Topic outline

 • Sähköpaja kurssi, syksy 2023, yleistä/Course overview

  Tervetuloa Sähköpajakurssille! Kurssin johdantoluento oli ma 4.9.2023. Tutustuthan tässä MyCoursesin materiaaliin! Luennot pidetään ma klo 14.15-15.45, Maarintie 8:n salissa AS2. Tiedot ja linkit luentoihin ovat välilehdellä Luennot ja harjoitukset.

  Summary in English
  In this course you will design and build a smart electronic or mechatronic gadget of your choice, together with your peers. You will program a microcontroller (e.g. Arduino) and use the electronics workshop of ELEC school for assembling and testing your own prototype. In the workshop you will get lots of practical support by the course assistants. The course language is Finnish, however, Finnish language skills or preliminary knowledge in electronics or programming are NOT needed to take the course. We teachers believe this course is what you really want right at the beginning of your studies at ELEC - so, come and see! For more information in English, please contact clemens.icheln@aalto.fi)

  Sivuainekurssi?

  ELEC-A4010 ja ELEC-A4910: molemmat kurssit käsitellään tällä sivustolla yhdessä; sivuaineopiskelijat (siis ainoastaan sivuaineopiskelijat) voivat valita suorittavatko 8 op:n tai 5 op:n version, jotka eroavat lähinnä projektityön laajuudessa. Kurssi soveltuu hyvin Aallon kaikkien koulutusohjelmien opiskelijoille - sisältö, eli etenkin projektityö voidaan räätälöidä opiskelijan taustan mukaan.

  MyCourses:in sisältöä / MyCourses contents

  Luennot ja harjoitukset -välilehdelle löytyy kaikki opetusmateriaalit (kurssikirjaa lukuunottamatta) ja tarkemmat tiedot luento- ja harjoitusaikataulusta. Näitä päivitetään jonkin verran vielä kurssin aikana. Opiskelupäiväkirjan ja projektisuunnitelman ohjeet ovat välilehdellä Tehtävät - Assignments, ja komponenttien/osien hankintaohje sekä loppunäytösohje löytyy välilehdellä Ohjeet - Instructions.

  Huom! Jos opiskelujesi aloitus viivästyy jostakin tärkeästä syystä, tule harjoituksiin pajalle heti, kun ehdit, ja kerro assistentille olevasi paikalla ensimmäistä kertaa. Siellä saa lisäapua. Lisäksi on syytä perehtyä MyCoursesin materiaaliin siltä osin, kun on joutunut olemaan poissa.

  Harjoitukset

  Vilho Väisälän pajalla (huone 1558, entinen "Sähköpaja" tilat) tehtävät harjoitukset alkavat heti ekalla viikolla. Harjoitusvuorot ovat: ma klo 12-14, ke klo 12-14, to klo 12-14, to klo 14-16, to klo 16-18, sekä pe klo 10-12. Harjoituksiin ei tarvitse ilmoittautua ja ryhmää saa vaihtaa. Harjoituksissa tutustutaan mikro-ohjainten ohjelmointiin ja käyttöön, peruskomponentteihin sekä Vilhon pajan resursseihin. Harjoituksia ja projektityötä voi tehdä myös muina aikoina, jos pajassa on tilaa. Sinänsä Vilhon paja on aina käytettävissä, mutta käytävän ovet ovat illalla lukittuina; jos Pajan ovi on lukossa, voit kysyä, pystyykö vahtimestari avaamaan oven. Metallipajaa saa käyttää vain assistenttien valvonnassa. Siivoa aina jälkesi!

  Kurssiassistentit
  Assistenttien lukujärjestys. Opiskelija: valitse assistenttien lukujärjestyksestä itsellesi yksi harjoitusaika ("HXY", ei tarvitse olla samaa kuin mitä valitsit Sisussa) ja pyri käymään Pajalla sen lisäksi muina aikoina vähintään kerran viikossa tekemässä harjoituksia tai suunnittelemassa assistenttien tai ryhmäsi kanssa projektityötä. Voit käydä eri harjoitusaikoina eri viikoilla. Annamme lisäohjeita, jos joku vuoro osoittautuu liian täydeksi.

  Projektityö

  Kurssi sisältää 10 luentoa, ja yhteensä 10 harjoitusta mikro-ohjaimien (Arduino, Teensy 2.0 ym.), muiden elektroniikan komponenttien sekä mittalaitteiden käyttöön, ja projektityön tekemiseen. Pääosan kurssista muodostaa mikro-ohjainta käyttävä projektityö, joka dokumentoidaan huolellisesti Aalto-Wikiin. Projektityö tehdään 3-4 hengen ryhmissä; kahden tai viiden hengen ryhmät ei sallita. Aiheet voidaan valita assistenttien avustuksella suhteellisen vapaasti. Omia ideoita kannattaa ehdottomasti miettiä jo etukäteen, ennakko-osaamista ei vaadita! Käytännön syistä kannattaa välttää suurikokoisia projektitöitä ja sellaisia aiheita, joissa samaa rakennetta toistetaan monta kertaa.

