Topic outline

 • Ilmoituksia ja kurssin keskustelufoorumi

  • Restricted Not available unless: You are a(n) Student
   Yleinen keskustelu Forum
 • Zoom-huoneeseen eli luennolle

  Restricted Not available unless: You are a(n) Student

  Alla olevan linkin kautta pääset zoom-huoneeseen milloin vain. Siellä pidetään live-luennot ja harjoitustunnit.

 • Kurssin sisältö ja tenttivaatimukset

  KURSSIN TAVOITEENA ON
  Kurssi tarjoaa johdatuksen taloustieteelliseen ajatteluun ja auttaa muodostamaan kokonaiskuvan talouden toiminnasta. Kurssilla analysoimme yksittäisen ihmisen valintoja, strategista kanssakäymistä, yritysten ja markkinoiden toimintaa, talouspolitiikan vaihtoehtoja ja vaikutuksia sekä suhdannevaihteluiden, inflaation ja taloudellisen kasvun syitä ja seurauksia.

  OPPIMATERIAALI

  Pääasiallisena materiaalina käytetään Core-tiimin tuottamaa netistä ilmaiseksi luettavaa The Economy -kirjaa, jonka mukaan luennot rakentuvat.  Kirja on äskettäin käännetty myös suomeksi nimellä Talous.  Huomaa kuitenkin, että kirjaan suomennetut termit poikkeavat osin kurssimateriaaleissa ja nauhoituksissa käyttämistäni.

  Coren sivuilla on myös täydentävää materiaalia, jota voit hyödyntää materiaalin opiskelussa. Matti Pohjolan Taloustieteen oppikirja on myös hyödyllistä luettavaa.

  TENTTIVAATIMUKSET

  Tenttiin vaaditaan luennoilla ja harjoituksissa käsitelty materiaali, sekä vastaavat osiot The Economy/Core - kirjasta.

  Oheiseen pdf-dokumenttiin on koottu luentokavojen osiot ja niitä vastaavat Coren luvut.

  Kirjasta ei tarvitse osata kaikkea vaan ensisijaisesti ne asiat, jotka auttavat ymmärtämään luennoilla käsiteltyjä asioita.  Luennolla käsiteltyä ei varmastikaan ole mahdollista hahmottaa ja ymmärtää ilman vastaavien mallien lisäopiskelua myös kirjan avulla.

  HARJOITUKSET
  Harjoitukset vastaavat joko 15% arvosanasta (5 harjoitussettiä).  Katso tästä tarkemmat ohjeet.

  • Restricted Not available unless: You are a(n) Student
   Kurssin alustava sisältö File
 • Ajat, "paikat" ja yhteystiedot

  Restricted Not available unless: You are a(n) Student

  Kaikki opetus ja harjoitukset järjestetään etäopetuksena. Live-luennot pidetään zoomin kautta, ja lisäksi osa kurssista tulee valmiina äänitteinä, jotka sijoittuvat sisällöllisesti live-luentojen väliin. Myös zoom-luennot pyritään äänittämään.

  ZOOM-LUENNOT (12 kpl, n. 1.5 - 2 tuntia, klo 17-19)

  Luennoitsija:  Anne Mikkola (PhD), anne.mikkola@aalto.fi

  Ti: 14.9, 21.9, 19.10, 26.10, 2.11, 9.11.

  To: 16.9, 23.9, 30.9, 7.10, 14.10, 18.11.

  Zoom-luentojen jälkeen on äänitettyjä opetusjaksoja, jotka opiskelijat kuuntelevat ennen seuraavaa zoom-sessiota. Kokonaisuudessaan ne vastaavat noin puolta kurssin opetusmateriaaleista.  

  HARJOITUKSET (n. 1.5 tuntia, klo 17-18:30) - huomaa, että harjoituksia ei äänitetä, vaan niissä on tarkoitus käydä tehtäviä yhdessä läpi.

  Ti: 28.9, 12.10, 16.11.

  To: 21.10, 25.11.


  KURSSITENTTI

  – Viikon pituisten EXAM-tenttikausien alkamisajat
  – Tentti 1: to 2.12.2021
  – Tentti 2: to 13.1.2022
  – Tentti 3: to 17.2.2022

  Tentteihin tulee varata aika ja tenttimiskone EXAM-huoneesta Otaniemestä.

  Ohjeita:

  https://wiki.aalto.fi/display/OPIT/EXAM

  https://wiki.aalto.fi/display/OPIT/Opiskelijan+Exam+ohjeet 

  Katso tarkemmat ohjeet Tenttiohjeita - palkin takaa.

 • Luentomateriaalit

  Restricted Not available unless: You are a(n) Student

  Luennot ovat noin puoliksi live-luentoja zoomissa, jotka äänitetään ja äänitteet tulevat yleensä seuraavaan päivään mennessä tähän alle. Live-luentojen välissä on valmiiksi äänitettyjä nauhoitteita, jotka ovat myös alla. Yleensä kannattaa edetä siinä järjestyksessä kuin asia etenee, sillä asiat valmiissa nauhoitteissakin rakentuvat edellä esitetyn päälle.

