Topic outline

  • Not available unless: You are a(n) Student





    Tervetuloa orgaanisen kemian laboratoriotöihin!

    Kurssin tarkoituksena on tutustua orgaanisen kemian laboratoriomenetelmiin ja työturvallisuuteen orgaanisen kemian laboratoriossa. Kurssi kulkee käsi kädessä orgaanisen kemian peruskurssin kanssa.

    Kurssin vastuuopettaja: 
    Yliopistonopettaja Suvi Holmstedt
    suvi.holmstedt@aalto.fi
    Huone: C312

    Ongelmatilanteissa ota yhteyttä Suviin. Yleisiä kysymyksiä voit esittää kurssin chat-alueella MyCoursesissa.

    Kurssiassistentit: 

    Kurssin suoritus ja aikataulu

    Kurssin aikataulu: 27.2.2023–31.3.2023
    Labratöitä järjestetään ma–pe alkaen klo 12.45. Kukin työ kestää 3-5 tuntia. Ole paikalla labran aulassa viimeistään klo 12.45. Työt suoritetaan FLaSH-oppilaslaboratoriossa (B102).



    Opintopisteet: 2
    Arvostelu: hyväksytty-hylätty

    Kurssin läpäisyyn vaaditaan:

    • ennakkotehtävät tehtynä ennen labraa (quizit+labrapäiväkirjan esitäyttö)
    • työn suoritus labrassa
    • vaaditut selkkarit/synteesikaavakkeet palautettuna määräaikaan mennessä

    Kurssin aikana kukin opiskelija suorittaa kolme laboratoriötyötä: Työ1: Työturvallisuus&TLC, Työ2: Sitronellolin synteesi ja Työ3: Parasetamolin synteesi. Ilmoittaudu työkertaan kurssin MC-sivulla. Kullekin työlle on oma osio, jonka alta löydät sekä ilmoittautumisen labrakertaan sekä muun tarvittavan materiaalin ja tehtävät. Työt suoritetaan pareittain. Parin ei tarvitse olla sama jokaisella kerralla.

    Ennen työkertaa jokainen opiskelija tekee ennakkotehtävät (tehtäviä voi miettiä yhdessä tai yksin, mutta jokaisen on tehtävä itsenäinen quiz omalla MC-tunnuksella), perehtyy työssä käytettäviin menetelmiin (lue yleisohjeesta tarvittavat kohdat) sekä käytettävien kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteisiin. 

    Kurssin arvostelu

    Kurssin maksimipistemäärä on 100 p. Kurssin voi läpäistä ainostaan osallistumalla kaikkiin labrakertohin ja tekemällä kaikki palautukset. Kurssin arvostelu on hyväksytty-hylätty.

    Pisteraja läpipääsyyn on 57 p. 

    Labroihin osallistuminen tuottaa automaattisesti 3 x 5 p= 15 p. 
    Muista arvioitavista osioista (ennakkotehtävät 40 p, labratentit 15 p, palautukset 30 p) on saatava yhteensä 50 % pisteistä eli 85 x 0,5 = 42 p.


    • Työ 1, max. pisteet 20 p (ennakkoquiz 10 p+labratyöskentely 5 p+labrapäiväkirjan täyttö 5 p)
    • Työ 2, max pisteet 35 p (ennakkoquiz 15 p+labratyöskentely 5 p+labrapäiväkirjan täyttö/vastaukset työohjeen kysymyksiin 5 p+palautustehtävä 10 p)
    • Työ 3, max pisteet 45 p (ennakkoquiz 15 p+labratyöskentely 5 p+labrapäiväkirjan täyttö/vastaukset työohjeen kysymyksiin 5 p+synteesikuvaus 20 p)

    Huom! Kurssi on suoritettava kokonaisuudessaan tänä keväänä ja osasuoritukset eivät "säästy" ensi kevääseen koska silloin saattaa olla eri labratyöt. Tee siis palautukset ja labrat ajallaan, niin sinä ja minä molemmat säästytään turhalta työltä :)

    Valmistautuminen labraan

    • Jokaiselle labratyölle on oma osio, lue tiedot ja tee tarvittavat tehtävät huolellisesti ennen labraa
    • Tule labraan hyvissä ajoin, ole valmiina aulassa labratakki päällä viimeistään klo 12.45
    • Ennen labraan pääsyä sinun tulee puhelimesta tms. esittää suoritusmerkintä ennakkotehtävästä (avaa MC valmiiksi)
    • Sinulla tulee olla labrapassi suoritetuna (nimilappu). Jos se on hukkunut, sinun tulee esittää passin suoritusmerkintä Sisusta
    • Hanki itsellesi A4-kokoinen vihko/kirja labrapäiväkirjaksi (ks. täyttöohjeet yleisohjeesta)
    • Tulostan työohjeita labraan, mutta kaikille ei välttämättä riitä aina omaa, voit siis tulostaa itsellesi työohjeen/yleisohjeen
    • Ennen työn aloitusta assarit tarkistavat nopeasti, että tarvittavat laskut on tehty ja käyttöturvallisuustiedotteet on kirjattu labrapäiväkirjaan
    • Työohjeesta löytyviä kysymyksiä voi pohtia ennen labraa ja labran aikana, ne tarkistetaan labrakerran päätteeksi, samalla kun tarkistetaan labrapäiväkirjan sisältö.
    • Jos olet varannut labra-ajan mutta ei saavu paikalle, sinulta vähennetään 5 p