Topic outline

  • ”Tiede kertoo meille, kuinka voimme ymmärtää maailmaa paremmin. Se osoittaa myös valtavan tietämättömyytemme. (Carlo Rovelli 2016.)” ”Suomalaiset kuuluvat maailman tiedemyönteisimpiin kansoihin. … Suomalaisista 92 prosenttia luottaa tieteentekijöihin paljon tai jonkin verran, ja vielä useampi tieteeseen ylipäätään. (yle.fi 15.7.2019.)” Näillä lyhyillä lainauksilla toivotan kaikki tervetulleiksi kurssille MS-E1010 Tieteen filosofia, joka alkaa 13.9.2021.

    Kurssi järjestetään syksyllä 2021 etäopetuksena.

    Kurssi järjestetään 13.9.–9.12. Kurssin laajuus on 5 opintopistettä. Kurssin opettaja on FT Ilpo Halonen, ilpo.halonen@aalto.fi. Opetuskerrat pidetään maanantaisin ja torstaisin klo 16.15-18 pääosin MyCourses ja Zoom -sovelluksilla. Opetuskerrat koostuvat n. 45-60 minuutin luennoista, filosofisten ja tieteellisten ajatuskokeiden ympärille rakentuvista infoiskuista sekä viikkotehtävistä. Kurssin voi suorittaa oppimispäiväkirjalla tai kurssitentillä. Kätevimmin kurssin suorittaminen tapahtuu kurssin edetessä viikkotehtäviin vastaamalla rakentuvalla oppimispäiväkirjalla. Suoritustavoista puhutaan lisää heti ensimmäisellä opetuskerralla.

    Ensimmäinen opetuskerta on maanantaina 13.9.2021 klo 16.15 alkaen. Kurssille ilmoittaudutaan 16.8.-6.9. Sisussa. Ilmoittautuminen löytyy esim. tämän sivun yläpalkin kohdasta "Palvelulinkit"/"Service links". Zoom-linkki opetuskerroille tulee tälle sivulle hyvissä ajoin. Vastaan mielelläni myös kysymyksiin sekä ennen kurssia että sen aikana.

    Opetuskertoja on yhteensä 24 x 2 tuntia.

    Ja kurssin lähtökohtana on hyvä muistaa yhden suosikkifilosofini S. Albert Kivisen toteamus: "Filosofisia ongelmia käsiteltäessä on yleensä syytä muistaa vanhan ufokirjan motto: 'Hemmettiin vastaukset. Mikä oli kysymys?'"


    Esimerkki ajatuskokeesta

    Raitiovaunuongelma (trolley problem)

    Raitiovaunuongelma

    Ilpo seisoo raitiotievaihteen vierellä. Raitiovaunu on päässyt karkuun, koska kuljettaja on pyörtynyt, ja vaunu syöksyy kohti viittä ihmistä, jotka ovat raiteilla eivätkä pääse ajoissa turvaan jyrkkien ratavallien takia. Rata haarautuu oikealle, ja Ilpo voisi kääntää vaunun sinne, mutta toisellakin raiteella kulkee yksi ihminen. Ilpo voi siis kääntää vaunun ja tappaa yhden ihmisen tai jättää kääntämättä ja antaa viiden kuolla. Onko moraalisesti hyväksyttävää, että Ilpo vaihtaa raidetta?

    Tämän kuuluisan filosofisen ajatuskokeen eri muotoiluja ovat esittäneet mm. Philippa Foot ja Judith Jarvis Thomson 1960- ja 1970-luvuilla. Vastaavat ajatuskokeet ovat ajankohtaisia esim. itseohjautuvista autoista, autonomisista asejärjestelmistä sekä tekoälystä niiden yhteydessä puhuttaessa.

    Tätä ja muita filosofisia sekä tieteellisiä ajatuskokeita käsitellään kurssilla.