Topic outline

    • forum icon
      Yleinen keskustelu Forum
      Not available unless: You are a(n) Student

      Tällä foorumilla keskustelu on vapaata. Myös kysymyksiä ja kommentteja voi esittää.

  • Not available unless: You are a(n) Student

    Alla olevan linkin kautta pääset zoom-huoneeseen milloin vain. Siellä pidetään live-luennot ja harjoitustunnit.

    Linkki zoom-huoneeseen

    https://aalto.zoom.us/j/63991940006?

    Passcode: syksy22


  • KURSSIN TAVOITEENA ON
    Kurssi tarjoaa johdatuksen taloustieteelliseen ajatteluun ja auttaa muodostamaan kokonaiskuvan talouden toiminnasta. Kurssilla analysoimme yksittäisen ihmisen valintoja, strategista kanssakäymistä, yritysten ja markkinoiden toimintaa, talouspolitiikan vaihtoehtoja ja vaikutuksia sekä suhdannevaihteluiden, inflaation ja taloudellisen kasvun syitä ja seurauksia.

    OPPIMATERIAALI

    Pääasiallisena materiaalina käytetään Core-tiimin tuottamaa netistä ilmaiseksi luettavaa The Economy -kirjaa, jonka mukaan luennot rakentuvat.  Kirja on äskettäin käännetty myös suomeksi nimellä Talous.  Huomaa kuitenkin, että kirjaan suomennetut termit poikkeavat osin kurssimateriaaleissa ja nauhoituksissa käyttämistäni.

    Coren sivuilla on myös täydentävää materiaalia, jota voit hyödyntää materiaalin opiskelussa. Matti Pohjolan Taloustieteen oppikirja on myös hyödyllistä luettavaa.

    TENTTIVAATIMUKSET

    Tenttiin vaaditaan luennoilla ja harjoituksissa käsitelty materiaali, sekä vastaavat osiot The Economy/Core - kirjasta.

    Oheiseen pdf-dokumenttiin on koottu luentokavojen osiot ja niitä vastaavat Coren luvut.

    Kirjasta ei tarvitse osata kaikkea vaan ensisijaisesti ne asiat, jotka auttavat ymmärtämään luennoilla käsiteltyjä asioita.  Kaikkea luennolla käsiteltyä ei liene ole mahdollista hahmottaa ja ymmärtää ilman vastaavien mallien lisäopiskelua myös kirjan avulla.

    HARJOITUKSET
    Harjoitukset vastaavat joko 15% arvosanasta (5 harjoitussettiä).  Katso tästä tarkemmat ohjeet.

  • Not available unless: You are a(n) Student

    Kaikki opetus ja harjoitukset järjestetään etäopetuksena. Live-luennot pidetään zoomin kautta, ja lisäksi osa kurssista tulee valmiina äänitteinä. Myös zoom-luennot pyritään äänittämään.

    ZOOM-LUENNOT (12 kpl, n. 1.5 - 2 tuntia, klo 17-19)

    Luennoitsija:  Anne Mikkola (PhD), anne.mikkola@aalto.fi

    ti: 13.9,  20.9,  18.10,  (25.10, 1.11.) , 8.11  –  (4-6 kpl)
    to:  15.9 - 13.10, 17.11  (6 kpl)

    Zoom-luentojen jälkeen on äänitettyjä opetusjaksoja, jotka opiskelijat kuuntelevat ennen seuraavaa zoom-sessiota. Kokonaisuudessaan ne vastaavat noin puolta kurssin opetusmateriaaleista.  

    HARJOITUKSET (n. 1.5 tuntia, klo 17-18:30) - huomaa, että harjoituksia ei äänitetä, vaan niissä on tarkoitus käydä tehtäviä yhdessä läpi.

    ti 27.9,  ti 11.10, to 20.10,  ti 15.11, to 24.11.


