Topic outline

 • Parempaa huomista suunnittelemassa

  YK:n kestävän kehityksen tavoitteet kuvana


  Miten kestävä kehitys liittyy arkkitehtuuriin?

  Kurssilla tutustutaan erilaisiin näkökulmiin, joita liittyy rakennetun ympäristön kestävän kehitykseen. Luennoilla ja kurssikirjallisuuden avulla käydään läpi elinkaariajattelua ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteita sekä opitaan tunnistamaan näiden toteutusmahdollisuudet suunnittelijan eri työnkuvien kautta. Kurssi perehdyttää alan peruslähteisiin ja opettaa arvioimaan ympäristöinformaatiota kriittisesti.

  Luennot

  Pvm

  Aihe

  Luennoitsijat

  24.4.2023

  15:15 Kestävä kehitys rakennetussa ympäristössä


  Matti Kuittinen, Aalto

  8.5.2023

  15:15 Planeetan rajat ja rakentaminen

  Matti Kuittinen, Aalto

  15.5.2023

  Luonto ja kaupungistuminen

  15.15 Ekosysteemipalvelut

  16.00 Kaavoitus ja kestävä kehitys

  Mari Ariluoma, Aalto

  Alpo Tani, Helsingin kaupunki

  22.5.2023

  Kiertotalous ja kestävä estetiikka

  15.15. Minkälaista on kestävän kehityksen mukainen estetiikka?

  Sanna Lehtinen, Aalto

  16.15 Kiertotalouden vuosituhannet

  Panu Savolainen, Aalto

  29.5.2023

  15:15 Suunnittelijan resepti: terveys, hyvinvointi ja sosiaalinen kestävyys

  16:00 Esteetön rakennettu ympäristö

  Laura Arpiainen, Aalto

  Johanna Hätönen,

  Invalidiliitto ry

  5.6.2023

  15:15 Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo

  Panu Pihkala, Helsingin yliopisto  Kaikki luennot pidetään Otaniemen kampuksella, ellei esimerkiksi tartuntatautitilanne muutu. Aikataulu- ja sisältömuutokset ovat mahdollisia.   • Folder icon
   Luentomateriaalit Folder
  • Assignment icon
   Essee: Onko asuinaluettasi kehitetty kestävästi? Assignment

   Tehtävä:

   • Analysoi oman asuinalueesi rakennetun ympäristön kestävää kehitystä. Tarkastele eri mittakaavoja: sisätila - rakennus - piha - kortteli - alue. 
   • Työ on kirjallinen, mutta voit liittää mukaan myös piirroksia, kuvia tai muuta aineistoa. Huomaa, että tämä ei kuitenkaan ole graafisen suunnittelun harjoitustyö, joten keskity oleelliseen tekstisisältöön.
   • Käytä vähintään viittä kirjallista lähdettä ja liitä loppuun lähdeluettelo. Viittaustavan voit valita itse, kunhan käytät sitä loogisesti ja yhtenäisesti.
   • Käytä analyysissa luennoilla esitettyjä näkökulmia, mutta pyri itsenäisesti ymmärtämään juuri omaan alueeseesi liittyviä laajempia kestävän kehityksen yhteyksiä. Tehtävän tarkoituksena on liittää luentojen teoriaosuus rakennetun ympäristön havainnointiin. Voit keskittyä siihen näkökulmaan, joka parhaiten liittyy omaan arkkitehtuurin alaasi.

   Palautus:

   • Kirjallinen A4-kokoinen raportti, kieli suomi, ruotsi tai englanti. Vähintään 5, enintään 20 sivua (fontti Arial 11pt, normaalit rivivälit ja palstanleveydet).
   • Tallenna PDF-muotoon. Suurin sallittu koko on 10 MB.
   • Raportin viimeinen palautuspäivä on kesäkuun loppuun mennessä (30.6. klo 23.59). Tämän jälkeen seuraava palautusmahdollisuus on vuoden 2024 kurssin mukana.

   Arvostelu: hyväksytty/hylätty.


  • Not available unless: You are a(n) Student
   Quiz icon
   Kurssin lopputentti Quiz

   Tämä on kurssin lopputentti, joka vaaditaan suorituksen osana. Tentissä on 13 kysymystä. Tentin läpäisyyn riittää, että 7/13 kysymyksistä on vastattu oikein. Kysymykset on koottu luentojen aineistoista. 

   Tentin voi yrittää suorittaa useamman kerran. Kullakin suorituskerralla on 45 minuuttia aikaa vastata tenttiin. Eri kysymysten välillä voi siirtyä eteen- ja taaksepäin. Tentti sulkeutuu 30.6. klo 22.00, joten tentin viimeinen suorittaminen on aloitettava 30.6. klo 21.00.