Topic outline

 • Filosofia ja systeemiajattelu -kurssi käynnistyi 19. tammikuuta 2021 klo 15.15-18.00 emeritusprofessori Esa Saarisen live-Zoom-luennolla ”Eteenpäin tässä ajassa”.

  Luennot jatkuvat maaliskuun loppusoittoon asti (ke 16.3. klo 15.15-18.00) perustuen aikaisempien tuotantokausien luentotallenteisiin ja erikseen toteutettuihin bonuslisiin. Bonuslisiin sisältyy kutakin luentotallennetta pohjustava introvideo sekä kirjallista aineistoa. Pohjustavat videot ja aiempien tuotantokauden luentotallenteita on julkaisu kurssin sivuilla osiossa Luentotaltioinnit, luentokalvot ja bonuslisät.

  Kevään luentokokonaisuuden päättävä luento "Elämäni laulu" keskiviikkona 16.3.2022 klo 15.15-18.00 Zoomissa

  Tervetuloa mukaan kevään luentokokonaisuuden päättävälle luennolle "Elämäni laulu". Luento toteutetaan huomenna keskiviikkona 16.3.2022 klo 15.15-18.00 Zoomissa. Päätösluennon jaksotus on:

  15.15 – 16.30 I jakso

  16.30 – 17.00 Tauko

  17.00 – 18.00 II jakso

  Tauon alussa noin kello 16.30 ja luennon jälkeen kello 18.00 on mahdollisuus osallistua sivuhuonekeskusteluun pienryhmässä muiden osallistujien kanssa.

  Voit osallistua luentoon 16.3. alla olevasta linkistä:

  (Huom. Ensimmäisestä luennosta poiketen päätösluento striimataan vain yhden Zoom-tapahtuman kautta. Sekä kurssin suorittajat että vain kurssin luentoja seuraavat henkilöt pääsevät osallistumaan luennolle samasta kaikille avoimesta linkistä.)

  Voit myös liittyä webinaariin Zoomissa Meeting ID:llä, joka on 625 3010 0841.

  Viikoittaiset avoimet sivuhuoneet maanantaisin kello 16.00-17.00

  Viikoittainen avoin ja vapaamuotoinen sivuhuonetyöskentely luentosarjan osallistujille ja sen seuraajille tapahtuu Zoomissa maanantaisin kello 16.00-17.00. Sivuhuoneita luodaan kello 16.00-16.15, joten huomioithan tämän aikataulun tullessasi mukaan. Keskustelua saa jatkaa sivuhuoneessa myös kello 17.00 jälkeen. Osallistu avoimeen sivuhuoneeseen alla olevasta linkistä maanantaisin kello 16.00:

  https://aalto.zoom.us/j/63754486788

  Voit myös liittyä avoimeen sivuhuoneeseen Zoomissa Meeting ID:llä, joka on 637 5448 6788.

  Kurssikuvaus

  Filosofia ja systeemiajattelu -kurssi järjestetään keväällä 2022 uudessa muodossa. Kokonaan etänä toteutettava kurssi alkaa keskiviikkona 19.1.2022 klo 15.15-18.00 emeritusprofessori Esa Saarisen live-Zoom-luennolla ”Eteenpäin tässä ajassa”. Tämä ensimmäinen luento on alkusoitto kevään kokonaisuuteen. Alkusoiton jälkeen kurssi etenee viikoittain aikaisempien tuotantokausien luentotallenteilla erikseen toteutetuin bonuslisin, joihin sisältyy kutakin luentotallennetta pohjustava introvideo prof. emeritus Saariselta. Lisäksi bonuslisät sisältävät kirjallista aineistoa ja videomateriaalia. Viikoittaiset luentotallenteet bonuslisineen edellyttävät osallistujalta noin kolmen tunnin keskittymispanostuksen per viikko. Päätösluento, kevään kokonaisuuden loppusoitto, "Elämäni laulu" toteutetaan livenä Zoomissa keskiviikkona 16.3.2022 klo 15.15-18.00. Näiden lisäksi kurssi sisältää referaattien laatimisen nimetyistä artikkeleista ja niiden antien pohdinnan, kolme kohtaamisenergistä räjähdysvoimaista dialogia pienryhmässä ja reflektioesseen, jossa hyödynnetään esiin tulleita teemoja, käsitteitä ja ajatussisältöjä soveltavasti ja pohdiskelevasti oman elämän näkökulmasta. Kurssin laajuus on 3 opintopistettä.

  Kurssin keskiössä on osallistujan oman ajattelun liike. Zoom-live-luentojen ja luentotallenteiden keskittynyt tunnelma luo osallistujalle mahdollisuuden syventyä oman ajattelunsa perusteisiin rikastavan moniulotteisesti. Räjähdysvoimaisissa dialogeissa, referaattitehtävässä ja reflektioesseessä pohditaan luentojen ja kurssin muun materiaalin kautta esiin tulleita teemoja, käsitteitä ja ajatussisältöjä soveltavasti oman elämän näkökulmasta.

  Osallistujat voivat halutessaan muodostaa työskentelynsä tueksi pienryhmän, joka tapaa kurssin ajan viikoittain. Tapaamisissa ryhmäläiset voivat keskustella kurssin luentojen ja materiaalin herättämistä ajatuksista kurssin hengessä.

  Kaikki Aalto-yliopiston opiskelijat voivat suorittaa kurssin ja saada siitä merkinnän opintosuoritusotteelleen. Kurssi soveltuu niin kandidaatti-, maisteri- kuin tohtoriopiskelijoille tutkinto-ohjelmasta riippumatta, eikä kurssilla ole esitietovaatimuksia. Kurssin ilmoittautuminen on auki Sisussa Aalto-yliopiston opiskelijoille.

  Kuka tahansa voi osallistua kurssille Aalto-yliopiston avoimen yliopiston kautta maksamalla opintomaksun (45 €). Avoimen yliopiston kautta osallistuville ilmoittautumista kurssille suositellaan viimeistään maanantaina 17.1.2022, jotta yliopiston tunnukset ehtivät aktivoitua ennen ensimmäistä luentoa. Katso lisää kurssin suorittamisesta Avoimen yliopiston kautta.

  Kaikki kiinnostuneet voivat maksutta ja ilmoittautumatta osallistua kurssin live-Zoom-luennoille tälle sivulle myöhemmin päivitettävän linkin kautta.

  Kevään kokonaisuudesta kiinnostuneet ilman tavoitetta kurssin viralliseen suorittamiseen voivat liittyä sähköpostilistalle, jonne lähetetään viikoittain viestejä ajankohtaisista asioista linkkeineen live-Zoom-luentoihin. Kurssille Sisussa ilmoittautuneille sähköpostilistalle liittyminen on tarpeetonta. Liittyminen sähköpostilistalle (huom. sähköpostilista on yliopiston palvelimella, joka ei harmillisesti tue tällä hetkellä salausprotokollaa TLS 1.2, minkä Microsoft Edge -selain vaatii, mutta muilla selaimilla mahdolliset suojausvaroitukset pitäisivät olla ohitettavissa).

  Kurssista vastaa emeritusprofessori Esa Saarinen ja kurssin pääassistentti on Jaakko Korhonen (sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@aalto.fi). Tervetuloa mukaan kurssille!


  Juliste K2022