Topic outline

  • Kurssi alkoi johdantoluennolla 5.9.2022. Tutustuthan tässä MyCoursesin materiaaliin! Seuraavat luennot pidetään ma klo 14.15-15.45, Maarintie 8:n salissa AS2. Tiedot ja linkit luentoihin ovat välilehdellä Luennot ja harjoitukset.

    Summary in English
    In this course you will design and build a smart mechatronic gadget of your choice, together with your peers. You will program a microcontroller (e.g. Arduino) and use the electronics/3D-printing workshop of ELEC school for assembling and testing your own prototype. You will get lots of practical support by a large group of course assistants from ELEC school. The course language is Finnish, however, Finnish language skills or preliminary knowledge in electronics or programming are NOT needed to take the course. We teachers believe this course is what you really want right at the beginning of your studies at ELEC - so, come and see! For more information in English, please contact clemens.icheln@aalto.fi)

    Sivuainekurssi?

    ELEC-A4010 ja ELEC-A4910: molemmat kurssit käsitellään tällä sivustolla yhdessä; sivuaineopiskelijat (siis ainoastaan sivuaineopiskelijat) voivat valita suorittavatko 8 op:n tai 5 op:n version, jotka eroavat lähinnä projektityön laajuudessa. Kurssi soveltuu hyvin Aallon kaikkien koulutusohjelmien opiskelijoille - sisältö, eli etenkin projektityö voidaan räätälöidä opiskelijan taustan mukaan.

    MyCourses:in sisältöä / MyCourses contents

    Luennot ja harjoitukset -välilehdelle löytyy kaikki opetusmateriaalit (kurssikirjaa lukuunottamatta) ja tarkemmat tiedot luento- ja harjoitusaikataulusta. Näitä päivitetään jonkin verran vielä kurssin aikana. Opiskelupäiväkirjan ja projektisuunnitelman ohjeet ovat välilehdellä Tehtävät - Assignments, ja komponenttien/osien hankintaohje sekä loppunäytösohje löytyy välilehdellä Ohjeet - Instructions.

    Huom! Jos opiskelujesi aloitus viivästyy jostakin tärkeästä syystä, tule harjoituksiin heti, kun ehdit, ja kerro assistentille olevansa paikalla ensimmäistä kertaa. Siellä saa lisäapua. Lisäksi on syytä perehtyä MyCoursesin materiaaliin siltä osin, kun on joutunut olemaan poissa.

    Harjoitukset

    Sähköpajalla tehtävät harjoitukset alkavat heti ekalla viikolla. Harjoitusvuorot ovat: ma klo 12-14, ke klo 12-14, to klo 12-14, to klo 14-16, to klo 16-18, sekä pe klo 10-12. Harjoituksiin ei tarvitse ilmoittautua ja ryhmää saa vaihtaa. Harjoituksissa tutustutaan mikro-ohjainten ohjelmointiin ja käyttöön, peruskomponentteihin sekä Sähköpajan resursseihin. Harjoituksia ja projektityötä voi tehdä myös muina aikoina, jos pajassa on tilaa. Sinänsä Sähköpaja on aina käytettävissä, mutta käytävän ovet ovat illalla lukittuina; jos Pajan ovi on lukossa, voit kysyä, pystyykö vahtimestari avaamaan oven. Metallipajaa saa käyttää vain assistenttien valvonnassa. Siivoa aina jälkesi!

    Kurssiassistentit
    Assistenttien lukujärjestys (päiv. 20.9.22). Opiskelija: valitse assistenttien lukujärjestyksestä itsellesi yksi harjoitusaika ("H", ei tarvitse olla samaa kuin mitä valitsit Sisussa) ja pyri käymään Pajalla sen lisäksi muina aikoina vähintään kerran viikossa tekemässä harjoituksia tai suunnittelemassa assistenttien tai ryhmäsi kanssa projektityötä. Voit käydä eri harjoitusaikoina eri viikoilla. Annamme lisäohjeita, jos joku vuoro osoittautuu liian täydeksi.

