Topic outline

  • Tervetuloa Arvonlisäverotuksen erityiskysymykset -kurssille!

    Kurssin tavoitteena ei ole antaa valmiita vastauksia eikä kurssilla ole perinteistä luennointia. Kurssin tarkoituksena on sen sijaan opettaa opiskelija analysoimaan arvonlisäverotukseen liittyviä kysymyksiä ja ongelmia sekä hahmottamaan niihin liittyviä asioita ja analysoimaan kurssimateriaalin avulla kurssilla esitettäviä tapauksia aivan kuten arvonlisäveroasiantuntijat työstävät asiakastoimeksiantoja reaalimaalimassa. On hyvä muistaa, että kaikkiin kysymyksiin ei ole edes olemassa yhtä oikeaa vastausta. Juuri tällaisten kysymysten avulla opettelemme analyyttistä päättelykykyä oikeuslähteitä hyväksi käyttäen.

    Kurssi sisältää kuusi tapaamiskertaa ja jokaisella kerralla syvennytään eri asiakysymyksiin. Tapaamiskerta jakaantuu kahteen osaan: klo 10.15-11.45 käymme läpi materiaalia, johon opiskelijan on tullut tutustua ennen kurssipäivää. Tästä materiaalista opiskelija on tehnyt myös muistiinpanoja oppimispäiväkirjaansa. Lyhyen lounastauon jälkeen klo 12.15-14 keskitymme ratkaisemaan visaisia kysymyksiä ja oikeustapauksia yhdessä vierailevan arvonlisäveroasiantuntijan johdolla.

    Kurssin tapaamiskerrat

    Pe 13.1 klo 10.15-14 Arvonlisäverotuksen yleiset opit (verovelvollisuus, liiketoiminta, kiinteä toimipaikka, ryhmärekisteröinti, oma käyttö, liittymisperiaate, jne.)

    Pe 20.1. klo 10.15-14 Ulkomaankauppa, vierailijana Joonas Paavolainen KPMG

    Pe 27.1 klo 10.15-14 Vähennysoikeudet, virailijana Juha Laitinen PwC

    Pe 3.2 klo 10.15-14 Rahoituspalvelut, vierailijana Janne Huttunen Deloitte

    Pe 10.2 klo 10.15-14 Yritysjärjestelyt, vierailijana Lotta Hankimo EY

    17.2 klo 10.15-14 Kiinteistöt ja rakentaminen, vierailijana Piia Ahonen Asianajotoimisto Hannes Snellman Oy

    Kurssimateriaali

    Jokaiselle kurssikerralle osoitetaan viikkoa ennen tapaamista mahdollisesti myös muuta materiaalia tutustuttavaksi. Materiaali esitetään Mycoursessa.

    Lisäksi seuraavaan materiaaliin tulee tutustua kullekin tapaamiskerralle soveltuvin osin:

    Lainsäädäntö:

    1. Arvonlisäverolaki 1501/1993

    2. Arvonlisäverodirektiivi 2006/112/EY

    3. Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 282/2011, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2011 , yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY täytäntöönpanotoimenpiteistä (uudelleenlaadittu)

    Kirjallisuus:

    1. Arvonlisäverotus, KPMG : Kallio – Ojala – Sääskilahti – Takalo. Digikirja 2022.

    2. Arvonlisäverotus käytännössä: Ritva Nyrhinen – Pekka Hyttinen – Kaisa Lamppu 12., uudistettu painos Copyright © 2019 Alma Talent Oy ja tekijät.

    3. Arvonlisäverotus, EU-tuomioistuimen ratkaisut ja niiden tulkinta. Toim. Marja Hokkanen. Porvoo 2013.

    Oikeustapaukset

     Oikeustapaukset lisätään viikkoa ennen jokaista tapaamiskertaa.

    Kurssin suorittaminen

    Kurssilla ei ole lopputenttiä. Kurssin suorittaminen vaatii osallistumista kaikille kurssikerroille. Mikäli opiskelija ei pääse osallistumaan tietylle tapaamiskerralle, hän voi suorittaa kyseisen kerran kirjoittamalla kurssimateriaalin perusteella 3-5 sivun esseen. Opiskelijan tulee merkitä esseeseen myös lähdeviittaukset. Keskity vastauksessa omaan analyysiin eikä materiaalin referointiin.