Osion kuvaus

 • Yleinen

  Ympäristöoikeuden luennot kl 2023, 2.5.-31.5:

  Tiistaina klo 9-12, Otakaari 4, ls 215

  Keskiviikkona klo 9-12, Otakaari 4, ls 326

  (Huom! Ei luentoja ti 16.5., ke 17.5.)

  Kurssitentti 7.6. klo 13-17, ls 213a

  Luennot ovat suomeksi.

  Kurssilla käsitellään ympäristöoikeuden ajankohtaisia lainsäädäntöhankkeita (esim. MRL:n uudistus rakentamislaiksi,  ilmastolainsäädännön kehittäminen, luonnonsuojelulain uudistaminen, EU:n lainsäädännön uudistuminen, jne.) ja mahdollisesti tuoretta oikeuskäytäntöä (esim. ympäristönsuojelu ja investointihankkeet).

  Kurssi on tarkoitettu juridiikan ja erityisesti ympäristöoikeuden perustiedot omaaville. Kurssille kannattaa osallistua, jos nämä tiedot ovat hallussa esimerkiksi kurssin Institutions in Real Estate Economics tultua suoritetuksi. Kurssille voi osallistua, jos on perehtynyt muutoin ympäristölainsäädäntöön joko kirjallisuuden (esim. Kuusiniemi, Ekroos, Kumpula, Vihervuori: Ympäristöoikeuden pääpiirteet (2010)) tai keskeisimmän lainsäädännön kautta, edes kursorisesti läpikäyty, jotta suurinpiirtein on käsitys tärkeimmistä laeista). Keseisimpiä lakeja ovat: maankäyttö- ja rakennuslaki (jatkossa alueidenkäyttölaki ja rakentamislaki erillisinä lakeina), ympäristönsuojelulaki, luonnonsuojelulaki, vesilaki, ilmastolaki, sekä jätelaki. Lait löytyvät Finlexistä, Edilexistä (toimii Aallon verkossa ja vpn:llä) tai Suomen laista.

  Kurssin alustava aikataulu:  - aihealueiden muutokset todennäköisiä

  Luennot ovat klo 9-12, tiistaisin ja keskiviikkoisin (aloitus 9.15, MyCoursesin kalenterissa kellonajat ehkä väärin, Sisussa oikein):

  Ti 2.5. Johdantoa: ympäristölainsäädäntö ja -lainsäädännön muutoksista (toteutuneita ja tulossa olevia muutoksia)
  Ke 3.5. Maankäyttö- ja rakennuslain uudistaminen rakentamislaiksi ja MRL:n muutoksiksi (mitä muuttuisi ja mikä jäisi ennalleen)

  Ti 9.5. Alueidenkäyttö- ja rakennuslainsäädäntö, jatkuu
  Ke 10.5. Ilmastolainsäädännöstä

  Ti 23.5. Uusi luonnonsuojelulaki
  Ke 24.5. Jälkikäteisestä ja toissijaisesta ympäristövastuusta

  Ke 31.5. Muuta ajankohtaista

  Harjoitustehtävät
  - 3 harjoitustehtävää (ks. harjoitustehtävät)
  - suoritettava hyväksytysti


  Kurssi on kuitenkin mahdollista suorittaa myös referaatilla milloin tahansa. Ks. ohjeita vasemmalta.