukset -välilehdelle tulee uutta kirjaa lukuunottamatta kaikki opetusmateriaali ja tarkemmat tiedot luento- ja harjoitusohjelmasta. Näitä päivitetään kurssin aikana.

  Vastaan mielelläni kysymyksiin

  kimmo.silvonen@aalto.fi


  Video kevään 2019 loppunäytöksestä.
  Koronan takia loppunäytöstä ei ehkä nyt voida järjestää (alustava tieto)

  Opiskelupäiväkirjan ja projektisuunnitelman ohjeet ovat välilehdellä Materiaalit.

  Osien hankinta projektityöhön: kaikki tilaukset tehdään Kimmon kautta; emme valitettavasti voi lunastaa kuitteja. Tästä kerron enemmän luennolla. Suunnitelkaa yhdessä assistenttien kanssa, mitä osia tilataan.

  Kurssi alkaa Zoom-luennolla ma 13.9.2021 klo 14.15-15.45 ja jatkuu jouluun asti. Linkit luentoihin tulevat välilehdelle Luennot ja harjoitukset.

  Sähköpajalla tehtävät harjoitukset alkavat samalla viikolla: ma klo 12-14, ke klo 12-14, to 12-14, to klo 14-16 sekä pe klo 10-12. Harjoituksiin ei tarvitse ilmoittautua ja ryhmää saa vaihtaa. Tämän lisäksi lukujärjestykseen tulee muita aikoja, jolloin harjoituksia ja projektityötä voi tehdä yksin tai assistenttien avustuksella. Harjoituksissa tutustutaan mikro-ohjainten ohjelmointiin ja käyttöön, peruskomponentteihin sekä Sähköpajan resursseihin. Sinänsä Sähköpaja on aina käytettävissä, mutta käytävän ovet ovat illalla lukittuina; jos Pajan ovi on lukossa, voit kysyä, pystyykö vahtimestari avaamaan oven. Huomaa, että koronaohjeistus voi rajoittaa Sähköpajan käyttöä ilman valvontaa. Voit käyttää Pajaa myös omiin projekteihisi tilan sallimissa rajoissa. Metallipajaa saa käyttää vain assistenttien valvonnassa. Siivoa aina jälkesi!

  Kurssi sisältää luennon kerran viikossa ja harjoituksia mikro-ohjaimien (Arduino, Teensy 2.0 ym.), muiden elektroniikan komponenttien sekä mittalaitteiden käyttöön. Pääosan kurssista muodostaa mikro-ohjainta käyttävä projektityö, joka dokumentoidaan huolellisesti Aalto-Wikiin. Projektityö tehdään 3-4 hengen ryhmissä; viiden hengen ryhmät on kevään kokemusten perusteella kielletty. Aiheet voidaan valita assistenttien avustuksella suhteellisen vapaasti. Omia ideoita kannattaa ehdottomasti miettiä jo etukäteen, ennakko-osaamista ei vaadita! Käytännön syistä kannattaa välttää suurikokoisia projektitöitä ja sellaisia aiheita, joissa samaa rakennetta toistetaan tarpeetoman monta kertaa. Opiskelijoiden suosima 9:n voltin paristo riittää yleensä vain leluihin!

  Uusi kirja: Kimmo Silvonen, Elektroniikka ja sähkötekniikka, 504 s., ilmestyi 1.9.2018. Samaa kirjaa käytetään toisen vuoden Sähkötekniikka ja elektroniikka -kurssilla ja se sopii hyvin myös Protopaja-kesäkurssille. Kirjan arvostelu.

  Kurssin suorittaminen:

  1. Osallistuminen luennoille ja harjoituksiin. Harjoitusten sisältö päivitetään Luennot ja harjoitukset -välilehdelle, osa harjoituksista on pakollisia. Aktiivisella osallistumisella pääset ilman muuta kurssista läpi, kunhan hoidat kaksi seuraavaa kohtaa kelvollisesti - kannattaa silti tähdätä huippuarvosanaan!

  2. Opiskelupäiväkirja, jossa kerrot luennoista, viikkoharjoituksista ja muusta opiskelustasi kurssilla sekä projektityöskentelystä (päiväkirja on vapaamuotoinen, siinä mitataan enemmän ahkeruutta kuin osaamista). Päiväkirjan välipalautus on lokakuun lopussa ja lopullinen palautuspäivä joulukuussa (erillinen ohje on Materiaalit-välilehdellä).

  3. Ryhmässä (3-4 henkeä) tehtävä projektityö ja sen dokumentointi Aalto-wikiin. Ryhmäkohtainen projektiesittely videona (esim. 5 min.).