    KURSSITENTTI SUORITETAAN EXAM-TENTTINÄ

    -  Tentteihin tulee varata aika ja tenttimiskone EXAM-huoneesta Otaniemestä. Voit suorittaa tentin halutessasi vaikka kaikkina kolmena tenttikertana. Paras arvosana jää voimaan.
    -  Viikon pituisten EXAM-tenttikausien alkamisajat ovat:

    1. tentti:  5.12.2022
    2. tentti:  9.1.2023
    3. tentti: 13.2.2023

    Jotain ohjeita myös Tenttiohjeita - palkin takaa. Seuraa kuitenkin ensisijaisesti Aallon omia ohjeita, sillä en itse vastaa järjestelyistä tai muuttuvista käytännöistä EXAMin suhteen.

  • Not available unless: You are a(n) Student

    Luennot ovat noin puoliksi live-luentoja zoomissa, jotka äänitetään ja äänitteet tulevat yleensä seuraavaan päivään mennessä tähän alle. Live-luentojen välissä on valmiiksi äänitettyjä nauhoitteita, jotka ovat myös alla. Yleensä kannattaa edetä siinä järjestyksessä kuin asia etenee, sillä asiat valmiissa nauhoitteissakin rakentuvat edellä esitetyn päälle.

  • Not available unless: You are a(n) Student

    Harjoitustehtävät - 5 settiä (yhteensä 15% arvosanasta)

    Harjoitustehtävät julkaistaan tässä viikkoa ennen niille varattua käsittelypäivää (joita siis viisi kappaletta). Harjoitukset toimivat samalla formaatilla, jolla tentti myöhemmin tullaan suorittamaan. Kannattaa ratkaista tehtävät ensin toisaalla, ja sitten kirjata lopulliset vastaukset tähän koneeseen, niin että saan arvosteltavakseni vain yhden vastauksen.

    Vastausmahdollisuus sulkeutuu varttia ennen zoom-harjoitustunnin alkua.  Eli teillä on kokonainen viikko aikaa tehdä kulloinenkin harjoitus. Harjoitustunnilla käydään läpi oikeat vastaukset, minkä vuoksi minkäänlainen ajan ylitys edes vähän ei ole mahdollista.  Harjoitustunnin powerpointit tulevat kurssisivulle, joten saat oikeat vastaukset, vaikka et pääsisikään paikalle livenä. Harjoitustunteja ei äänitetä, koska tarkoituksena on käydä niitä yhdessä läpi ja käsitellä kysymyksiä, joita on kenties jäänyt avoimiksi. 

    Pisteytys: Harjoitussetistä saa yhteensä maksimissaan 20 pistettä/setti. Joissain seteissä myöhemmin on tarjolla bonuspisteitä, joten menetettyjä pisteitä voi kompensoida myöhemmillä tehtävillä jossain määrin.  Viisi harjoitussettiä tuottaa yhteensä max 100 pistettä.  (Skaalaan myöhemmin pisteet niin, että ne vastaavat 15% arvosanasta).

    Mistään tehtävästä ei voi kokonaisuudessaan saada miinuspisteitä, vaikka yksittäisestä väärästä valinnasta meneekin miinuspisteitä silloin kun tehtävässä on mahdollisesti monta oikeaa valintaa.  Vääristä valinnoista menee silloin pisteitä siten, että jos esimerkiksi vaihtoehtoja on neljä ja valitset yhden väärän vaihtoehdon, siitä tulee miinuspisteitä 25% kokonaispisteistä.  Eli jos tällaisessa 4 vaihtoehdon tehtävässä valitset vaikkapa kaksi väärää ja kaikki oikeat, pisteesi on 50% maksimipisteistä. Jos tehtävässä pyydetään valitsemaan vain yksi vaihtoehto, silloin väärästä valinnasta ei tule miinuspisteitä, eli aina kannattaa vastata.

    Korjaan/käyn läpi harjoitusten suorituksia sitä mukaa kuin ehdin eli tulokset eivät välttämättä tule ihan heti. Teillä on kuitenkin oikeat vastaukset käytössä heti harjoitustunnin jälkeen.


  • Not available unless: You are a(n) Student

    TENTTIIN ILMOITTAUTUMINEN

    Muista ilmoittautua uusintatentteihin. Ensimmäiseen kurssin lopussa olevaan tenttiin ei tarvitse ilmoittautua.

