Topic outline

 • 16.–20.5. Työn väliesittely Kimmolle Pajalla (suositeltava). Voitte sopia ajan Kimmon kanssa esim. sähköpostilla.

  Product Design Gala 2022  PDP-kurssin tilaisuus (ei liity Sähköpajaan, mutta on kiinnostava). Kuva.

  Loppunäytös, Final Gala Ohje

  Tiistaina 24.5.2022 klo 12-16 järjestetään Dipolin Kaleva-salissa kevään kurssin loppunäytös, johon kutsutaan esiintyjiä  ja vieraita koko Korona-ajalta (kevät 2020 - kevät 2022). Ryhmät voivat esitellä tilaisuudessa töitään joko suullisesti lavalla tai pienimuotoisemmin pöytien ääressä. Kaikkien ryhmäläisten ei tarvitse olla paikalla. Kannustan kevään kurssilaisia kutsumaan paikalle myös sukulaisia ja tuttavia. Pidän todennäköisenä, että väkeä ei kuitenkaan tule liikaa.

  Yleisohjeita, General Information

  No Finnish language skills or preliminary knowledge in electronics or programming are needed to take the course. This is what you want - come and see! For information in English, please, contact kimmo.silvonen@aalto.fi

  Assistenttien alustava lukujärjestys. Opiskelija: valitse lukujärjestyksestä itsellesi yksi harjoitusaika (H) ja pyri käymään Pajalla sen lisäksi muina aikoina vähintään kerran viikossa tekemässä harjoituksia tai suunnittelemassa assistenttien tai ryhmäsi kanssa projektityötä. Voit käydä eri harjoitusaikoina eri viikoilla. Annamme lisäohjeita, jos joku vuoro osoittautuu liian täydeksi. Aulaan liittyvä vanha kirjasto lienee ainakin ajoittain käytettävissä lisätilana.

  ELEC-A4010 ja ELEC-A4910: molemmat kurssit käsitellään tällä sivustolla yhdessä; sivuaineopiskelijat voivat suorittaa 8 tai 5 op:n version, jotka eroavat lähinnä projektityön laajuudessa. Kurssi soveltuu hyvin Aallon kaikkien koulutusohjelmien opiskelijoille - sisältö räätälöidään opiskelijan taustan mukaan. Tälle sivulle tulee mm. tärkeitä tiedotuksia ja ohjeita. Luennot ja harjoitukset -välilehdelle tulee kirjaa lukuunottamatta kaikki opetusmateriaali ja tarkemmat tiedot luento- ja harjoitusohjelmasta. Näitä päivitetään kurssin aikana.

  Opiskelupäiväkirjan ja projektisuunnitelman ohjeet sekä osien hankintaohje ovat välilehdellä Materiaalit. Kaikki tilaukset tehdään Kimmon kautta; emme valitettavasti voi lunastaa kuitteja. Tästä kerron enemmän luennolla. Suunnitelkaa yhdessä assistenttien kanssa, mitä osia tilataan.

  Kurssi alkaa luennolla ma 10.1.2022 klo 10.15-11.45 ja jatkuu toukokuuhun asti. Linkit luentoihin tulevat välilehdelle Luennot ja harjoitukset. Uuden ohjeistuksen mukaisesti pidän luennon Zoomilla. Ensimmäisen luennon jälkeen halukkaat voivat lähteä mukanani kävellen tutustumaan alempana mainittuun Vuorimiehentie 2:een (huone 011). TUAS-talon Sähköpajalla on samaan aikaan assistentteja, mutta Pajalle ehtii hyvin muulloinkin (jopa heti tänään klo 12-14). Lähtö Vuorimiehentielle etäluennon takia vasta klo 13.15 Sähköpajalta ja hissin kohdalta TUAS-talon aulasta (1. kerros).

  Sähköpajalla tehtävät harjoitukset alkavat samalla viikolla: ma klo 12-14, ke klo 12-14, to 12-14, to klo 14-16 sekä pe klo 10-12. Harjoituksiin ei tarvitse ilmoittautua ja ryhmää saa vaihtaa. Harjoitusajat on merkitty lukujärjestykseen H:lla; tietyn viikon jokaisessa harjoituksessa on sama aihe. Harjoitusten sisältö päivitetään Luennot ja harjoitukset -välilehdelle. Tämän lisäksi lukujärjestykseen tulee muita aikoja, jolloin harjoituksia ja projektityötä voi tehdä yksin tai assistenttien avustuksella (muitakin kursseja voi olla käynnissä). Harjoituksissa tutustutaan mikro-ohjainten ohjelmointiin ja käyttöön, peruskomponentteihin sekä Sähköpajan resursseihin. Sinänsä Sähköpaja on aina käytettävissä, mutta käytävän ovet ovat illalla lukittuina; jos Pajan ovi on lukossa, voit kysyä, pystyykö vahtimestari avaamaan oven. Huomaa, että koronaohjeistus voi rajoittaa Sähköpajan käyttöä ilman valvontaa. Voit käyttää Pajaa myös omiin projekteihisi tilan sallimissa rajoissa. Metallipajaa saa käyttää vain assistenttien valvonnassa. Siivoa aina jälkesi!

