Topic outline

  • Alkaako ajatus harhailla, kun pitäisi lukea tenttiin?

    Pitääkö laskutehtävä lukea moneen kertaan, kun keskittyminen herpaantuu?

    Löydätkö itsesi selaamasta puhelimella sosiaalista mediaa, kun pitäisi opiskella?

    Sattuuko sinulle pieniä unohduksia arjessa?


    Olet aloittanut Keskittyminen kuntoon- verkkokurssin, joten todennäköisesti joku edellisten kysymysten tilanteista tai muut keskittymisen haasteet ovat sinulle tuttuja. Yliopisto-opiskelussa pitkäjänteinen keskittyminen on monissa opiskelutilanteissa todella tarpeellinen taito: luennoilla kuunnellessa, akateemisia tekstejä lukiessa tai esseitä kirjoittaessa hyvä keskittymiskyky auttaa opiskelua.

    Et ole keskittymisen haasteiden kanssa kuitenkaan yksin - suurin osa yliopisto-opiskelijoista kokee keskittymisen vaikeuksia opintojensa aikana. Oletkin todennäköisesti huomannut, että esimerkiksi väsyneenä tai nälkäisenä on hankalampaa pysyä keskittyneenä tai työstää vaativaa tehtävää. Lisäksi monen opiskelijan elämä on nopeatempoista, ja jos elämässä tapahtuu koko ajan paljon nopealla tahdilla, voi tämäkin vaikuttaa keskittymiskykyyn heikentävästi. Myös viime vuosien etäopiskeluaika sekä useampien vuosikymmenien aikana tapahtuneet yhteiskunnalliset kulttuurin ja toimintatapojen muutokset ovat vaikuttaneet keskittymiskykyymme.

    Ympäristöämme tai kulttuuriamme emme aina voi nopeasti tai helposti muuttaa, mutta keskittyminen on kuitenkin onneksi taito, jota jokainen voi omalla toiminnallaan parantaa, lähtötasostaan riippumatta. Tämän materiaalin tarkoituksena onkin auttaa sinua ylittämään keskittymisen esteitä sekä treenaamaan omaa keskittymiskykyäsi!


    VERKKOKURSSIN SISÄLTÖ -Tämä verkkokurssi kestää 5 viikkoa ja koostuu kolmesta eri osa-alueesta:


    1. Keskittymiskyky ja keskittymistä tukevat olosuhteet (viikko 1)

    Mitä keskittyminen tarkoittaa? Miten nykyinen yhteiskuntamme, opiskelijaelämä, älylaitteet sekä erilaiset toimintatapamme vaikuttavat keskittymiskykyymme? 

    2. Keskittymisen edellytykset kuntoon (viikot 2-3)

    Millaiset asiat vaikuttavat keskittymiseen? Miten voisimme luoda itsellemme parhaat mahdolliset edellytykset keskittymiselle?

    3. Keskittymistreeni (viikot 4-5)

    Miten voin luoda keskittymistä tukevan opiskelurutiinin? Millaiset harjoitukset ja toimintatavat auttavat vahvistamaan pitkäjänteisen keskittymisen taitoa?


    ! Kurssin käyttöohjeet - LUE NÄMÄ ENNEN ALOITUSTA !


    Kurssi sisältää harjoitteita tai tehtäviä, joiden avulla pääset tutkimaan, mihin tekijöihin juuri sinä voit vaikuttaa vahvistaaksesi omaa keskittymiskykyäsi. Keskittymiskyvyn kasvattaminen edellyttää uusien tapojen haltuun ottamista, mikä ei aina ole erityisen helppoa. Tällä kurssilla opit joka viikko mahdollisia keinoja edistää keskittymistäsi, ja joka viikon päätteeksi valitset uuden tavan, jonka toteuttamista arjessasi lähdet harjoittelemaan. Jotta tekisit onnistumisestasi mahdollisimman todennäköistä, huomioithan nämä asiat verkkokurssin tehtäviä tehdessäsi:


    1. Kokeile muuttaa yhtä asiaa kerrallaan - kun teet muutoksia arkeesi ja toimintaasi ottaen yhden askeleen kerrallaan, pääset lopulta nopeimmin ja varmimmin päämäärääsi kuin yrittämällä muuttaa kaiken kerralla. Tutkimusten mukaan tapojen muuttaminen epäonnistuu melko varmasti, jos yrität muuttaa useita asiaa yhtäaikaisesti.

    2. Pieni askel on usein paras ensiaskel - aseta tavoitteeksesi sellainen muutos, jonka toteuttaminen arjessasi on realistista. Sen sijaan että pyrkisit toimintavan muutoksessa valtavaan harppaukseen, aseta ensin pieni tavoite kohti uutta suuntaa, näin muutos onnistuu todennäköisemmin ja onnistuessaan motivoi sinua jatkamaan uusilla tavoitteilla yhä lähemmäs päämäärääsi.