    Voitte olla yhteyksissä Avoimeen, jos ilmoittautumisen kanssa on ongelmia.  Tenttiohjeet löytyvät täältä:  https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopiston-avoin-yliopisto/tenttiohjeet-avoimessa-yliopistossa

    KURSSITENTTI

    Tentteihin on varattu suoritusaikaa 1t 55 min.

    Tentteihin tulee varata aika ja tenttikone EXAM-huoneesta Otaniemestä tenttiviikon aikana.  Huomaa, että opiskelijan omalla vastuulla on tarkistaa, että rakennus, josta tenttikoneen varaat, on kyseisenä ajankohtana auki!

    Avaan EXAM-tentin järjestelmään hyvissä ajoin, jotta voitte varata itsellenne koneen.  Jos systeemin kanssa joku menee pieleen, ottakaa minuun yhteyttä. Aina voin luoda teille korvaavan uuden tentin tarvittaessa. Ei siis paniikkia, jos paikan päällä sattuisi jotain yllättävää.

    Ohjeita, joihin kannattaa perehtyä huolellisesti.

    https://wiki.aalto.fi/display/OPIT/EXAM

    https://wiki.aalto.fi/display/OPIT/Opiskelijan+Exam+ohjeet 

    Tenttikoneissa on käytössä Paint, notepad, yksinkertainen laskin ja excel.  Suttupaperia ei ole, joten on hyvä jos harjoittelette ennen tenttiä, miten jotain noista välineistä voi käyttää tehtävien graafisten ratkaisujen apuna tai yksinkertaisten laskujen laskemiseen.

    EXAM-tenttijärjestelmässä on käytännössä ensimmäisen kysymyksen sijaan vain linkki Mycoursen systeemiin, jonka kautta harjoituksetkin olette tottuneet palauttamaan, joten näkymä on teille entuudestaan tuttu.  Siellä näette tämän ohjetekstin tentin aluksi:

    Maksimipistemäärä tästä tentistä on 85. Huomaa, että silloin kun monivalintaan on vain yksi oikea valinta, vääristä vastauksista ei mene miinuspisteitä, eli kannattaa aina vastata jotain. Silloin kun oikeita vastauksia voi olla useita, väärästä valinnasta menee pisteitä. Jos esimerkiksi valittavia vaihtoehtoja on 4, väärästä valinnasta menee aina 1/4 pisteistä. Miinuspisteille  tehtävä kokonaisuudessaan ei kuitenkaan voi mennä. Käytä hyväksesi mahdollisuutta selailla tehtäviä ja niistä saatavia pisteitä, että osaat jakaa aikasi viisaasti. 

    TENTTITILOIHIN SAATETAAN TARVITA KULKUTUNNISTE!  TARKISTA ENNEN TENTTIÄ ETTÄ PÄÄSET VARAAMAASI SALIIN. Tämä on sinun vastuullasi.

    Käytössämme on nyt 30 tenttityöasemaa yhteensä viidessä tenttihuoneessa (eli maksimikapasiteetti on yli 600 kahden tunnin tenttiä viikossa) Käyttöaste on ollut maltillinen (enintään n.20%) joten tenttejä mahtuu suorittamaan hyvin joustavasti.



  • Not available unless: You are a(n) Student

    Valtion taloudesta

    Valtion taloudenpitoa, menoja ja tuloja, voit tutkia havainnollisen  www.tutkibudjettia.fi -sivuston avulla.

    Valtion velasta: https://www.valtionvelka.fi/

    Valtiovarainministeriö: https://vm.fi/  Tästä pääset lukemaan vaikkapa uusimmat taloudelliset katsaukset 4 kertaa vuodessa.

    Rahapolitiikasta ja -finanssivalvonnasta

    Niko Herralan blogiteksti 25.7.2022:  Miten korkoja nostetaan?