  Kirja: Kimmo Silvonen, Elektroniikka ja sähkötekniikka, 504 s. Samaa kirjaa käytetään toisen vuoden Sähkötekniikka ja elektroniikka -kurssilla ja se sopii hyvin myös Protopaja-kesäkurssille. Kirjan arvostelu.


  Kurssin suorittaminen, Course Requirements

  Kurssi sisältää luennon kerran viikossa ja harjoituksia mikro-ohjaimien (Arduino, Teensy 2.0 ym.), muiden elektroniikan komponenttien sekä mittalaitteiden käyttöön. Pääosan kurssista muodostaa mikro-ohjainta käyttävä projektityö, joka dokumentoidaan huolellisesti Aalto-Wikiin. Projektityö tehdään 3-4 hengen ryhmissä; viiden hengen ryhmät on viime kevään kokemusten perusteella kielletty. Aiheet voidaan valita assistenttien avustuksella suhteellisen vapaasti. Omia ideoita kannattaa ehdottomasti miettiä jo etukäteen, ennakko-osaamista ei vaadita! Käytännön syistä kannattaa välttää suurikokoisia projektitöitä ja sellaisia aiheita, joissa samaa rakennetta toistetaan tarpeettoman monta kertaa. Opiskelijoiden suosima 9 voltin paristo riittää yleensä vain leluihin!

  1. Osallistuminen luennoille ja harjoituksiin (läsnäolo ei ole pakollista, mutta se voi olla esim. tiedonkulun kannalta erittäin hyödyllistä). Harjoitusten sisältö päivitetään Luennot ja harjoitukset -välilehdelle, osa harjoituksista on pakollisia. Aktiivisella osallistumisella pääset ilman muuta kurssista läpi, kunhan hoidat kaksi seuraavaa kohtaa kelvollisesti - kannattaa silti tähdätä huippuarvosanaan!

  2. Opiskelupäiväkirja, jossa kerrot luennoista, viikkoharjoituksista ja muusta opiskelustasi kurssilla sekä projektityöskentelystä (päiväkirja on vapaamuotoinen, siinä mitataan enemmän ahkeruutta kuin osaamista). Päiväkirjan välipalautus on helmikuun lopussa ja lopullinen palautuspäivä toukokuussa (erillinen ohje on Materiaalit-välilehdellä).

  3. Ryhmässä (3-4 henkeä) tehtävä projektityö ja sen dokumentointi Aalto-wikiin. Ryhmäkohtainen projektiesittely videona (esim. 5 min.). Loppunäytökseen osallistuminen on suositeltavaa, mutta ei pakollista. Projektityössä yhdistetään hardware ja software - usein käytetään Arduinoa, mutta teknologiaa ei ole rajattu.

  Tehdään tästä yhdessä sellainen kurssi, jonka muistamme pitkään! Käy säännöllisesti ja usein Pajalla - voit rakentaa ikimuistoisen härpäkkeen, jonka kuvauksen voit vaikkapa liittää CV:hen!

  Pajan sijainti, Workshop

  Sähköpaja sijaitsee TUAS-talon 1. kerroksessa, huone 1558. Kun tulet TIKin puolelta TUAS-talolle, kävele oikealla olevan vahtimestarin tiskin ohi hissille asti ja käänny heti sen jälkeen oikealle lyhyeen käytävään (kuvan lasiovet)! Paja on nyt 10 metrin päässä suoraan edessäsi, mutta et pääse sinne seinien ja huoneiden läpi. Kierrä siis vasemalta (tai oikealta) Pajan ohi kulkevalle käytävälle. Muista numero 1558, muuten et löydä Pajaa näilläkään ohjeilla, koska tila on eräänlaisessa käytävän syvennyksessä! Huomaa, että väliovet ovat virka-ajan ulkopuolella lukittuina; myös Pajan ovi on nykyisin usein lukossa!


