Översikt

  •  

    Tällä sivulla on koottuna kurssiin liittyviä tehtäviä.
    • Vaadittavat osasuoritukset

     


    • Alkuorientaatioon tutustuminen, DL 5.9.2022

      Alkuorientaatio 2022-23

    • IT-harjoitukset DL 30.9.2022

      Alle on kerätty erilaisia tehtäviä, joita voit käyttää uusien sovellusten oppimiseen tai muistin virkistykseen. Tehtävät käsittelevät aiheita, jotka tulevat vastaan useilla kursseilla yliopisto-opintojen aikana.

      Kaikkia tehtäviä ei ole tarkoitus tehdä, vaan voit valita niistä itsellesi sopivimmat. Älä kuitenkaan mene siitä, missä aita on matalin, sillä on todennäköistä että joudut joka tapauksessa opettelemaan tehtävissä käsiteltävät asiat jossakin vaiheessa opintojasi.

      Yliopisto tarjoaa opiskelijoiden koneille ilmaiseksi ladattavia sovelluksia, joihin pääset käsiksi sivulla download.aalto.fi. Ohjeita sovellusten käyttöön ja yleistä IT-apua löytyy IT-palveluiden sivuilta.

      Yhteenveto tehtävistä
      Tehtävät on jaettu pakollisiin ja vapaaehtoisiin. Pakolliset tehtävät sisältävät tietoa jota ei välttämättä opeteta missään muussa vaiheessa, mutta jonka oletetaan kaikkien osaavan. Kannattaa siis lukea tehtävien informaatio huolella ja käydä tehtävät läpi ajan kanssa. Voit yrittää samaa tehtävää niin monta kertaa kuin haluat. Paras tulos jää voimaan.

      Pakolliset tehtävät
      TehtäväKesto
      Yhteistyö ja viestintä 15 min
      Tiedonhaku 30 min
      Excelin alkeet 30 min
      Linux ja komentorivin perusteet 45 min
      Versionhallinta ja Git 1 h

      Vapaaehtoiset tehtävät

      Vapaaehtoisista tehtävistä voit valita itsellesi mieluisimmat tai tehtävät jotka koet olevan tärkeitä juuri itsellesi. Kerää yhteensä 30 pistettä vapaaehtoisista tehtävistä. Voit yrittää samaa tehtävää niin monta kertaa kuin haluat. Paras tulos jää voimaan. Alla oleva taulukko toimii yhteenvetona tehtäviin. Lue ensin taulukon alla olevat tehtäväkuvaukset ja valitse niiden perusteella itsellesi sopivat tehtävät.
      Tehtävien materiaali saattaa olla hyvinkin hyödylllistä myös tulevaisuudessa, joten kannattaa pitää linkki tallella, mikäli myöhemmin huomaat tarvitsevasi näitä taitoja niin voit aina palata näihin tehtäviin ja ohjeisiin!

      Vapaaehtoiset tehtävät
      TehtäväKesto          Pisteet
       Excelin perusteet  30 min  15
       Wordin perusteet  45 min  15
       LaTexin perusteet  1 h  20
       Matlabin perusteet  30 min  10
       VDI — Aallon virtuaalinen työpöytä     15 min  10
       Tekstieditorit  45 min  15
       Etäyhteydet  30 min  10
    • Yliopistossa opiskeleminen


      Tässä osiossa käydään läpi muutamia yliopisto-opiskelun peruskäytäntöjä.

      1. Yhteistyö ja viestintä

      Tässä tehtävässä esitellään monia Aallossa käytössä olevia yhteistyöhön ja viestintään suunniteltuja palveluja, sekä joitakin viestintään liittyviä käytäntöjä. Tarjolla oleviin palveluihin kannattaa tutustua ainakin pintapuolisesti, jotta saat monipuolisen kuvan siitä, mitä työkaluja käytössäsi on.

      2. Tiedonhaku

      Harjoitus sisältää tehtäviä tiedonhaun perusteista Aalto-yliopistossa. Tehtävien tarkoitus on tutustuttaa Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen tarjoamiin kirjastopalveluihin ja -aineistoihin, jotka ovat koko ajan enemmän tarpeen opintojen edetessä.

    • Dokumenttien kirjoittaminen ja muotoilu

      Tässä osiossa kerrataan erilaisia dokumenttien tekemiseen liittyviä työkaluja. Yliopistossa eteesi tulevat ainakin tekstidokumentit, taulukot ja kaaviot, sekä matemaattisten kaavioiden ja lausekkeiden kirjoittaminen. 

      Huomaa, että Aallon opiskelijat saavat ilmaiseksi käyttöönsä Microsoftin Office 365 -ohjelmat, joihin sisältyy mm.  Microsoft Excel ja Word. Voit käyttää sovelluksia verkossa tai asentaa ne omalle koneellesi. Ohjeet Office 365:n käyttöönottoon löydät täältä.