    3. Opetellessa uutta toimintatapaa, ajan täytyy olla tarpeeksi pitkä - yksi tai kaksi päivää ei riitä, vaan tapaa on toteutettava määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti vähintään useampia viikkoja, kunnes tavasta alkaa muodostua rutiini, eikä sen toteuttaminen enää tunnu vaivalloiselta tai vaadi ponnistelua. Jos siis tuntuu, että tarvitset viikkoa pidemmän ajan yhden uuden tavan integroimiseen arkeesi, voi hyvin pitää yhden sijaan kaksi viikkoa väliä tämän verkkokurssin seuraavalle viikolle etenemisessä.

    4. Uuden tavan harjoittelu vaatii toistoja ja säännöllisyyttä - älä siis lannistu yhden pieleen menneen päivän jälkeen! Uusia tapoja opetellessa unohtamiset ja epäonnistumiset ovat osa prosessia, eikä niillä ole merkitystä kokonaisuuden kannalta, jos aina palaat sinnikkäästi uuteen tapaan vaikka edellinen päivä olisi mennytkin pieleen. Tärkeintä onkin juuri se, miten toimit epäonnistumisen jälkeen - luovutatko leikin vai pyritkö oppimaan epäonnistumisesta ja yrität uudelleen!

    5. Uuden toimintatavan haltuun ottaminen vaatii aluksi paljon energiaa, tämä on investointi tulevaan! - kun tavasta tulee ajan ja säännöllisten toistojen myötä rutiini - eli tapa automatisoituu, se alkaakin säästää energiaasi ja monesti myös aikaasi. Jos alku tuntuu vaivalloiselta, ajattele tätä sijoituksena omaan hyvinvointiisi ja tulevaisuuteesi.


    Hyvä keskittyminen mahdollistaa sinulle tärkeiden asioiden aikaansaamisen, mikä on palkitsevaa. Tällä tavoin hyvä keskittymiskyky mahdollistaa elämän, joka vie sinua oikeaan suuntaan - kohti sitä tulevaisuutta, jota haluat elää :)



    TÄRKEÄÄ TIETÄÄ KESKITTYMISEN VAIKEUKSISTA:

    Suurin osa keskittymisen hankaluuksista liittyy ympäristötekijöihin ja / tai opittuihin toimintatapoihin eikä kehitykselliseen tarkkaavaisuushäiriöön. Keskittymisen harjoittelemisesta on sinulle aina hyötyä, riippumatta siitä onko sinulla diagnosoitu kehityksellinen tarkkaavaisuushäiriö, kuten ADD tai ADHD. 

    Jos epäilet itselläsi tarkkaavaisuushäiriötä ja haluaisit asiaa tutkittavan, voit ottaa yhteyttä YTHS:ään. Ennen yhteydenottoa, mietithän seuraavia asioita:

    1. Onko keskittymisvaikeuksia esiintynyt lapsuudesta lähtien? Voit kysyä vanhemmiltasi, millainen keskittymiskykysi oli lapsena verrattuna muihin samanikäisiin.

    2. Ovatko keskittymisvaikeudet näkyneet koulun ja opiskelun lisäksi elämää hankaloittavalla tavalla myös muilla elämän osa-alueilla?

    3. Ovatko keskittymisen vaikeudet aiheuttaneet sinulle haittaa usein ja jatkuvasti, esimerkiksi huolimattomuusvirheitä tai unohtuneita deadlineja?

    4. Oletko huomannut keskittymisen olevan sinulle jatkuvasti yhtä vaikeaa riippumatta ympäristöstä, stressistä, kuormituksesta, unenlaadustasi, terveydentilastasi, mielialastasi, elämäntavoistasi ja elämäntilanteestasi?

    Tarkkaavaisuushäiriödiagnoosin edellytyksenä on, että tarkkavaisuusvaikeudet ovat olleet läsnä jo lapsuudesta lähtien ja että vaikeuksia tulee esiin useilla elämän osa-alueilla. Suosittelemme lukemaan läpi YTHS:n informatiiviset materiaalit keskittymiseen ja sen haasteisiin liittyen, jos epäilet itselläsi kehityksellistä tarkkaavaisuushäiriötä: https://www.yths.fi/terveystieto/mielenterveys/keskittyminen/

    Voit joka tapauksessa kokeilla, millaisia muutoksia saat keskittymiskyvyssäsi aikaan tämän materiaalin avulla!

    Avaa siis seuraavaksi ensimmäinen Keskittymistreeni-viikko "Mikä keskittyminen?" sivun vasemmasta palkista. Tervetuloa mukaan matkalle kohti parempaa keskittymistä!