Topic outline

 • Miksi ajanhallintaa?

  Ajanhallinnan ja kalenterin käytön opettelu voi kuulostaa tylsältä ja puuduttavalta, ja monesti se laitetaan samaan sarjaan oman arjen budjetin teon kanssa. Miksi käyttää aikaa sellaisen opetteluun? Kuulostaako tutulta: "Osaanhan minä suunnitella, mutta ongelmani on aikaansaaminen!", "Suunnittelen kyllä, mutta aika ei riitä kaikkeen mitä pitäisi tehdä!" Tässä osiossa pureudutaankin ajanhallinnan avulla noihin kahteen yleiseen ongelmaan: liikaa tekemistä tai vaikeuksia saada aikaan.

  Ajanhallinta ei ole vain velvollisuuksien hoitoa, vaan sen kautta sinulle tulee näkyväksi se, mihin aikasi oikeasti menee ja miksi. Taustalla on tärkeä, ehkäpä ihmisyyden tärkein kysymys: mihin aikasi käytät tällä pallolla kun elämä on rajallista? Kalenteri kertoo paljon siitä, mihin aikasi todellisuudessa menee. Vastaako kalenterin sisältö sitä, mitä arvostat ja mikä on sinulle tärkeää? Viekö se kohti jotain sinulle merkityksellistä? Jos ei, minkä pitäisi muuttua?

  Tämän osion aikana

  • tarkastelet omaa ajankäyttöäsi osana itsesi johtamisen taitoja
  • opettelt ajankäytön suunnittelua ja aikataulussa pysymistä
  • opit uusia taitoja ja kertaat jo osaamaasi

  Pelkästään ajanhallinnasta lukeminen ilman tekoja on sama kuin pänttäisit ravinto-opasta muuttamatta mitään ruokavaliossasi tai juttelisit personal trainerin kanssa säännöllisesti koskaan menemättä varsinaisesti toteuttamaan saamiasi ohjeita salille!

  Miten osio suoritetaan?

  Tehtävä alkaa II periodin alkaessa. Saat sähköpostiisi maanantaina 17.10. ohjeet ennakkotehtävän tekemisestä. Ennakkotehtävä tehdään ennen opintopsykologi Mikko Inkisen pitämää luentoa tiistaina 25.10. Luennolla saat tarkemmat ohjeet seurantajaksolle. Jakson ajan saat ohjeet seuraavista tehtävistä viikoittain sähköpostiisi. Jakso kestää yhteensä kuusi viikkoa, jonka aikana tällä sivulla näkyy kulloinkin ajankohtaiset tehtävät ja ohjeet.

  Seurantajakson päätyttyä maanantaina 28.11. tällä sivulla avataan kaikki tehtävät näkyviin, joten niihin voi palata myöhemminkin. Jakson jälkeen kirjoitetaan vielä reflektio, jonka määräaika on maanantai 5.12.

  • Neljä viikkoa on kulunut ja on aika tarkastella tuloksia.

   1. Ota esiin ensimmäisellä viikolla asettamasi tavoitteet ja tehtävät sekä tekemäsi viikkoaikataulut ja niistä kirjoittamasi arvioinnit.

   2. Kirjoita lyhyesti (noin 1-1,5 sivua) ja vapaamuotoisesti reflektoiden seuraavista asioista:

    • Miten suunnittelit ja aikataulutit opintojasi ennen tähän itseopiskelumateriaaliin tutustumista? Mikä aiemmassa tavassasi toimi ja mikä ei, ja millainen "aikatauluttaja" olit ennen kurssia?
    • Mitä opit tai huomasit toiminnastasi viikkojen edetessä, kun suunnittelit aikatauluja ja toteutit niitä? Olivatko suunnitelmasi realistisia ja toimivia, vai oliko suunnitelmia vaikea ja haastavaa toteuttaa? Kuinka selvisit mahdollisista haasteista ja mitä suunnittelussa tai toiminnassasi tulisi ehkä muuttaa?
    • Mieti syitä, miksi aikoisit jatkaa aikatauluttamista myös jatkossa, vaikka aina ei viitsisi. Mitä etuja aikatauluttamisesta on sinun arkeesi ja opintoihisi?
    • Onko sinulla toimivia vinkkejä ja tapoja opintojen suunnitteluun ja aikatauluttamiseen, joita ei tässä materiaalipaketissa tullut esiin? Ne voivat olla tapoja, joita olet käyttänyt aiemmin tai joihin törmäsit jossain muualla tämän kurssin aikana

   3. Palauta reflektio PDF-muotoisena ma 5.12. klo 18 mennessä.

   Palautuksia lukevat ja palautetta antavat opintoneuvojat.
  • Ohjeet löydät tästä linkistä. Tarvitset kynän ja post-it-lappuja (tai revittävää suttupaperia)!

  • Katso tehtävänanto ja ohjeet edellä olevasta materiaalista. Palauta tehtävälista pe 28.10. klo 18 mennessä.