      Osion tehtäviä kannattaa tehdä seuraavassa järjestyksessä:

      1. Excel

      Excel on taulukkolaskentaohjelma, jota käytetään usein mm. kirjanpidossa ja laskentatoimessa sekä tieteellisten mittaustulosten kirjaamiseen ja käsittelyyn. Excel tulee eteen erityisesti tuotantotaulouden ja fysiikan kursseilla. Jos osaat jo käyttää Exceliä sujuvasti, tehtävän  tekeminen sujuu nopeasti.

      Tehtävästä on tason mukaan kaksi eri versiota. Voit saada pisteitä vain yhdestä Excel-tehtävästä.

      Tee Excelin alkeet -tehtävä, jos
      - Taulukkolaskenta on hakusessa
      - Olet käyttänyt Exceliä vähän tai et ollenkaan
      - Et ole varma, miten kaavoja kirjoitetaan, soluihin viitataan, tai kaavioita luodaan

      Tee Excelin perusteet -tehtävä, jos
      - Osaat Excelin (tai jonkin muun taulukkolaskentaohjelman) perusteet, tai enemmän

      Jos haluat lisäksi perusteellisemman, pidemmän johdatuksen Excelin käyttöön, voit tutustua Microsoftin tarjoamaan esittelypohjaan sovelluksen ominasuuksista. Pääset esittelypohjaan käsiksi avaamalla Excelin ja valitsemalla aloitusruudun pohjista (Templates) version Welcome to Excel tai mikäli sitä ei näy aloitusruudussa, voit myös käyttää hakupalkkia. Vaihtoehtoisesti voit ladata pohjan täältä ja avata sen Excelillä. (HUOM: Pohja on kokonaan englanniksi))

      2. Word

      Monilla kursseilla on kirjoitettava jonkinlainen dokumentti tai raportti. Word sopii hyvin näiden pitkien dokumenttien jäsentelyyn, sillä se tarjoaa monipuolisesti työkaluja dokumentin rakenteen muotoiluun ja ylläpitoon. Vaikka kirjoittaisit itse dokumentin jollakin muulla ohjelmalla, Word saattaa olla hyödyllinen dokumentin lopullisen muodon viimeistelyssä sekä lähdeluettelon ja viittausten hallitsemisessa. Wordilla voit parin vuoden päästä kirjoittaa myös kandityösi, joskin tieteellisillä aloilla LaTeX on usein todettu toimivammaksi vaihtoehdoksi.

      Wordin perusteet -tehtävästä käydään perusteellisesti läpi seuraavat asiat:

      - Otsikkorakenteen luominen (otsikot ja alaotsikot) ja otsikoiden numerointi
      - Teemat
      - Kappale- ja kirjaintyylit, tyylien tehokas käyttö
      - Dokumentin jakaminen rakenteellisiin osiin ja erilaisten ylä- ja alatunnisteiden luominen eri osiin. Sivunumeroiden lisääminen.
      - Kansilehden ja automaattisesti päivittyvien sisällys- ja kuvaluetteloiden luominen
      - Kuvien ja Excel-kaavioiden lisääminen tekstiin, kuvatekstit ja kuvien numerointi
      - Tekstidokumentin tallentaminen PDF-muodossa

      3. LaTexin perusteet

      LaTeX on ladontajärjestelmä, jota käytetään erityisesti tieteenaloilla, joissa tarvitaan matemaattista merkintää. LaTeXilla voit laatia hyvin jäsenneltyjä, pitkiäkin tekstidokumentteja, jotka sisältävät kuvia, kaavoja ja taulukoita.

      LaTeX tulee fysiikan ja matematiikan opiskelijoilla vastaan jo ensimmäisen vuoden keväällä kurssilla Fysiikan ja matematiikan menetelmien studio, jossa laboratoriodokumentit kirjoitetaan LaTeXilla. Muissakin pääaineissa LaTeX on hyvä valinta projektidokumenttien laatimiseen kaikenlaisilla kursseilla, ja se on hyvä olla hallussa viimeistään kandityötä kirjoittaessa.

      4. Matlabin perusteet

      Matlab (matrix laboratory) on numeeriseen laskentaan tarkoitettu ohjelmisto ja ohjelmointikieli. Matlab tulee esiin kursseilla Matriisilaskenta sekä Fysiikan ja matematiikan menetelmien studio, mutta sitä voi käyttää laskutehtävien ratkaisemiseen ja tarkistamiseen myös muilla matematiikan kursseilla. Matlab on suosittu laajasti eri insinöörialoilla, joten vähintään sen perusominaisuudet ja syntaksi on hyvä tuntea.

    • Tietokone toimintaympäristönä

      Tietokone on vempeleistä parahin, mutta miten se toimii? Tässä osiossa selvitellään, miten yliopiston koneista saa kaiken hyödyn irti sekä otetaan ensiloikka tieteellisen tietokoneilun maailmaan. Näissä tehtävissä esiteltävät perustiedot ovat hyödyllisiä kaikille, jotka tulevat tekemään tietokoneilla vähänkään järeämpiä tehtäviä tai ajamaan omia ohjelmiaan.

