Skip to main content

Topic outline

  • MAR-E1062 TUOTANTOMAISEMA

    Ruoka on asia, jota päivittäin nautimme, mutta jonka takana olevia tuotantoketjuja pysähdymme paljon harvemmin pysähdymme pohtimaan. Ilmastonmuutoksen, luontokadon ja Ukrainan sodan johdosta ruoantuotannonketjut ovat kriisiytyneet ja ruuan hinta on noussut. Keskustelut omavaraisuudesta ovat lisääntyneet ja ruokajärjestelmän mahdolliset muutokset edustavat merkittävää osaa kestävyysmurroksessa. Ruoka voidaan nähdä ekosysteemipalveluna tai konkreettisena, toistuvana kytköksenä ihmisen ja muun luonnon välillä.

    Tällä studiokurssilla perehdymme kotimaiseen ruuantuotantoon. Suunnittelukohteena on Niipalan tila Hollolassa, jonne kurssin aikana laaditaan yleissuunnitelma. Kurssilla tutustutaan kokonaisvaltaiseen tilanpidon käsitteisiin, kuten peltometsäviljelyyn ja regeneratiiviseen maatalouteen, mutta myös globaalin ruuantuontannon haasteisiin. Tavoitteena on, että opiskelijat saavat perustiedot taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän ja oikeudenmukaisen ruuantuotannon periaatteista ja pystyvät soveltamaan niitä kurssin jälkeen erilaisiin suunnittelukohteisiin. 

    Kurssin suorittaminen:

    Kurssin tärkein sisältö on pareittain tai pienryhmissä suoritettava suunnittelutehtävä ja siihen liittyvät osatehtävät, ml. kirjallisuustehtävä, sekä oppimista tukevat katselmukset. Kurssilla ei ole yhtä yhteistä suunnittelutehtävää, vaan jokainen tiimi muotoilee oman tehtävänsä omien kiinnostuksen kohteidensa ja kurssin yleisteeman – ruoantuotanto– ja kohteen – Niipalan maatila – perusteella. Suunnittelutehtävän alussa kohdealueelle tehdään analyysit, jonka jälkeen siirrytään suunnitteluvaiheeseen. Analyysi- ja suunnitteluvaiheen tuotokset kootaan yhteiseksi loppuraportiksi.

    Kurssin laajuus:

    Ohjattu työskentely 60 h: luennot, katselmukset, maastokäynti ja harjoitustöiden ohjaus. Opetus tapahtuu lähtökohtaisesti läsnäolo-opetuksena.

    Itsenäinen työskentely 264h: harjoitustöiden suorittaminen pareittain tai pienryhmissä, kirjallisuustehtävä

    Yhteensä 324 h ja 12 opintopistettä

    Opettajat:

    Apulaisprofessori Elisa Lähde, maisema-arkkitehdit Hanna Hannula ja Pirita Meskanen

    Kurssin rakenne:

    Kurssin aloitus 6.9. klo 13.15.  HUOM! Kurssilla pakollinen ennakkotehtävä, jonka dead line on 6.9. klo 13.15.

    Luennot 13.9 - 12.10. klo 13.15-14.45 (noin) sekä harjoitustöiden ohjausta 15.00- 18.00. Luentosali Q202

    Maastokäynti Hollolaan 20.9. klo 8.00-20.00

    Välikatselmus 25.10.

    Mahdollinen yön yli ekskursio Varsinais-Suomeen 1.11. (tarkentuu)

    Kirjallisuustehtävien purkua ja harjoitustöiden ohjausta 8.11.- 29.11. (29.11. pakollinen osallistuminen)

    Loppukatselmukset 13.12.


    Ennakkotehtävä DL 6.9. klo 13.15

    1. Kirjaa ylös yhden tai kahden aterian osalta mitä syöt (niin, että listallesi tulee useampi ruokalaji).

    2. Tutki mistä ainesosista / raaka-aineista nauttimasi ruokalajit koostuvat.

    3. Selvitä ja listaa mistä päin maailmaa raaka-aineet tulevat.

    4. Lisäksi voit pohtia millaisia tuotantoprosesseja raaka-aineiden valmistukseen syntypaikalta lautaselle liittyy.

    5. Valmistaudu esittelemään itsesi ja tehtäväsi kurssin alussa yhden kalvon avulla (noin kahden minuutin esitys).

    5. Palauta esitys ensimmäisen kurssikerran jälkeen alla olevaan keskusteluun.