    Projektityö

    Kurssi sisältää 11 luentoa, ja yhteensä 11 harjoitusta mikro-ohjaimien (Arduino, Teensy 2.0 ym.), muiden elektroniikan komponenttien sekä mittalaitteiden käyttöön. Pääosan kurssista muodostaa mikro-ohjainta käyttävä projektityö, joka dokumentoidaan huolellisesti Aalto-Wikiin. Projektityö tehdään 3-4 hengen ryhmissä; kahden tai viiden hengen ryhmät ei sallita. Aiheet voidaan valita assistenttien avustuksella suhteellisen vapaasti. Omia ideoita kannattaa ehdottomasti miettiä jo etukäteen, ennakko-osaamista ei vaadita! Käytännön syistä kannattaa välttää suurikokoisia projektitöitä ja sellaisia aiheita, joissa samaa rakennetta toistetaan monta kertaa. Opiskelijoiden suosima 9:n voltin paristo riittää yleensä vain leluihin!

    Kurssin suorittaminen

    1. Osallistuminen luennoille ja harjoituksiin. Harjoitusten sisältö päivitetään Luennot ja harjoitukset -välilehdelle, osa harjoituksista on pakollista. Aktiivisella osallistumisella pääset ilman muuta kurssista läpi, kunhan hoidat kaksi seuraavaa kohtaa kelvollisesti - kannattaa silti tähdätä huippuarvosanaan!

    2. Opiskelupäiväkirja, jossa kerrot luennoista, viikkoharjoituksista ja muusta opiskelustasi kurssilla sekä projektityöskentelystä (päiväkirja on vapaamuotoinen, siinä mitataan enemmän ahkeruutta kuin osaamista). Päiväkirjan välipalautus on lokakuun lopussa ja lopullinen palautuspäivä joulukuussa (erillinen ohje on Tehtävät - Assignments-välilehdellä).

    3. Ryhmässä (3-4 henkeä) tehtävä projektityö ja sen dokumentointi Aalto-wikiin. Ryhmäkohtainen projektiesittely videona (esim. 5 min.). Projektiselostuksen ohjeet.

    Tehdään tästä yhdessä sellainen kurssi, jonka muistamme pitkään! Käy säännöllisesti ja usein Pajalla - voit rakentaa ikimuistoisen härpäkkeen, jonka kuvauksen voit vaikkapa liittää CV:hen!

    Pajan sijainti

    Sähköpaja sijaitsee Maarintie 8-talon 1. kerroksessa, huone 1558. Kun tulet pääovelta sisään, kävele vahtimestarin tiskistä vasemmalle, hissille asti ja käänny heti sen jälkeen oikealle lyhyeen käytävään! Paja on nyt 10 metrin päässä suoraan edessäsi, mutta et pääse sinne seinien ja huoneiden läpi. Kierrä siis vasemalta tai oikealta Pajan ohi kulkevalle käytävälle, ja seuraa "Sähköpaja"-kylttejä! Huomaa, että väliovet ovat virka-ajan ulkopuolella lukittuina; myös Pajan ovi saattaa joskus olla lukossa!

    Pajan aukiolo: Paja on auki assistenttiaikoina (huom. pajalla useita kursseja käynnissä), mutta käytävien ovet ovat illalla lukossa klo 18 jälkeen.

    Harjoitusajat on merkitty lukujärjestykseen H:lla; tietyn viikon jokaisessa harjoituksessa on sama aihe. Harjoitusten sisältö päivitetään Luennot ja harjoitukset -välilehdelle. Pajaa voi käyttää muulloinkin, jos ovien lukitus ei estä kulkua. Sivun alussa on linkki assistenttien lukujärjestykseen.

