Topic outline

  • Aloita kandidaatintyösi kirjoittaminen painamalla esimerkiksi tätä Overleaf-linkkiä (Teknillisen fysiikan kandidaatintyön pohja)

    Typing gif movie

    Sujuva teknillisen fysiikan kandityö

    Taustaa

    On kaikkien osapuolten edun mukaista, että opiskelijoiden kandityöt valmistuvat ajallaan ja ilman turhia viivytyksiä. Uusi, vuonna 2013 käynnistynyt kandiohjelma on suunniteltu niin, että opiskelija tekee kandityönsä toisen vuoden opintojen jälkeen. Työn voi siis tehdä joko toisen vuoden kesänä, kolmannen opiskeluvuoden aikana tai kolmannen opiskeluvuoden jälkeisenä kesänä. Työn laajuus on noin kolme kuukautta kokopäiväistä opiskelua sisältäen työn kirjoittamiseen käytetyn ajan.

    Kandidaatintyö laaditaan pääaineen alaan liittyvästä aiheesta. Kandidaatintyön rakenteen tulee olla hyvän tieteellisen kirjoittamisen käytäntöjen mukainen, esitystavaltaan hyvin jäsennelty sekä tyylillisesti ja kielellisesti viimeistelty. Ohjaajan tulee seurata kandidaatintyön etenemistä ja tukea opiskelijaa sen tekemisessä. Kandidaatintyön valvojana toimii pääaineen professori. Ohjaajan ja valvojan tehtävänä on valvoa kandidaatintöiden tasoa ja laajuutta. Kandidaatintyön arvostelee valvoja ohjaajan esityksestä.

    Opiskelija voi aloittaa kandityönsä, kun hänellä on hyväksytty HOPS, josta käy ilmi hänen pääainevalintansa.

    Kandityö opintosuorituksena

    Kandityön suorittaminen jakaantuu seuraaviin osiin:

    • Työn aiheen löytäminen ja ohjauksen varmistaminen.
    • Työn suorittaminen.
    • Kandidaatin seminaarin suorittaminen
    • Työn saattaminen valmiiksi.

    Kandityön vaiheet kaaviona

    Aiheesta tulee aina sopia kirjallisesti. Kandidaatintyön kieli vahvistetaan aiheen hakemisen yhteydessä kirjoittamalla kandidaatintyön nimi sillä kielellä, millä työ kirjoitetaan. Hae lomakkeeseen "Kandidaatintyön aihehakemus" ohjaajan tai pääaineen professorin tai vastuuopettajan allekirjoitus (ohje lomakkeessa) ja palauta lomake opintokoordinaattori Suvi Saviniemelle (B161, Tietotekniikan talo). Pääaineen professori on Teknillisen fysiikan laitoksen henkilökuntaan kuuluva professori ja pääaineen vastuuopettaja on tällä hetkellä vanhempi yliopistonlehtori Jani-Petri Martikainen.

    Aiheen sopimiseksi on useita erilaisia menettelytapoja:

    Opiskelija tekee kandidaatintyön tutkimusapulaisena Aalto-yliopiston laitoksella.

    • Opiskelijalle annetaan aihe ja nimetään ohjaaja ja valvoja laitoksen/tutkimusryhmän puolesta. Ohjaaja ohjaa työtä ja seuraa työn edistymistä.  

    Opiskelija saa aiheen ja tekee kandidaatintyön Aalto-yliopiston ulkopuolella.

    • Opiskelija ottaa yhteyttä pääaineen professoriin (tai pääaineen vastuuopettajaan), jonka alaan työ lähinnä sopii, ja hyväksyttää aiheen ja ohjaajan. Ohjaaja voi olla Aalto-yliopiston ulkopuolelta.   

    Opiskelija saa aiheen pääaineesta.

    • Opiskelija ottaa yhteyttä haluamaansa pääaineen professoriin tai nimettyyn yhteyshenkilöön, jonka kanssa sovitaan kandidaatintyön aiheesta, valvojasta ja ohjaajasta. Ohjaaja ja opiskelija sopivat keskenään säännöllisistä ohjaustapaamisista.

    Opiskelijalla on oma aihe-ehdotus.

    • Opiskelija ottaa yhteyttä pääaineen professoriin, joka hyväksyy aiheen ja osoittaa työlle valvojan ja ohjaajan. Ohjaaja ja opiskelija sopivat keskenään säännöllisistä ohjaustapaamisista.

