Topic outline

  • Opettaja: Atte Järvinen 

    Komediassa hahmo joutuu naurunalaiseksi, ja kirjoittaessaan komediaa naurunalaiseksi tulemisen pelko piinaa kirjoittajaa. Jos komedialleni ei naureta, minulle nauretaan. Tämä pelko ajaa kirjoittajaa pois omasta äänestään ja korkealentoisimmista aivoituksistaan, kohti ennalta hauskaksi oletettua ja usein ennalta-arvattavaa. Se mikä on hauskaa on henkilökohtaista ja yksilökeskeistä, mutta jokainen komediaa teatterissa nähnyt tietää että ihmiset nauravat, tai ovat nauramatta, samoissa kohdissa. Kyseessä ei siis ole makuasia, vaan kirjoittajan taitavuudesta riippuva ominaisuus. Kurssin tarkoitus on auttaa kirjoittajaa löytämään oma komediallinen äänensä, ja opettaa ne työkalut joiden avulla kirjoittajan päässä syntynyt vitsi tai havainto aukeaa katsomolliselle ventovieraita ihmisiä.

    Kurssilla tutustutaan komedian historiaan, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen, siihen miten vitsi, kohtaus ja kokonainen käsikirjoitus rakennetaan, mikä on komedia- ja draamahenkilön ero, ja mikä ylipäätänsä tekee tekstistä komediaa. Tarkoitus on käydä asioita läpi luentojen ja ryhmäkeskustelun muodossa, ja kirjoittaa lyhyitä dialogeja annettujen premissien pohjalta.


    Ennakkotehtävä:  Tee lista viidestä elokuvasta ja tv-sarjasta, joista olet erityisesti pitänyt, ovat ne sitten olleet nerokkaita tai aseistariisuvan pöljiä, tai siltä väliltä.