Topic outline

  • Tuotejohtamisen projekti 2023


    Kurssin runko
    (Tarkemmin sama Mirossa)



    • Not available unless: You are a(n) Student
      URL icon
      Priorisointitapaamisen varaaminen URL

      Priorisointitapaamisia (ennen: "Tiimiklinikka") pidetään ilmoitetuilla viikoilla keskiviikkoisin 12-14 ja torstaisin 10-12. Ryhmä voi halutessaan varata vapaan ajan (30 min). Tapaamisen voi varata hyvin matalalla kynnyksellä.

      Tapaamisten päämääränä on maksimoida projektin lopputulosten arvo käyttäjille, kumppanille ja ryhmälle, sekä pitää kehittämiseen liittyvät riskit ja ajankäyttö hallinnassa. Yksittäisessä tapaamisessa keskitytään projektin suuntaamiseen ja priorisoidaan eri kehitysmahdollisuuksia. Agenda on vapaa mutta pakollinen, ja jokaisen tapaamisen lopputuloksena tulisi olla konkreettinen suunnitelma seuraavista askelista. Aiheet voivat sisältää esim.:

      • Suunta. Mihin projektilla pyritään, mitä sillä voisi tavoitella, mikä on kokonaisuuden suurempi kuva ja visio vaikuttavuudelle?
      • Oletukset. Missä kohdissa projekti rakentaa oletuksille, millaisia riskejä näistä nousee, ja miten oletuksien oikeellisuutta voisi validoida?
      • Epäselvyydet. Minkä seikat ovat projektissa tai ryhmän jäsenille epäselviä tavalla, jota olisi hyvä tarkentaa?
      • Tavoitteet. Mikä on projektin seuraavien askelien suunta, sisältö, perustelut, ja aikataulut - konkreettinen suunnitelma?

       Varatkaa aika joko keskiviikolle tai torstaille. Mikäli mahdollista, valitaakaa ensimmäinen vapaana oleva aika ko. päivältä. 

      Määrittäkää tapaamiselle tavoite ja sitä vastaava agenda. Tapaamisen aluksi on hyvä valmistella myös lyhyt ja napakka katsaus projektin tilanteeseen ja tavoitteisiin.

      Lähettäkää agenda varauksen mukana.


    • Tervetuloa "Tuotejohtamisen projekti" -kurssille!

      Kurssin aikana toteutetaan tuotejohtamisen projekti, jonka lopputuloksena on yhteistyöorganisaatiolle tehty etenemissuunnitelma (roadmap) tuotteen kehittämiseksi. Riippuen yhteistyökumppanista ja käyttäjien tarpeista, lopputulos voi keskittyä uuteen tuotteeseen tai nykyisen tuotteen kehittämiseen. Tilanteen niin sattuessa, lopputulokset voivat kohdistua myös muihin tuotteeseen, tuotekehitykseen, tai näihin liittyvien kyvykkyyksien kehittämiseen.

      Kurssi ja sillä tehtävä projekti keskittyy erityisesti tuotejohtamiseen tuotteen elinkaaren alkuvaiheissa. Tässä korostuu käyttäjien tarpeiden tunnistaminen, mahdollisuuksien muotoilu, ratkaisuiden validointi, sekä sidosryhmien koordinointi. Kurssilla käytetään näihin vaiheisiin soveltuvia tuotejohtamisen työkaluja.

      Projektin pohjana on itse tunnistettu käyttäjien ja asiakkaiden tarve. Tämä tarve valitaan lähtökohtaisesti siten, että projektissa on mahdollista luoda sekä kestävää yhteiskunnallista että liiketoiminnallista arvoa. Projektia ohjaa aiheen vaatima tarkoituksenmukaisuus ja toteutettavuus, joten lopulliset tulokset riippuvat kustakin aiheesta, kumppanista ja projektista.

      Onko kurssi minulle?

      Kurssi on kaikille avoin, tilan puitteissa. Kurssin on suunniteltu siten, että se toimii ensimmäisenä yritysprojektikurssina Tuotantotalouden pääaineessa sekä Aaltonaut-sivuaineessa. Kurssi sopii myös kaikille, joita kiinnostaa tuotejohtaminen ja tuotelähtöinen liiketoiminnan kehittäminen sekä yhteistyö yritysten tai muiden organisaatioiden kanssa. Kurssin esitietona on Tuotantotalous 1.  

      Kurssi on myös vaihtoehtoinen suoritustapa kurssille SCI-C1002 ”Käyttäjälähtöinen tuokekehitysprojekti”. Kurssien väliltä kannattaa valita sen suhteen, kumpi kiinnostaa enemmän: tuotekehitys vai tuotejohtaminen. Tuotekehityksessä painottuu käyttäjät, design, ja tuotteen ominaisuudet. Tuotejohtamisessa mukaan tulee myös liiketoimintamahdollisuudet ja laajemmat sidosryhmät, mutta tuotekehitys (mock-up:eja ja kepeitä protoja lukuunottamatta) jää yleensä projektin ulkopuolelle ja kumppanin vastuulle. Kummallakin kurssilla on laajat vapausasteet, mutta mikäli haluat erityisen paljon vapautta (ja sitä kautta omaa vastuuta etenemisestä), tuotejohtaminen sopinee sinulle kuin nenä päähän.