    Mikäli opiskelijalla ei vielä toisen opintovuoden jälkeen ala tehdä kandityötään, hänellä tulee olla suunnitelma siitä, milloin hän työn aloittaa.

    Kandityön tekeminen

    Kandityön tehokas suorittaminen vaatii sitoutumista sekä opiskelijalta että työn ohjaajalta ja valvojalta. Sitoutumisen varmistamiseksi:

    1. Opiskelija hakee kandityön aihetta työtä aloittaessaan: Kolme kuukautta työn aloittamisen jälkeen koulusta otetaan yhteyttä opiskelijaan ja ohjaajaan ja tiedustellaan työn edistymistä sekä työn aikataulun realistisuutta. muistaMikäli työn aloittamista seuraaviin kolmeen kuukauteen sisältyy heinä- tai joulukuu, tiedustellaan edistymistä vasta neljän kuukauden kuluttua. Opiskelija voi myös raportoida työn edistymisestä aikaisemmin. Kun hakee kandityön aihetta kannattaa myös pistää viesti seminaarista vastaavalle opettajalle (jani-petri.martikainen@aalto.fi), jotta hän ymmärtää lisätä sinut relevantille postituslistalle.
    2. Työtä tehdään ja kirjoitetaan: Työn teossa kannattaa olla järjestelmällinen eikä kirjoittamisen aloittamista kannata lykätä. Ensimmäiset versiot kandidaatintyöstä voivat sisältää paljon muistiinpanoja, ranskalaisia viivoja, pelkkiä otsikoita jne. Kirjoittaminen kuitenkin auttaa sinua jäsentämään sen mihin tähtäät.  Ohjaajan kanssa on hyvä keskustella aktiivisesti ja päivittää häntä työn ja kirjoittamisen edistymisestä kuten myös mahdollisista ongelmista. On hyvä sopia säännöllisistä tapaamisista missä keskustelette työn etenemisestä.
    3. Kandidaatin seminaari: Tästä on lisää omassa osiossaan, mutta kandidaatin seminaarin kuuluvat ainakin kahden muun seminaarin seuraaminen ja niistä raportointi sekä oma seminaari esitys ja siihen tilaisuuten sisältyvä opponointi. Seurantatehtävän voi suorittaa hyvin milloin vain ja se tulisikin suorittaa ennen omaa seminaaria. Oman seminaarin voi suorittaa, kun tietää jo melko hyvin mitä kandidaatintyö tulee pitämään sisällään.
    4. Kandityön loppuun saattaminen: Kandityön viimeistely venyy joskus pitkälle työn pääasiallisen, aktiivisen tekemisen yli. Tämäkään ei ole kenenkään edun mukaista. Jotta työt tulisivat viimeistellyiksi, toimitaan seuraavasti: a) Kandityö valmistuu, kun se arvioidaan. Mikäli aiheen hakemisen ja arvioinnin välillä on yli kuusi kuukautta, pyydetään kirjallinen selitys viivästyksestä opiskelijalta yhdessä työn ohjaajan ja/tai valvojan kanssa viivästyksen syistä. b) Mikäli työstä ei ole maksettu muuta palkkiota tai palkkaa ja sen katsotaan hyödyttäneen teknillisen fysiikan laitoksen tutkimusta tai opetusta, maksetaan opiskelijalle palkkio valmistuneesta kandityöstä. Palkkion saamiseksi  opiskelijan tulee kääntyä työn ohjaajan ja valvojan puoleen sekä osoittaa työn hyöty laitokselle. Tyypillisesti kyseessä olisi laitoksen ryhmissä tehty kandidaatintyö, josta ei ole saanut palkkaa.
    5. Kandidaatintyön rekisteröinti: Kun kandidaatin työ on arvosteltu, se kirjataan Oodi-opintorekisteriin vasta, kun kypsyysnäyte on hyväksytty ja Oodissa, seminaari on suoritettu ja opiskelija on tallentanut työn lopullisen version eAge-järjestelmään . Työ täytyy tallentaa PDF/A -formaatissa, hyväksyttävät versiot ovat PDF/A-1a, -b, -2a ja 2b.  Oppimiskeskuksen ohjeet tiedostosi konvertoimiseksi PDF/A:ksi Mikäli tarvitset apua, ota yhteyttä IT-palveluihin