Topic outline

 • General

  Ympäristöoikeuden luennot kl 2024, 23.4.-22.5:

  Tiistaina klo 9-12 ja keskiviikkona klo 9-12

  ALUSTAVA OHJELMA (muutokset todennäköisiä)
  Ti 23.4. Yleistä ympäristöoikeudesta
  Ke 24.4. Maankäyttö- ja rakennuslain uudistaminen rakentamislaiksi ja alueidenkäyttölaiksi sekä muuksi (mitä muuttuu nyt)
  Ti 7.5. Rakentamislaista, Maapolitiikkaa koskevasta lainsäädännöstä
  Ke 8.5. Maapolitiikkaa koskevasta lainsäädännöstä
  Ti14.5. Uusi luonnonsuojelulaki (ilmasto-oikeutta: lähtökohdat – ilmastolaki, kansallinen lainsäädäntö, Kv., EU, oikeuskäytäntö) - Linkki luentoon
  Ke 15.5. Ympäristöhallinnon uudistaminen ja EU:n uudet direktiivit
  Ti 21.5.Ympäristönsuojelun lainsäädäntö ja ympäristövastuu, uutta ja vanhaa, Teams - Linkki luentoon
  Ke 22.5.Muuta lainsäädäntöä. 

  Kurssitentti 5.6. klo 9-12, U1 VALMET - U154 – Kandidaattikeskus

  tai

  Examissa 6.6.-30.9.2024

  Tentti on auki Examissa.  Tenttiin voi ilmoittautua ja suorittaa 6.6.2024-30.9.2024 välillä (aikaa jatketaan syksyllä, jos on tarpeen).

  Luennot ovat suomeksi.

  Kurssilla käsitellään ympäristöoikeuden ajankohtaisia lainsäädäntöhankkeita (esim. MRL:n uudistus rakentamislaiksi,  ilmastolainsäädännön kehittäminen, luonnonsuojelulain uudistaminen, EU:n lainsäädännön uudistuminen, jne. ja mahdollisesti tuoretta oikeuskäytäntöä (esim. ympäristönsuojelu ja investointihankkeet).

  Kurssi on tarkoitettu juridiikan ja erityisesti ympäristöoikeuden perustiedot omaaville. Kurssille kannattaa osallistua, jos nämä tiedot ovat hallussa esimerkiksi kurssin Institutions in Real Estate Economics tultua suoritetuksi. Kurssille voi osallistua, jos on perehtynyt muutoin ympäristölainsäädäntöön joko kirjallisuuden (esim. Kuusiniemi, Ekroos, Kumpula, Vihervuori: Ympäristöoikeuden pääpiirteet (2010)) tai keskeisimmän lainsäädännön kautta, edes kursorisesti läpikäyty, jotta suurinpiirtein on käsitys tärkeimmistä laeista). Keseisimpiä lakeja ovat: maankäyttö- ja rakennuslaki (jatkossa alueidenkäyttölaki ja rakentamislaki erillisinä lakeina), ympäristönsuojelulaki, luonnonsuojelulaki, vesilaki, ilmastolaki, sekä jätelaki. Lait löytyvät Finlexistä, Edilexistä (toimii Aallon verkossa ja vpn:llä) tai Suomen laista.  Kurssi on kuitenkin mahdollista suorittaa referaatilla milloin tahansa. Ks. ohjeita vasemmalta.