Topic outline

  • Tervetuloa opiskelemaan sähköenergiatekniikkaa keväällä 2022!


    Kurssin suoritettuaan opiskelija

    •    tuntee sähköenergiatuotannon eri tavat,
    •    ymmärtää kolmivaihejärjestelmän toimintaa,
    •    tuntee sähköenergiajärjestelmän ja sen osat,
    •    ymmärtää sähkökoneiden sijaiskytkentämallien fysikaaliset taustat,
    •    osaa laskea järjestelmän rajat ja sen eri osien tehonsiirtoa,
    •    osaa käyttää sähkökoneiden sijaiskytkentämallia koneen toimintapisteen laskentaan sekä
    •    ymmärtää sähköenergiamuokkauksen perusteet tehoelektroniikan laitteilla.


    Kurssi-informaatio

    Kurssi on jaettu kahdeksaan (8) eri osioon ja viikoittainen luento pidetään maanantaisin kello 14.15-16. Jokaisella luennolla pyritään sitomaan teoria esimerkkijärjestelmään kokonaisuuden hahmottamiseksi. Luennon lisäksi opiskelijoille tarjotaan luennoitsijoiden kirjoittama suomenkielinen luentomoniste ja muuta lisämateriaalia.

    Ohjatut laskuharjoitukset järjestetään torstaisin ja perjantaisin kampuksella. Lähes kolmasosa kurssiarvosanasta muodostuu laskuharjoituksissa käymisestä ja laskuharjoitustehtävät auttavat kotitehtävien tekemisessä, joten osallistuminen on erittäin suotavaa. Laskuharjoitussession alussa assistentti antaa vinkkejä alkuun pääsemiseksi. Sen jälkeen ratkaistaan viikon laskutehtäviä (2-3 kappaletta) itsenäisesti tai pienryhmissä ja assistentti neuvoo tarvittaessa. Tehtävien ratkaisut käydään yhteisesti läpi ja lisäksi kotitehtäviin annetaan vinkit laskuharjoitusten lopuksi. Laskuharjoituspisteet saa aktiivisella osallistumisella.

    Jokaisiin laskuharjoituksiin liittyy palautettava kotitehtävä. Kotitehtävä muodostuu laskettavista tehtävistä tai esseekysymyksistä ja sen voi tehdä paperille tai tietokoneella. Kotitehtävä palautetaan PDF-muodossa MyCoursesin palautuslaatikkoon. Laskettavien kotitehtävien arvostelu painottuu siihen, että opiskelija pystyy todistamaan osaamisensa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pisteitä saa kattavista kirjallisista perusteluista ja välivaiheiden auki laskemisesta. Myös oman lopputuloksensa järkevyyden arvioinnilla on painoarvoa arvioinnissa. Pelkistä numeroista paperilla ja oikeasta lopputuloksesta ei siis saa hirveästi pisteitä. Näin pyrimme kannustamaan opiskelijoita perustelemaan ja pohtimaan omia ratkaisujaan. Arviointikriteerit ovat nähtävillä jokaisen palautuslaatikon yhteydessä.

    Kurssin voi suorittaa joko kahdella välikokeella tai sitten tentillä. Tentti järjestetään toisen välikokeen yhteydessä eikä siihen tarvitse ilmoittautua erikseen. Välikokeita ei voi uusia. Kokeisiin liittyvät ohjeistukset tarkentuvat kurssin aikana.

    Kurssiarvosana muodostuu seuraavasti

    • välikokeet/tentti 40 % (2 x 18 p / 30 p)
    • palautettavat kotitehtävät 30 % (8 x 6 p)
    • laskuharjoituksiin osallistuminen 30 % (8 x 1 p)
    Kurssilla käytetään arvosteluasteikkoa 50 % = 1, 60 % = 2, 70 % = 3, 80 % = 4 ja 90 % = 5.

    Opetusajankohdat ja -paikat
    Viikoittaiset luennot maanantaisin kello 14.15-16 salissa D. Laskuharjoitukset torstaisin kello 10-12 ja 12-14 sekä perjantaisin kello 10-12 kampuksella. Ensimmäinen välikoe keskiviikkona 13.4. kello 15-17 salissa AS2. Toinen välikoe/tentti keskiviikkona 25.5. kello 14-17 salissa B.


    Yhteystiedot

    Kurssihenkilökuntaan saa yhteyden parhaiten sähköpostilla. Käytännön asioihin, tehtäviin ja tehtävien arviointiin liittyvissä asioissa ole ensisijaisesti yhteydessä vastuuassistenttiin. Henkilökohtaisemmissa asioissa voit olla suoraan yhteydessä vastuuopettajaan.

    Luennoitsijat
    prof. Anouar Belahcen (vastuuopettaja)
    prof. Jorma Kyyrä
    prof. Matti Lehtonen

    Assistentit
    Miku Männistö (vastuuassistentti)
    Emilia Sundholm