    Suomen Pankki: https://www.suomenpankki.fi/fi/     - löydät tätä kautta dataa, tutkimusta ja SP:n youtube-kanavalta puheita, konferensseja ym. asiaa

    Keskustelua keskuspankkien digivaluutoista, mukana Venäjän ja Kiinan keskuspankkien johtajat:

    30th Anniversary Conference of The Bank of Finland Institute for Emerging Economies, 9.11.2021:

    Tilastokeskus, rahoitustilinpito: https://stat.fi/tilasto/rtp

    Euroopan Keskuspankki: https://www.ecb.europa.eu/home/html/index.en.html

    Eurostat:  http://ec.europa.eu/eurostat/data/database

    Federal Reserve Bank of St.Louis: https://fred.stlouisfed.org/   - hyvää globaalia(kin) tilastoaineistoa helposti hyödynnettävissä

    Federal Reserve: https://www.federalreserve.gov/

    Finanssivalvonta: https://www.fiva.fi

    Valtion konkurssista ja velkaantumisen riskeistä

    Martti Hetemäki: Julkisen velkaantumisen riskeistä. Kansantaloudellinen aikakauskirja, 2/202

    Konkurssivaltio, Ulkolinja, 22.7.2014

    Miten valtionvelkaa oikein hoidetaan? Teppo Koivisto Valtionkonttorista kertoo asiasta:  https://areena.yle.fi/audio/1-50885956

    Finanssi- ja pankkikriiseistä

    Reinhart & Rogoff: This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly, 2011.  Tässä kirjassa käydään läpi finanssikriisien historiaa globaalisti datan avulla. Kirjassa on laskuvirhe kohdassa, jossa lasketaan velkaantumisen vaikutusta talouskasvuun, mutta muutoin kannattaa lukea, jos asia kiinnostaa empiirisesti.

    Suomessa

    Pankkikriisin pitkä varjo - Jaakko Kianderin haastattelu, 2008.

    https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/05/07/pankkikriisin-pitka-varjo

    Pankkiryöstö - tosi asiaa pankkikriisistä. Dokumentti vuodelta 1992.

    https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/01/17/pankkiryosto-tosi-asiaa-pankkikriisista

    Erkki Liikanen 4.4.2017 Jaakko Honko yleisöluento: Rahoitusmarkkinat ja niiden sääntely kriisien jälkeen (finanssikriisistä ja sitä seuranneesta sääntelystä, alkaen min. 22.)

    Korona-kriisiin liittyen
    Helsingin yliopisto järjesti kaikille avoimen luentosarjan talouskriiseistä koronakriisin innoittamana maaliskuussa 2020.
    Voit katsoa sen luentoja tämän linkin kautta.  
    Tällä Vesa Vihriälän ja Roope Uusitalon koordinoimalla luentosarjalla on monia mielenkiintoisia luentoja, jotka ovat mielenkiintoisia koronasta riippumatta. Linkin takaa näet luentojen teemat ja puhujat. 

    Kurssilla vaadittavan matematiikan kertaukseen netistä löytyy esimerkiksi seuraavia, joista saattaa olla apua

    https://www.matikkamatskut.com

    https://opetus.tv

    https://otavanopisto.muikkuverkko.fi/workspace/mab2-lausekkeet-ja-yhtalot/materials#p-91003

    Eli kurssilla vaaditaan, että osaa

    - laskujärjestykset (plus-, miinus, kerto-, jako- ja sulut)
    - operoida koordinaatiston kanssa, piirtää sinne suoran ja sen yhtälön esimerkiksi
    - laskea suorakulmion ja kolmion pinta-alan
    - yksinkertaisen prosenttilaskun
    - osaa ratkaista yksinkertaisen yhtälöryhmän.

    Näitä en ryhdy kurssilla varsinaisesti opettamaan. Harjoituksissa tulee toki myös kerrattua.

    Derivoinnin hallinnasta ei ole haittaa, mutta sitä ei vaadita. 

    Jos tarvitset kertausta prosenttilaskusta, korkoa korolle laskusta tai diskonttauksesta, voit katsoa esimerkiksi OpetusTV:stä lukion talousmatematiikan kurssin osiot 1, 8, 9 ja 10:  https://opetus.tv/lukio-ops2016/matematiikka/mab6/ Siinä käydään mielestäni hyvin ja intuitiivisesti läpi mistä näissä asioissa on kyse. Kannattaa katsoa nuo muutaman kymmenen minuutin videot, jossain vaiheessa.

    Suoran piirtämisestä

    Yhtälöparin ratkaisusta