Osion kuvaus

    • Sähkötekniikan perusteet

    • Lukion sähköfysiikan teoriaa ja laskutehtäviä ratkaisuineen

      Omaan tahtiin fysiikka: tasavirtapiirit, jännite ja sähkövirta virtapiireissä, teho ja energiankulutus (huomioi, että näissä käsitellään tasavirtapiirejä ja tällä kurssilla vaihtovirtapiirejä, mutta periaatteet ovat samat)
    • Piirianalyysi I -kurssin perusteita (tekijänoikeudet ja kiitokset Anu Lehtovuori)
    • Videomuodossa

       
       

       
         
    • Kompleksiluvuilla laskeminen

    • Kompleksilukujen yhteen- ja vähennyslasku on helpointa karteesisessa muodossa (z = a + jb), jolloin summataan reaaliosat (a) keskenään ja imaginääriosat (b) keskenään.

      Jako- ja kertolasku on taas kätevintä laskea osoitinmuodossa (r∠ θ). Jakolaskussa amplitudit (r) jaetaan keskenään ja argumentit (θ) vähennetään toisistaan. Kertolaskussa amplitudit kerrotaan keskenään ja argumentit summataan yhteen.

      Näiden muotojen välillä pätee

      r=a2+b2

      θ=arctan(ba)

      a=rcos(θ)

      b=rsin(θ)


      Tällä kurssilla laskennassa käytetään osoitinmuotoisia kompleksilukuja. Helpotat laskemista vaihtamalla laskimesi asetukset seuraavasti

      Etusivu > Asetukset > Asiakirjan asetukset... > Kulma: aste & Reaali- tai kompleksiluku: Polaarinen > OK (TI-nspire CX CAS)

      Saat syötettyä kulman laskuihin valitsemalla kirjaston (kirjan kuva deleten alla) > 4: merkkikirjasto > etsi kulman symboli ∠ rivillä 2. Sijoita osoitinmuotoiset kompleksiluvut sulkeiden sisään. Voit kirjoittaa laskut myös karteesisessa muodossa tai näiden yhdistelmänä, mutta edellä mainituilla asetuksilla saat vastauksen aina osoitinmuodossa.

    • Saatavilla vasta, kun: You are a(n) Opiskelija
      Laskuesimerkki Tiedosto PDF