Topic outline

 • General

  Tämä on avoimen yliopiston Laskentatoimen perusteet, etäopetus, kevät 2022 kurssin kurssialusta

  Kurssin opetusaika on 11.1.-22.2.2022,
  Kurssin luennot pidetään tällä alustalla Zoom järjestelmässä klo 16.30-19.45. Luentoja ei nauhoiteta.
  Kurssin opetuspäivät ovat ti 11.1., ke 12.1., ti 18.1., ke 19.1., ti 25.1., ke 26.1., ti 1.2., ke 2.2., ti 8.2., to 10.2., ti 15.2. ja ti 22.2.2022

  Kurssin LÄHITENTIT Otaniemen kampuksella Kandidaattikeskus-rakennus, Otakaari 1, Espoo
  Kurssitentti tiistai 1.3.2022 klo 16.00-19.00, ei tarvitse ilmoittauttua
  1. uusintatentti torstai 24.3.2022 klo 16.00-19.00, ilmoittaudu tenttiin avoimen yliopiston Aimo-palvelussa
  2. uusintatentti tiistai 26.4.2022 klo 16.00-19.00, ilmoittaudu tenttiin avoimen yliopiston Aimo-palvelussa

  Laskentatoimen perusteet -kurssi sisältää luentoja ja harjoituksia. Luentopakkoa ei ole ja luentopohjat ovat pääosin kurssin sivuilla. Kurssiin kuuluu kolme sarjaa palautettavia harjoitustehtäviä, jotka ovat omassa kansiossaan. Harjoitustehtävistä saa 30 prosenttia kurssin arvosanasta; tentistä muodostuu 70% arvosanasta. 

  Koronavirustilanteen vuoksi kurssin luennot pidetään netin kautta. Luentoa pääsee seuraamaan klikkaamalla kurssin etusivun alaosassa näkyvää linkkiä "Luento".  Käytössä on mycourses-sivustolle rakennettu Zoom-linkitys, joka ei vaadi osallistujilta erityistä ohjelmistoa. Jos liittyminen luennon seuraajaksi ei onnistu klikkaamalla mycourses-sivuston linkkiä, niin liittyä voi myös kirjoittamalla selaimeen luentokohtaisen https-osoitteen, joka näkyy luennon tiedoissa (join link). Opiskelijoiden tulee ottaa mikrofoni pois toiminnasta, kysymyksiä ja kommentteja voi kirjoittaa luennon aikana lähinnä mycourses-sivuston chattiin. Tarvittaessa mikrofonin voi laittaa vähäksi aikaa päälle ja esittää kysymyksen myös puhuen. Luennon passcode on 370972 (jos sitä satutaan kysymään). 

  Kotitehtävät tulevat näkyville omaan kansioonsa kurssisivuston tehtävinä (assignment) ja niihin vastataan palauttamalla määräajassa vastaustiedosto mycourses-sivuston tehtävävastauksena (assignment-vastaus). Vastausten pisteytys tapahtuu eri järjestelmällä ja yhteenveto annetuista pistemääristä julkaistaan kurssin sivuilla pisteytyksen jälkeen. Ensimmäisen kotitehtäväsarjan vastaukset tulee palauttaa viimeistään keskiviikkona 2.2.2022 kello 16:30 ja kahden seuraavan tehtäväsarjan vastaukset tiistaina 22.2.2022 kello 16:30. Kotitehtävien ratkaisut esitetään viimeisen palautuspäivän luennolla eikä ratkaisuja tule kurssin sivuille nettiin.

  Tentit järjestetään luentosalitentteinä Otaniemessä tiistaina 1.3.2022, torstaina 24.3.2022 ja tiistaina 26.4.2022. Tentit alkavat aina kello 16:00 ja vastausaikaa on tavallisesti kolme tuntia. Aiemmassa tentissä saatu arvosana ei voi myöhemmän tenttiyrityksen perusteella laskea, korkeintaan nousta, jos hyvin menee. Tentissä ei saa käyttää mitään apumateriaalia ja laskelmat tehdään koulun lainalaskimilla. Tentit pidetään Otaniemen kampuksella Kandidaattikeskus-rakennus, Otakaari 1, Espoo. Ulko-ovi M-ovi, U-siipi, luokka U2 (U157). Ensimmäiseen tenttiin 1.3.2022 ei tarvitse ilmoittautua erikseen, mutta kahteen jälkimmäiseen tenttiin (24.3. ja 26.4.2022) tulee ilmoittautua viimeistään viikkoa ennen tenttiä avoimen yliopiston Aimo-järjestelmällä.

  Teknisiä kysymyksiä kurssiin liittyen sopii osoittaa lähinnä avoimen yliopiston toimistolle (avoin at aalto.fi) ja kurssin asiapuolen kysymyksiä kurssin luennoitsijalle, mielellään luentojen yhteydessä. Luennoitsija käyttää lähes päivittäin sähköpostiosoitettaan juha.viljaranta at gmail.com. Luennoitsijan aalto-sähköpostiosoite on tarkoitettu lähinnä erityisen luottamuksellisiin viesteihin ja siihen vastataan harvemmin.

  Huom. Kurssikirja on vapaasti luettavissa netissä kaikille Aallon opiskelijoille kirjaston kautta. Kirjoita googleen vaikkapa "Aalto kirjasto", valitse Aallon oppimiskeskus, kirjoita hakukenttään tekijät "Ikäheimo, Malmi, Walden", niin näet kirjan nimen (Yrityksen laskentatoimi) ja pääset (Aalto-käyttäjätunnuksen annettuasi) katsomaan kirjan sähköistä versiota. 

  Kurssikirjassa on melko lyhyet laskelmaesimerkit monin paikoin. Jos opiskelija ei voi seurata kurssin luentoja tai tarvitsee lisämateriaalia, on suositeltavaa tutkiskella jotakin täydentävää laskentatoimen perusteiden kirjallisuutta, jota voi löytyä mm. kirjastoista. Luennoitsija on laatinut omalla ajallaan ja kustannuksellaan kurssille sopivan 93-sivuisen A4-kokoisen harjoitusmonisteen (ISBN 978-952-94-2735-2, nähtävissä kansalliskirjastoissa), jossa on selitetyt ratkaisut kurssin laskutehtävätyyppeihin. Ensin on esitetty esimerkki kustakin tehtävätyypistä ja sitten on vastaava tehtävä, johon löytyy selitetty mallivastaus harjoituskirjan lopusta. Harjoitusmoniste on myynnissä hintaan 25 euroa (sisältäen postikuluja 5 euroa). Alempana on esimerkki harjoitusmonisteen sisällöstä (siirtosaamiset ja siirtovelat -osa). Jos opiskelija haluaa ostaa harjoitusmonisteen, hänen tulee maksaa 25 euroa tilille Fi77 1487 3000 0554 46, Viljaranta&Virkkunen Oy. Tiedonantoja-kohtaan tulee kirjoittaa maksajan nimi, osoite ja puhelinnumero. Jos osoite ja puhelinnumero eivät mahdu kokonaan, niin ne voi lähettää erillisellä sähköpostiviestillä osoitteeseen juha.viljaranta@gmail.com. Harjoitusmonisteen hankinta ei ole kurssin suorituksen edellytys, luennoillakin käydään läpi kurssin tyyppitehtävät.

  • Not available unless: You are a(n) Student
   File icon
   Laskentatoimen perusteiden harjoituskirja, näyte File PDF