    Vuorimiehentie 2A (Space21)
    Sähköpajan (Maarintie 8, huone 1558) lisäksi, Sähköpajakurssille on varattu tilava huone plus työpaja läheltä metroasemaa (Vuorimiehentie 2A, "Space21"). Kurssille ilmoittautuneet saavat hakea kulkuoikeutta Space21 tiloihin. Tiloissa voi tehdä harjoituksia ja suunnitella tai rakentaa projektityötä yötä päivää myös viikonloppuisin. Space21:n työpajalla on joitakin työkaluja, esim. teholähde, 3D-tulostin ja muuta tarpeellista; tilassa on myös mukava keittiö oleskelutiloineen. Opiskelijat voivat viedä sinne Sähköpajalta tarvitsemiaan osia. Torstai-iltapäivisin klo 14-16 paikalla on assistentti ohjaamassa harjoituksia (alustava tieto). Tila on tarkoitettu lisätilaksi ja mahdollistamaan toiminta 24/7. Suurikokoiset työt mahtuvat paremmin sinne kuin Sähköpajan ahtauteen.

    Jokainen halukas joutuu hakemaan kulkuoikeutta itse (Laita syyksi "Sähköpaja syksy 2022", ja yhteyshenkilöksi "Clemens Icheln" - tee se ajoissa koska hakemuksien käsittely ei ole reaaliaikaista: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/space-21-kulkuoikeuksien-hakeminen

    Kurssikirja

    Kimmo Silvonen, Elektroniikka ja sähkötekniikka, 504 s., ilmestyi 1.9.2018. Samaa kirjaa käytetään toisen vuoden Sähkötekniikka ja elektroniikka -kurssilla ja se sopii hyvin myös Protopaja-kesäkurssille. Kirjan arvostelu.

    Kurssin historia

    Kimmo Silvonen oli kevääseen 2022 asti kurssin vetäjänä, ja syksystä 2022 alkaen Clemens Icheln toimii vastuuopettajana. Kurssi tekee yhteistyötä Aalto Ventures Programin, Design Factoryn ja Aaltonaut-ryhmän kanssa. Vuonna 2018 Sähköpaja-projektille myönnettiin Aalto Excellence Recognition -tunnustus. Sähköpaja on saanut lahjoituksena suomalaisen Bluegigan (Silicon Labs) bluetooth-moduleja antenneineen projektitöissä käytettäväksi. Movetec Oy lahjoitti Sähköpajalle tehokkaita askelmoottoreita ohjaimineen. Olemme hiljattain hankkineet yksityisen lahjoittajan avustuksella Sähköpajalle mm. seitsemännen 3D-tulostimen, laserleikkurin, jyrsimen, pintaliitosuunin, toisen stereomikroskoopin, toisen lämpökameran sekä logiikka-analysaattorina (16 kan.) toimivan nelikanavaisen oskilloskoopin ja 3 GHz:n taajuudelle yltävän spektrianalysaattorin. Yleiselektroniikka Oy lahjoitti Sähköpajalle v. 2019 kuuden GHz:n taajuudelle ulottuvan piirianalysaattorin. Saimme talon sisältä RLC-mittasillan ja lisää signaaligeneraattoreita. Vuoden 2020:n hankintoja oli PLA-materiaalin kierrätyslaitteisto ja SLS-tyyppinen 3D-tulostin Lisa Pro, joille toivomme ahkeraa käyttöä käyttökokemusten saamiseksi! Johtava sähkötekniikan peruskoulutuksen tukija Ulla Tuomisen säätiö palkitsee parhaita töitä. Kokeneemmat harrastajat haastetaan ohjaamaan aloittelijoita! Tämä katsotaan ansioksi kurssia suoritettaessa.

    Teille, jotka vasta aloititte opiskelun, pyritään tekemään ikimuistoinen syksy! Vanhemmille opiskelijoille tämä voisi olla juuri sitä "mitä aina halusit tehdä"!

    • Forum icon
      Opiskelijoiden keskustelupalsta Forum
      Not available unless: You are a(n) Student

      Vapaamuotoinen keskutelupalsta kurssin opiskelijoille. Tässä saa esim. etsiä ryhmää projektityöhön, tässä saa laittaa joko oman projekti-idean esille, tai ilmoittaa kiinnostusta toisen opiskelijan projektiaiheeseen.