  Sähköpajan käytävä


  Vuorimiehentie 2 (SPACE21)

  Sähköpajalle on varattu tilava huone läheltä metroasemaa. Kurssille ilmoittautuneilla on kulkuoikeus tilaan yötä päivää myös viikonloppuisin. Tilassa voi tehdä harjoituksia ja suunnitella tai rakentaa projektityötä. Paikalle viedään joitakin työkaluja, teholähde, 3D-tulostin ja muuta tarpeellista; tilassa on myös keittiö. Opiskelijat voivat viedä sinne Sähköpajalta tarvitsemiaan osia. Torstai-iltapäivisin paikalla on assistentti ohjaamassa harjoituksia (alustava tieto). Tila on tarkoitettu lisätilaksi ja mahdollistamaan toiminta 24/7. Suurikokoiset työt mahtuvat paremmin sinne kuin Sähköpajan ahtauteen. Koska tällainen mahdollisuus on nyt ensimmäistä kertaa käytettävissämme, tämän sivun ohjeistus tarkentuu ehkä myöhemmin.

  Kannattaa hakea ajoissa kulkuoikeutta, koska hakemuksien käsittely ei ole reaaliaikaista:


  Sähköpajan kalustoa, Laboratory Equipment

  Olemme hankkineet yksityisen lahjoittajan avustuksella Sähköpajalle mm. seitsemän 3D-tulostinta (joista kaksi Ultimaker 5), laserleikkurin, jyrsimen, pintaliitosuunin, kaksi stereomikroskooppia, kaksi lämpökameraa sekä 16-kanavaisena logiikka-analysaattorina toimivan nelikanavaisen oskilloskoopin ja 3 GHz:n taajuudelle yltävän spektrianalysaattorin. Yleiselektroniikka Oy lahjoitti Sähköpajalle kuuden GHz:n taajuudelle ulottuvan piirianalysaattorin. Sähköpaja on saanut lahjoituksena suomalaisen Bluegigan (Silicon Labs) bluetooth-moduleja antenneineen projektitöissä käytettäväksi. Movetec Oy lahjoitti Sähköpajalle tehokkaita askelmoottoreita ohjaimineen. Saimme talon sisältä RLC-mittasillan ja lisää signaaligeneraattoreita. Viime kevään hankintoja ovat PLA-materiaalin kierrätyslaitteisto ja SLS-tyyppinen 3D-tulostin Lisa Pro, joille toivomme ahkeraa käyttöä käyttökokemusten saamiseksi! Heti alkuvuodesta hankimme kaksi uutta Ultimaker 3 tulostinta.

  Muuta

  Johtava sähkötekniikan peruskoulutuksen tukija Ulla Tuomisen säätiö palkitsee parhaita töitä. Kokeneemmat harrastajat haastetaan ohjaamaan aloittelijoita! Tämä katsotaan ansioksi kurssia suoritettaessa. Kurssi tekee yhteistyötä Aalto Ventures Programin, Design Factoryn ja Aaltonaut-ryhmän kanssa. Vuonna 2018 Sähköpaja-projektille myönnettiin Aalto Excellence Recognition -tunnustus.

  Amazing Robots Contest - Ällistyttävät robotit -kilpailu 3.5.2022 opiskelijaryhmille, isot rahapalkinnot. Sähköpaja tukee kaikin tavoin kilpailuun osallistuvia joukkueita (Kimmolta lisätietoja). Tämä voidaan ottaa isona osana kurssin suoritusta.

  Teille, jotka vasta aloititte opiskelun, pyritään tekemään ikimuistoinen kevät! Vanhemmille opiskelijoille tämä voisi olla juuri sitä "mitä aina halusit tehdä"!

  Vastaan mielelläni kysymyksiin

  kimmo.silvonen@aalto.fi


  Esimerkkejä kurssin projektitöistä

  Viime syksyn työt.

  Video kevään 2019 loppunäytöksestä.


  Tambot, Automaattisesti tammea pelaava robotti (2 min 12 s, Lari Haapaniemi. Veeti Kahilainen, Joona Sauramäki, Markus Tuominen)

  Sähköpajan aivot Heurekassa

  Sähköpajalla kehitetyt aivot Heurekan näyttelyssä, oikealla Sami Keskinen; tekijäryhmään kuulunut Paavo Reinikka puuttuu kuvasta.

  Animated 3D RGB POV Display

  Video keväältä 2017: 3D animation RGB LED POV Display (2 min 45 s, Jaakob Lidauer, Kalle Petäjäaho, Vili Ojala, Joakim Lyyski).


  Video syksyltä 2014:

   

  Video 2015-2016: https://www.youtube.com/watch?v=B-ZR_v2XO6g

  Video, QuadCopter Final Cut 2014:

   

  Kuvia syksyn 2014 töistä: http://users.aalto.fi/~ksilvone/S2014/

  Kuvia kevään 2016 töistä: https://users.aalto.fi/~ksilvone/K2016/

  Aalto Festival 2017 (Sähköpaja mukana):


  Welcome!