Topic outline

 • Tervetuloa Puhu asiantuntevasti -kurssille!

  Kurssikerrat ovat ma 29.8., ke 31.8., to 1.9. ja pe 2.9. klo 13.30–16.00. Tapaamme kampuksella tilassa U261 OP.

  Kurssilla käymme läpi esiintymisen kulmakiviä ja teemme monipuolisia harjoituksia. Harjoitukset kasvattavat esiintymisvarmuuttanne ja -innostustanne!

  Jotta kurssin saa suoritettu hyväksytysti, pitää

  • osallistua jokaiselle kolmelle kurssikerralle. 
  • tehdä annetut kurssitehtävät.
  • valmistella ohjeiden mukaisia lyhyitä esityksiä, joita harjoitellaan kurssikerroilla.
  • kirjoittaa kurssin päätteeksi itsereflektion omasta esiintymisestä.


  Huomaathan, että kurssilla on 80% läsnäolovaatimus, joten kurssilta ei ole mahdollista olla yhtään kokonaista opetuskertaa poissa. Jos olet sairaana tai sinulla on joku muu ylitsepääsemätön este, ole yhteydessä Sannaan.

  Kurssin arviointi: hyväksytty – hylätty

  Tapaamisiin kurssilla!

  Sanna, viestinnän opettaja

  sanna.franck@aalto.fi


  Valmistele 10 minuutin esitys

  Suunnittele max 10 min. esitys omaan alaasi liittyvästä aiheesta. Voit esitellä esim. opinnäytetyötä (jos sellainen on työn alla) tai puhua jostakin muusta itsellesi ajankohtaisesta ja hyödyllisestä aiheesta. Valitse siis itseäsi kiinnostava aihe, rajaa se ja määrittele esityksen tavoite / ydinviesti: mitä haluat kuulijalle antaa, mitä haluat esityksellä saavuttaa ja mikä on esityksen pääpointti.

  Kohdennus: Voit kohdentaa esitelmän laajalle yleisölle tai esimerkiksi vain oman alasi asiantuntijoille tai kurssin osallistujille.

  Suunnittele esityksen rakenne. Miten motivoit kuulijoita alussa? Miksi tästä pitäisi kiinnostua? Miksi olet itse kiinnostunut? Onko tässä jokin tietty näkökulma? Voisiko aiheen linkittää arkielämään tai miten muuten yleisö voisi samaistua? Suunnittele kuulijan kannalta looginen rakenne, jota on helppo seurata. Mieti myös lopetus etukäteen. Loppu jää yleensä kuulijalle mieleen. Mitä haluat yleisön muistavan? Mikä oli tärkeintä? Miten tulevaisuus?

  Yleensä konkreettiset asiat ja esimerkit ovat kiinnostavia, oli aihe ja rakenne mikä tahansa. Huom! JOS puhut esim. kandityöstä tai muusta opinnäytetyöstä, muista tuoda esiin tutkimuksellisuus eli sinun oma tekeminen: kerro selkeästi ainakin tutkimuksen tavoitteet, tulokset ja johtopäätökset. Miksi tutkit, mitä tutkit ja mitä sait selville. 

  Puhu sisältö ääneen ja tsekkaa aika (max 10 min).

  Muistiinpanot / tukisanalista on ihan ok, kunhan muistat, että esiintyminen ei ole suorittamista vaan vuorovaikutusta. Esitelmän ei tarvitse olla täysin hallittu kokonaisuus, sillä työpajan tarkoituksena on harjoitella. Suosi puhekieltä (mahdollisimman yksinkertaista ilmaisua) ja vältä kirjallista muotoa (sitä on vaikea ymmärtää).

   Havainnollistaminen. Käytä visuaalista materiaalia mielesi mukaan. Muista kuulijan näkökulma: onko visualisoinnista kuulijalle hyötyä? Myös esimerkit, tarinat, demot, konkretisointi, selkeä jäsentely ja helppotajuinen kielenkäyttö ovat havainnollistamista. Havainnollistaminen ydintavoite on konkretisoida aihettasi ja tehdä siitä helpommin tarttuvaa.  Tehtävä 31.8. keskiviikolle:

  •Valmistele 5 minuutin esitys. Voit jatkaa siitä aiheesta, josta puhuit tänään tai vaihtaa aihetta.
  •Panosta rakenteeseen: Onhan esityksessäsi selkeä aloitus ja lopetus sekä sopiva määrä materiaalia?
  •Mitä palautetta sait tänään?
  •Mistä kuulijasi halusivat kuulla lisää?
  •Voit valmistella havainnollistavaa materiaalia.
  •Muista, aikaa on vain 5 minuuttia. Karsi ja ole maltillinen.
  •Harjoittele ja kellota.

  Tehtävät ennen ensimmäistä kurssikertaa:

  1. Mieti jo valmiiksi sellainen esityksen aihe, jota voit työstää kurssin aikana (esim. opinnäyte- /seminaarityösi tai muu asiantuntemusalaasi liittyvä aihe). Teemme ensimmäisen esiintymisharjoituksen heti maanantaina. Riittää, että sinulla on aihe mietittynä.

   

  1. Katso seuraavat kaksi videota (kestoiltaan 4-7 minuuttia), jotka käsittelevät esiintymistä ja jännittämistä. Kirjoita ylös ajatuksiasi, joita videon puheenvuorot sinussa herättävät. Voit hyödyntää myös alla olevia apukysymyksiä. Ensimmäisellä kurssikerralla keskustelemme videoiden teemoista. 


  Linkit videoihin: 

  Video 1: Esiintyminen vuorovaikutuksena

  Minkälaisia käsityksiä sinulla on itsestäsi esiintyjänä ja mihin käsitykset perustuvat?

  Mikä on mielestäsi esiintymisessä tärkeää?

  Minkälainen on toimiva esitys?

  Video 2: Esiintymisjännitys

  Minkälaisia kokemuksia sinulla on jännittämisestä?

  Miten kuvailisit omaa vireytymistä?

  Minkälaisten keinojen avulla olet tullut toimeen oman jännittämisen kanssa?


  • File icon
   Diamateriaali 29.8.22 File
   Not available unless: You are a(n) Student
  • File icon
   Diamateriaali 31.8.22 File
   Not available unless: You are a(n) Student
  • File icon
   Äänenkäytön moniste File
   Not available unless: You are a(n) Student