 • Tenttiohjeita

  Restricted Not available unless: You are a(n) Student

  KURSSITENTTI

  – Viikon pituisten EXAM-tenttikausien alkamisajat
  – Tentti 1: to 2.12.2021
  – Tentti 2: to 13.1.2022
  – Tentti 3: to 17.2.2022
  Tentteihin on varattu suoritusaikaa 1t 55 min.

  Tentteihin tulee varata aika ja tenttikone EXAM-huoneesta Otaniemestä.  Huomaa, että opiskelijan omalla vastuulla on tarkistaa, että rakennus, josta tenttikoneen varaat, on kyseisenä ajankohtana auki!

  Avaan EXAM-tentin järjestelmään hyvissä ajoin, jotta voitte varata itsellenne koneen.  Jos systeemin kanssa joku menee pieleen, ottakaa minuun yhteyttä. Aina voin luoda teille korvaavan uuden tentin tarvittaessa. Ei siis paniikkia, jos paikan päällä sattuisi jotain yllättävää.

  Ohjeita, joihin kannattaa perehtyä huolellisesti.

  https://wiki.aalto.fi/display/OPIT/EXAM

  https://wiki.aalto.fi/display/OPIT/Opiskelijan+Exam+ohjeet 

  Tenttikoneissa on käytössä Paint, notepad, yksinkertainen laskin ja excel.  Suttupaperia ei ole, joten on hyvä jos harjoittelette ennen tenttiä, miten jotain noista välineistä voi käyttää tehtävien graafisten ratkaisujen apuna tai yksinkertaisten laskujen laskemiseen.

  EXAM-tenttijärjestelmässä on käytännössä ensimmäisen kysymyksen sijaan vain linkki Mycoursen systeemiin, jonka kautta harjoituksetkin olette tottuneet palauttamaan, joten näkymä on teille entuudestaan tuttu.  Siellä näette tämän ohjetekstin tentin aluksi:

  Maksimipistemäärä tästä tentistä on 85. Huomaa, että silloin kun monivalintaan on vain yksi oikea valinta, vääristä vastauksista ei mene miinuspisteitä, eli kannattaa aina vastata jotain. Silloin kun oikeita vastauksia voi olla useita, väärästä valinnasta menee pisteitä. Jos esimerkiksi valittavia vaihtoehtoja on 4, väärästä valinnasta menee aina 1/4 pisteistä. Miinuspisteille  tehtävä kokonaisuudessaan ei kuitenkaan voi mennä. Käytä hyväksesi mahdollisuutta selailla tehtäviä ja niistä saatavia pisteitä, että osaat jakaa aikasi viisaasti. 

  TENTTITILOIHIN SAATETAAN TARVITA KULKUTUNNISTE!  TARKISTA ENNEN TENTTIÄ ETTÄ PÄÄSET SALIISI. Tämä on sinun vastuullasi.

  Alla olevat tiedot ainakin osin vanhentuneita, ainakin kandidaattikeskuksen suhteen, jossa ovet ovat auki laajemmin kuin mitä alla lukee.

  Kandidaattikeskuksen käytäväovet lukitaan 16.11.2021 (uutinen aiheesta: https://www.aalto.fi/fi/uutiset/otakaari-1n-kaytavaovet-lukitaan-kayta-kulkutunnistetta) ja jatkossa Kandidaattikeskuksessa sijaitseviin tenttihuoneisiin pääsyyn tarvitaan kulkutunniste. Opiskelijan tulee aktivoida oma kulkutunnisteensa hyvissä ajoin ennen omaa Exam-tenttiä.  Kuitenkin poikkeus: Otakaari 1:n pääaulasta (F-ovi) ja postihuoneen jälkeen lähtevät portaikkojen ovet jätetään auki 3.kerroksen kohdalla, jolloin EXAM tenttihuoneeseen Y339a pääsee ilman kulkutunnistetta.

  Kulkutunniste pitää aktivoida ennen käyttöönottoa Aalto-käyttäjätunnusten avulla. Voit käyttää kulkutunnisteena HSL-korttia tai noutaa erillisen kulkutunnisteen kampuksen aulapalveluista. Katso tästä ohjeet kulkutunnisteen käyttöönottoon. ( https://www.aalto.fi/fi/palvelut/miten-saan-kulkutunnisteen-ja-peruskulkuoikeudet.)

  Käytössämme on nyt 30 tenttityöasemaa yhteensä viidessä tenttihuoneessa (eli maksimikapasiteetti on yli 600 kahden tunnin tenttiä viikossa) Käyttöaste on syksyn aikana ollut maltillinen (enintään n.20%) joten tenttejä mahtuu suorittamaan hyvin joustavasti. Tenttihuoneista löytyy käsidesiä ja puhdistusliinoja oman tenttityöaseman näppäimistön ja hiiren puhdistamiseen. Suosittelemme yhä maskin käyttöä tenttihuoneissa.
 • Vapaaehtoista lisämateriaalia

  Restricted Not available unless: You are a(n) Student

  Valtion taloudesta

  Valtion taloudenpitoa, menoja ja tuloja, voit tutkia havainnollisen  www.tutkibudjettia.fi -sivuston avulla.