  Kurssin suorittaminen

  1. Osallistuminen luennoille ja harjoituksiin. Harjoitusten sisältö päivitetään Luennot ja harjoitukset -välilehdelle. Aktiivisella osallistumisella pääset ilman muuta kurssista läpi, kunhan hoidat kaksi seuraavaa kohtaa kelvollisesti - kannattaa silti tähdätä huippuarvosanaan!

  2. Opiskelupäiväkirja, jossa kerrot luennoista, viikkoharjoituksista ja muusta opiskelustasi kurssilla sekä projektityöskentelystä (päiväkirja on vapaamuotoinen, siinä mitataan enemmän ahkeruutta kuin osaamista). Päiväkirjan välipalautus on lokakuun lopussa ja lopullinen palautuspäivä joulukuussa (erillinen ohje on Tehtävät - Assignments-välilehdellä).

  3. Ryhmässä (3-4 henkeä) tehtävä projektityö ja sen dokumentointi Aalto-wikiin. Ryhmäkohtainen projektiesittely videona (esim. 5 min.). Projektiselostuksen ohjeet.

  Tehdään tästä yhdessä sellainen kurssi, jonka muistamme pitkään! Käy säännöllisesti ja usein Pajalla - voit rakentaa ikimuistoisen härpäkkeen, jonka kuvauksen voit vaikkapa liittää CV:hen!

  Vilhon Pajan sijainti (entinen Sähköpaja tila)

  Vilhon Väisälän paja sijaitsee Maarintie 8-talon 1. kerroksessa, huone 1558. Kun tulet pääovelta sisään, kävele vahtimestarin tiskistä vasemmalle, hissille asti ja käänny heti sen jälkeen oikealle lyhyeen käytävään ja seuraa "Vilho Väisälän paja"-kylttejä! Huomaa, että väliovet ovat yleensä lukittuina ja tarvitset kulkukortin.

  Pajan aukiolo: Paja (ja pajan varasto) on auki assistenttiaikoina (huom. pajalla useita kursseja käynnissä), mutta käytävien ovet ovat aina lukossa ja tarvitset kulkukortin ja -luvan (tarvittaessa lisätietoja saa talon vahtimestarilta)! (Pajan ovi ei ole yleensä lukossa).

  Harjoitusajat on merkitty lukujärjestykseen H:lla; tietyn viikon jokaisessa harjoituksessa on sama aihe. Harjoitusten sisältö päivitetään Luennot ja harjoitukset -välilehdelle. Pajaa voi käyttää muulloinkin, jos ovien lukitus ei estä kulkua. Sivun alussa on linkki assistenttien lukujärjestykseen.

  Kurssikirja

  Kimmo Silvonen, Elektroniikka ja sähkötekniikka, 504 s., ilmestyi 1.9.2018. Samaa kirjaa käytetään toisen vuoden Sähkötekniikka ja elektroniikka -kurssilla ja se sopii hyvin myös Protopaja-kesäkurssille. Kirjan arvostelu.

  Kurssin historia

  Kimmo Silvonen oli kevääseen 2022 asti kurssin vetäjänä, ja syksystä 2022 alkaen Clemens Icheln toimii vastuuopettajana. Kurssi tekee yhteistyötä Aalto Ventures Programin, Design Factoryn ja Aaltonaut-ryhmän kanssa. Olemme viime vuosien aikana hankkineet yksityisen lahjoittajan avustuksella Sähköpajalle 3D-tulostimia, laserleikkurin, jyrsimen, pintaliitosuunin, stereomikroskoopin, lämpökameran sekä logiikka-analysaattorina (16 kan.) toimivan nelikanavaisen oskilloskoopin, 3 GHz:n taajuudelle yltävän spektrianalysaattorin, ja 6 GHz:n taajuudelle ulottuvan piirianalysaattorin. Saimme talon sisältä RLC-mittasillan ja signaaligeneraattoreita. Vuoden 2020:n hankintoja oli PLA-materiaalin kierrätyslaitteisto ja SLS-tyyppinen 3D-tulostin Lisa Pro, joille toivomme ahkeraa käyttöä käyttökokemusten saamiseksi! Johtava sähkötekniikan peruskoulutuksen tukija Ulla Tuomisen säätiö palkitsee parhaita töitä. Kokeneemmat harrastajat haastetaan ohjaamaan aloittelijoita! Tämä katsotaan ansioksi kurssia suoritettaessa.

  Teille, jotka vasta aloititte opiskelun, pyritään tekemään ikimuistoinen syksy! Vanhemmille opiskelijoille tämä voisi olla juuri sitä "mitä aina halusit tehdä"!

  • Not available unless: You are a(n) Student
   Forum icon
   Opiskelijoiden keskustelupalsta Forum

   Vapaamuotoinen keskutelupalsta kurssin opiskelijoille. Tässä saa esim. etsiä ryhmää projektityöhön, eli tässä saa laittaa joko oman projekti-idean esille, tai sitten ilmoittaa kiinnostusta toisen opiskelijan projektiaiheeseen.