  Tehdään tästä yhdessä sellainen kurssi, jonka muistamme pitkään! Käy säännöllisesti ja usein Pajalla - voit rakentaa ikimuistoisen härpäkkeen, jonka kuvauksen voit vaikkapa liittää CV:hen!

  Pajan sijainti

  Sähköpaja sijaitsee TUAS-talon 1. kerroksessa, huone 1558. Kun tulet TIKin puolelta TUAS-talolle sisään, kävele oikealla olevan vahtimestarin tiskin ohi hissille asti ja käänny heti sen jälkeen oikealle lyhyeen käytävään (kuvan lasiovet)! Paja on nyt 10 metrin päässä suoraan edessäsi, mutta et pääse sinne seinien ja huoneiden läpi. Kierrä siis vasemalta tai oikealta Pajan ohi kulkevalle käytävälle. Muista numero 1558, muuten et löydä Pajaa näilläkään ohjeilla, koska tila on eräänlaisessa käytävän syvennyksessä! Huomaa, että väliovet ovat virka-ajan ulkopuolella lukittuina; myös Pajan ovi on nykyisin lukossa!


  Sähköpajan käytävä

  Pajan aukiolo: Paja on auki assistenttiaikoina (huom. useita kursseja käynnissä), mutta käytävien ovet ovat illalla lukossa klo 18 jälkeen, kesällä jo klo 15.30.

  Harjoitusajat on merkitty lukujärjestykseen H:lla; tietyn viikon jokaisessa harjoituksessa on sama aihe. Harjoitusten sisältö päivitetään Luennot ja harjoitukset -välilehdelle. Pajaa voi käyttää muulloinkin, jos ovien lukitus ei estä kulkua. Sivun alussa on linkki assistenttien lukujärjestykseen.

  Johtava sähkötekniikan peruskoulutuksen tukija Ulla Tuomisen säätiö palkitsee parhaita töitä. Kokeneemmat harrastajat haastetaan ohjaamaan aloittelijoita! Tämä katsotaan ansioksi kurssia suoritettaessa. Kurssi tekee yhteistyötä Aalto Ventures Programin, Design Factoryn ja Aaltonaut-ryhmän kanssa. Vuonna 2018 Sähköpaja-projektille myönnettiin Aalto Excellence Recognition -tunnustus. Sähköpaja on saanut lahjoituksena suomalaisen Bluegigan (Silicon Labs) bluetooth-moduleja antenneineen projektitöissä käytettäväksi. Movetec Oy lahjoitti Sähköpajalle tehokkaita askelmoottoreita ohjaimineen. Olemme hiljattain hankkineet yksityisen lahjoittajan avustuksella Sähköpajalle mm. seitsemännen 3D-tulostimen, laserleikkurin, jyrsimen, pintaliitosuunin, toisen stereomikroskoopin, toisen lämpökameran sekä logiikka-analysaattorina (16 kan.) toimivan nelikanavaisen oskilloskoopin ja 3 GHz:n taajuudelle yltävän spektrianalysaattorin. Yleiselektroniikka Oy lahjoitti Sähköpajalle v. 2019 kuuden GHz:n taajuudelle ulottuvan piirianalysaattorin. Saimme talon sisältä RLC-mittasillan ja lisää signaaligeneraattoreita. Viime kevään hankintoja ovat PLA-materiaalin kierrätyslaitteisto ja SLS-tyyppinen 3D-tulostin Lisa Pro, joille toivomme ahkeraa käyttöä käyttökokemusten saamiseksi!

  Teille, jotka vasta aloititte opiskelun, pyritään tekemään ikimuistoinen syksy! Vanhemmille opiskelijoille tämä voisi olla juuri sitä "mitä aina halusit tehdä"!

  Esimerkkejä kurssin projektitöistä


  Tambot, Automaattisesti tammea pelaava robotti (2 min 12 s, Lari Haapaniemi. Veeti Kahilainen, Joona Sauramäki, Markus Tuominen)

  Sähköpajan aivot Heurekassa

  Sähköpajalla kehitetyt aivot Heurekan näyttelyssä, oikealla Sami Keskinen; Paavo Reinikka puuttuu kuvasta.

  Animated 3D RGB POV Display

  Video keväältä 2017: 3D animation RGB LED POV Display (2 min 45 s, Jaakob Lidauer, Kalle Petäjäaho, Vili Ojala, Joakim Lyyski).


  Video syksyltä 2014:

   

  Video 2015-2016: https://www.youtube.com/watch?v=B-ZR_v2XO6g

  Video, QuadCopter Final Cut 2014:

   

  Kuvia syksyn 2014 töistä: http://users.aalto.fi/~ksilvone/S2014/

  Kuvia kevään 2016 töistä: https://users.aalto.fi/~ksilvone/K2016/

  Aalto Festival 2017 (Sähköpaja mukana):


  Welcome!