      Tehtäviä kannattaa tehdä seuraavassa järjestyksessä:

      1. VDI — Aallon virtuaalinen työpöytä

      VDI (virtual desktop infrastructure) mahdollistaa Aallon Windows- tai Linux-koneiden käytön etänä internetin kautta. VDI:n kautta pääset käsiksi kaikkiin yliopiston koneilla oleviin ohjelmiin asentamatta niitä omalle koneellesi laisinkaan, mistä voi olla yllättäviä hyötyjä monilla kursseilla. Tässä harjoituksessa optellaan, miten pääset käyttämään virtuaalista työpöytää omalta tietokoneeltasi.

      Tehtävän jälkeen:
      -  Osaat käyttää VDI:tä, eli Aallon virtuaalista työpäytää

      2. Linux ja komentorivin perusteet

      Tässä harjoituksessa opetellaan Linuxin ja komentorivin käytön perusteet sekä kerrataan tiedostorakenteita. Tieteellisessä maailmassa Linux on joustavuutensa vuoksi yksi suosituimmista käyttöjärjestelmistä, joten sen ja komentorivin käytön hallitseminen on tärkeä osa kenen tahansa ohjelmointitaitoisen työkalupakkia.

      Tietotekniikan ja informaatioverkostojen opiskelijat tulevat tarvitsemaan komentoriviä jo kurssilla Ohjelmointistudio 1, ja muillekkin nämä asiat tulevat ajankohtaisiksi viimeistään omia ohjelmia ajaessa.

      Tehtävän jälkeen:
      - Tiedät, mitä eroa on hakemistolla ja tiedostolla
      - Tiedät, mikä on komentorivi
      - Osaat käyttää komentoriviä tiedostojen ja hakemistojen siirtämiseen, kopioimiseen ja poistamiseen, sekä hakemistojen luomiseen

      3. Tekstieditorit

      Tämä harjoitus toimii jatkona edelliseen, sillä siinä käydään läpi perustekstieditoreja ja niiden käyttöä suoraan komentoriviltä.

      Tehtävän jälkeen:
      - Osaat sujuvasti käyttää ainakin yhtä näistä komentoriviltä käsin: Vi(m), Nano, Atom

      4. Etäyhteydet

      Aallon opiskelijat saavat 10 GB:n varmuuskopioidun verkkolevytilan tiedostojen tallennuspaikaksi. Tässä harjoituksessa tutstutaan siihen, miten pääset käyttämään Aallon tietokoneita etänä ja siirtämään tiedostoja Aallon koneiden ja oman tietokoneesi välillä käyttämällä SSH-yhteyttä.

      Tehtävän jälkeen:
      - Osaat luoda SSH-yhteyden omalta koneeltasi Aallon koneisiin
      - Osaat siirtää tiedostoja Aallon koneilta omalle koneellesi ja päinvastoin

      5. Versionhallinta ja Git

      Tässä harjoituksessa käydään läpi versionhallinnan ja yhden siihen suunnatun ohjelmiston, Gitin, perusteet. Git tulee tietotekniikan ja informaatioverkostojen opiskelijoille vastaan kurssilla ohjelmointistudio 1, mutta se on hyödyllinen kaikille, jotka tulevat jossakin vaiheessa osallistumaan ohjelmointiprojekteihin.

      Tehtävässä käydään läpi Gitin ja Gitlabin käyttöönotto, sekä selitetään Git-työskentelyn perusteet. Jos sinulla on jo Git ja Gitlab käytössäsi, voit hypätä näiden osioiden yli.

      Tehtävän jälkeen:
      - Osaat käyttää gittiä komentoriviltä omalla koneellasi tai Aallon koneilla
      - Olet päässyt kirjautumaan GitLabiin osoitteessa version.aalto.fi
      - Tunnet Gitin perustoiminnot ja -sanaston



    • Ajanhallinnan tehtävä DL ma 24.10.2022

      Opintopsykologi kertoo opiskelutaidoista sekä pohjustaa ajankäytön hallinnan tehtävän. Tehtävän suorittamiseen menee 3 viikkoa ja se palautetaan viimeistään ma 24.10.2022.

      Luennon läsnäolokysely pääainekohtaisella alisivulla.

    • Sivuainetehtävä DL pe 31.3.2023


    • HOPS - henkilökohtaisen opintosuunnitelman päivittäminen, DL 26.4.2023

      Päivitä hops sisussa; sisu.aalto.fi, siten että hopsissa näkyvät ainakin perusopinnot, kieliopinnot ja pääaineen opinnot. Sivuainetta ei vielä välttämättä tarvitse tietää, mutta jos jo tiedät sen, voit lisätä senkin. Hopsiahan voi muuttaa aina tarpeen mukaan. 

      HUOM! Lähetä toisen kotimaisen kielen osio hyväksyttäväksi ja lähetä hyväksyttäväksi myös pakollinen vieras kieli, jos tiedät jo minkä kurssin aiot opiskella.

      Järjestämme HOPS-ohjausta maanantaina 24.4. klo 15-17 T-talon kirjastossa, Konemiehentie 2.

      Tule paikalle, jos tarvitset apua opintojen suunnittelussa tai HOPSin kanssa! Paikalla ovat kandiohjelman suunnittelijat/koordinaattorit.