Tietokone toimintaympäristönä
Tietokone on vempeleistä parahin, mutta miten se toimii? Tässä osiossa selvitellään, miten yliopiston koneista saa kaiken hyödyn irti sekä otetaan ensiloikka tieteellisen tietokoneilun maailmaan. Näissä tehtävissä esiteltävät perustiedot ovat hyödyllisiä kaikille, jotka tulevat tekemään tietokoneilla vähänkään järeämpiä tehtäviä tai ajamaan omia ohjelmiaan.
Tehtäviä kannattaa tehdä seuraavassa järjestyksessä:
1. VDI — Aallon virtuaalinen työpöytä
VDI (virtual desktop infrastructure) mahdollistaa Aallon Windows- tai Linux-koneiden käytön etänä internetin kautta. VDI:n kautta pääset käsiksi kaikkiin yliopiston koneilla oleviin ohjelmiin asentamatta niitä omalle koneellesi laisinkaan, mistä voi olla yllättäviä hyötyjä monilla kursseilla. Tässä harjoituksessa optellaan, miten pääset käyttämään virtuaalista työpöytää omalta tietokoneeltasi.
Tehtävän jälkeen:
- Osaat käyttää VDI:tä, eli Aallon virtuaalista työpäytää
2. Linux ja komentorivin perusteet
Tässä harjoituksessa opetellaan Linuxin ja komentorivin käytön perusteet sekä kerrataan tiedostorakenteita. Tieteellisessä maailmassa Linux on joustavuutensa vuoksi yksi suosituimmista käyttöjärjestelmistä, joten sen ja komentorivin käytön hallitseminen on tärkeä osa kenen tahansa ohjelmointitaitoisen työkalupakkia.
Tietotekniikan ja informaatioverkostojen opiskelijat tulevat tarvitsemaan komentoriviä jo kurssilla Ohjelmointistudio 1, ja muillekkin nämä asiat tulevat ajankohtaisiksi viimeistään omia ohjelmia ajaessa.
Tehtävän jälkeen:
- Tiedät, mitä eroa on hakemistolla ja tiedostolla
- Tiedät, mikä on komentorivi
- Osaat käyttää komentoriviä tiedostojen ja hakemistojen siirtämiseen, kopioimiseen ja poistamiseen, sekä hakemistojen luomiseen
3. Tekstieditorit
Tämä harjoitus toimii jatkona edelliseen, sillä siinä käydään läpi perustekstieditoreja ja niiden käyttöä suoraan komentoriviltä.
Tehtävän jälkeen:
- Osaat sujuvasti käyttää ainakin yhtä näistä komentoriviltä käsin: Vi(m), Nano, Atom
4. Etäyhteydet
Aallon opiskelijat saavat 10 GB:n varmuuskopioidun verkkolevytilan tiedostojen tallennuspaikaksi. Tässä harjoituksessa tutstutaan siihen, miten pääset käyttämään Aallon tietokoneita etänä ja siirtämään tiedostoja Aallon koneiden ja oman tietokoneesi välillä käyttämällä SSH-yhteyttä.
Tehtävän jälkeen:
- Osaat luoda SSH-yhteyden omalta koneeltasi Aallon koneisiin
- Osaat siirtää tiedostoja Aallon koneilta omalle koneellesi ja päinvastoin
5. Versionhallinta ja Git
Tässä harjoituksessa käydään läpi versionhallinnan ja yhden siihen suunnatun ohjelmiston, Gitin, perusteet. Git tulee tietotekniikan ja informaatioverkostojen opiskelijoille vastaan kurssilla ohjelmointistudio 1, mutta se on hyödyllinen kaikille, jotka tulevat jossakin vaiheessa osallistumaan ohjelmointiprojekteihin.
Tehtävässä käydään läpi Gitin ja Gitlabin käyttöönotto, sekä selitetään Git-työskentelyn perusteet. Jos sinulla on jo Git ja Gitlab käytössäsi, voit hypätä näiden osioiden yli.
Tehtävän jälkeen:
- Osaat käyttää gittiä komentoriviltä omalla koneellasi tai Aallon koneilla
- Olet päässyt kirjautumaan GitLabiin osoitteessa version.aalto.fi
- Tunnet Gitin perustoiminnot ja -sanaston