Topic outline

  • Ympäristöoikeuden luennot kl 2023, 2.5.-31.5:

    Tiistaina klo 9-12, Otakaari 4, ls 215

    Keskiviikkona klo 9-12, Otakaari 4, ls 326

    (Huom! Ei luentoja ti 16.5., ke 17.5.)

    Kurssitentti 7.6. klo 13-17, ls 213a

    Luennot ovat suomeksi.

    Kurssilla käsitellään ympäristöoikeuden ajankohtaisia lainsäädäntöhankkeita (esim. MRL:n uudistus rakentamislaiksi,  ilmastolainsäädännön kehittäminen, luonnonsuojelulain uudistaminen, EU:n lainsäädännön uudistuminen, jne.) ja mahdollisesti tuoretta oikeuskäytäntöä (esim. ympäristönsuojelu ja investointihankkeet).

    Kurssi on tarkoitettu juridiikan ja erityisesti ympäristöoikeuden perustiedot omaaville. Kurssille kannattaa osallistua, jos nämä tiedot ovat hallussa esimerkiksi kurssin Institutions in Real Estate Economics tultua suoritetuksi. Kurssille voi osallistua, jos on perehtynyt muutoin ympäristölainsäädäntöön joko kirjallisuuden (esim. Kuusiniemi, Ekroos, Kumpula, Vihervuori: Ympäristöoikeuden pääpiirteet (2010)) tai keskeisimmän lainsäädännön kautta, edes kursorisesti läpikäyty, jotta suurinpiirtein on käsitys tärkeimmistä laeista). Keseisimpiä lakeja ovat: maankäyttö- ja rakennuslaki (jatkossa alueidenkäyttölaki ja rakentamislaki erillisinä lakeina), ympäristönsuojelulaki, luonnonsuojelulaki, vesilaki, ilmastolaki, sekä jätelaki. Lait löytyvät Finlexistä, Edilexistä (toimii Aallon verkossa ja vpn:llä) tai Suomen laista.

    Kurssin alustava aikataulu:  - aihealueiden muutokset todennäköisiä

    Luennot ovat klo 9-12, tiistaisin ja keskiviikkoisin (aloitus 9.15, MyCoursesin kalenterissa kellonajat ehkä väärin, Sisussa oikein):

    Ti 2.5. Johdantoa: ympäristölainsäädäntö ja -lainsäädännön muutoksista (toteutuneita ja tulossa olevia muutoksia)
    Ke 3.5. Maankäyttö- ja rakennuslain uudistaminen rakentamislaiksi ja MRL:n muutoksiksi (mitä muuttuisi ja mikä jäisi ennalleen)

    Ti 9.5. Alueidenkäyttö- ja rakennuslainsäädäntö, jatkuu
    Ke 10.5. Ilmastolainsäädännöstä

    Ti 23.5. Uusi luonnonsuojelulaki
    Ke 24.5. Jälkikäteisestä ja toissijaisesta ympäristövastuusta

    Ke 31.5. Muuta ajankohtaista

    Harjoitustehtävät
    - 3 harjoitustehtävää (ks. harjoitustehtävät)
    - suoritettava hyväksytysti


    Kurssi on kuitenkin mahdollista suorittaa myös referaatilla milloin tahansa. Ks. ohjeita vasemmalta.