  Valtion velasta: https://www.valtionvelka.fi/

  Valtiovarainministeriö: https://vm.fi/  Tästä pääset lukemaan vaikkapa uusimmat taloudelliset katsaukset 4 kertaa vuodessa.

  Rahapolitiikasta ja -finanssivalvonnasta

  Suomen Pankki: https://www.suomenpankki.fi/fi/     - löydät tätä kautta dataa, tutkimusta ja SP:n youtube-kanavalta puheita, konferensseja ym. asiaa

  Keskustelua keskuspankkien digivaluutoista, mukana Venäjän ja Kiinan keskuspankkien johtajat:

  30th Anniversary Conference of The Bank of Finland Institute for Emerging Economies, 9.11.2021:

  Tilastokeskus, rahoitustilinpito:  http://stat.fi/til/rtp/

  Euroopan Keskuspankki: https://www.ecb.europa.eu/home/html/index.en.html

  Eurostat:  http://ec.europa.eu/eurostat/data/database

  Federal Reserve Bank of St.Louis: https://fred.stlouisfed.org/   - hyvää globaalia(kin) tilastoaineistoa helposti hyödynnettävissä

  Federal Reserve: https://www.federalreserve.gov/

  Finanssivalvonta: https://www.fiva.fi

  Valtion konkurssista ja velkaantumisen riskeistä

  Martti Hetemäki: Julkisen velkaantumisen riskeistä. Kansantaloudellinen aikakauskirja, 2/202

  Konkurssivaltio, Ulkolinja, 22.7.2014

  Finanssi- ja pankkikriiseistä

  Reinhart & Rogoff: This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly, 2011.  Tässä kirjassa käydään läpi finanssikriisien historiaa globaalisti datan avulla. Kirjassa on laskuvirhe kohdassa, jossa lasketaan velkaantumisen vaikutusta talouskasvuun, mutta muutoin kannattaa lukea, jos asia kiinnostaa empiirisesti.

  Suomessa

  Pankkikriisin pitkä varjo - Jaakko Kianderin haastattelu, 2008.

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/05/07/pankkikriisin-pitka-varjo

  Pankkiryöstö - tosi asiaa pankkikriisistä. Dokumentti vuodelta 1992.

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/01/17/pankkiryosto-tosi-asiaa-pankkikriisista

  Erkki Liikanen 4.4.2017 Jaakko Honko yleisöluento: Rahoitusmarkkinat ja niiden sääntely kriisien jälkeen (finanssikriisistä ja sitä seuranneesta sääntelystä, alkaen min. 22.)

  Korona-kriisiin liittyen
  Helsingin yliopisto järjesti kaikille avoimen luentosarjan talouskriiseistä koronakriisin innoittamana maaliskuussa 2020.
  Voit katsoa sen luentoja tämän linkin kautta.  
  Tällä Vesa Vihriälän ja Roope Uusitalon koordinoimalla luentosarjalla on monia mielenkiintoisia luentoja, jotka ovat mielenkiintoisia koronasta riippumatta. Linkin takaa näet luentojen teemat ja puhujat. 

  Kurssilla vaadittavan matematiikan kertaukseen netistä löytyy esimerkiksi seuraavia, joista saattaa olla apua

  https://www.matikkamatskut.com

  https://opetus.tv

  https://otavanopisto.muikkuverkko.fi/workspace/mab2-lausekkeet-ja-yhtalot/materials#p-91003

  Eli kurssilla vaaditaan, että osaa

  - laskujärjestykset (plus-, miinus, kerto-, jako- ja sulut)
  - operoida koordinaatiston kanssa, piirtää sinne suoran ja sen yhtälön esimerkiksi
  - laskea suorakulmion ja kolmion pinta-alan
  - yksinkertaisen prosenttilaskun
  - osaa ratkaista yksinkertaisen yhtälöryhmän.

  Näitä en ryhdy kurssilla varsinaisesti opettamaan. Harjoituksissa tulee toki myös kerrattua.

  Derivoinnin hallinnasta ei ole haittaa, mutta sitä ei vaadita. 

  Jos tarvitset kertausta prosenttilaskusta, korkoa korolle laskusta tai diskonttauksesta, voit katsoa esimerkiksi OpetusTV:stä lukion talousmatematiikan kurssin osiot 1, 8, 9 ja 10:  https://opetus.tv/lukio-ops2016/matematiikka/mab6/ Siinä käydään mielestäni hyvin ja intuitiivisesti läpi mistä näissä asioissa on kyse. Kannattaa katsoa nuo muutaman kymmenen minuutin videot, jossain vaiheessa.

  Suoran piirtämisestä

  Yhtälöparin ratkaisusta