Topic outline

  • Not available unless: You belong to L01 (SISU)



    Kaupungin kivijalka


    SARK-C5037 - Tilasuunnittelu III A, 25.10.2022-1.12.2022/ Esa Vesmanen


    Työskentely tiistaisin klo 0915-1700  Väre Q203 tilassa

    ja torstaisin klo 1315-1700 Otakaari 1, A229 tilassa, jos aikataulussa ei ole muuta ilmoitettu.


    Tila 3A kurssilla teemme julkitilamuutos/ vuokralaismuutos harjoitustyön. Intervention olemassa olevaan tilaan.

    Kohde tila on Pohjois-Esplanadi 25-27/ Ilmarinen vuokralaistila.

    Tilan taustat

    Tila sijaitsee katutasossa Helsingin keskustassa. Se on noin 120 m2 kokoinen. Se on julkinen tai puolijulkinen tila, johon ihmiset voivat tulla tilan aukioloaikoina. Tila on ollut muussa käytössä ja nyt siihen tehdään vuokralaismuutos, jonka aikana tilan käyttö muokataan uudelle toiminnalle sopivaksi. Uusi toiminta muokataan konseptivaiheen aikana. Ilmarisen kiinteistöpalvelut esittelevät tilan meille.

    Tilaaja

    Tilaaja on uudenlainen kivijalkakauppa tai -toiminta. Kivijalka liiketilat elävöittävät kaupunkia ja toimivat monesti asukkaiden kohtaamispaikkoina ”olohuoneina”, vaikka ovat monesti yksityisten liikkeenharjoittajien tiloja. Ostaminen ja palvelut siirtyvät nettiin yhä laajemmin, miten käy fyysisten tilojen ja kohtaamisien? Mieti, mikä voi olla uudenlainen toiminta, liiketila tai palvelu, joka voisi toimia kaupungin katutilassa. Mitä tarvitsemme ja miten saamme sen toimimaan fyysisessä maailmassa?

    Yhdistäkää 2 tai 3 toimintaa, jotka voisivat palvella käyttäjää uudella, ehkä yllättävälläkin tavalla. Tärkeää on, että eri toiminnat ovat teille itsellenne kiinnostavia ja että pystytte hankkimaan niiden käyttäjistä ja heidän tarpeistansa mielekästä tietoa. Valitut toiminnat ohjaavat tilojen konsepti- ja tilasuunnittelua.

    Kurssi lähtee liikkeelle paikkaan, tilaan ja sen historiaan tutustumisella. Seuraavaksi mietitään tulevan toiminnan luonnetta ja toimijoiden tarpeita. Nämä analysoidaan suhteessa käytettävään tilaan, jonka jälkeen luodaan 1) tilan konsepti ja tilaohjelma. Limittäin kurssin aikana kulkevien asiantuntijaluentojen kanssa tehdään 2) alustava luonnossuunnitelma. Kurssi päättyy konseptien ja luonnossuunnitelmien arviointiin.