Topic outline

  • Kurssi on pitkälti verkossa suoritettava kurssi, mutta se sisältää kaksi läsnäolopäivää: 

    6.9.2023 klo 9.15-12.00 luokassa Q201 (Väre)

    11.10.2023 klo 9.15-12.00 luokassa Q201 (Väre)

    Läsnäolo näinä päivinä on pakollista ja ensiarvoisen tärkeää. Laita sähköpostia Helmiinalle, helmiina.hirviniemi@aalto.fi, mikäli et pääse paikalle. 


    Tämä kurssi johdattaa sinut tekstiiliteollisuuden ja tekstiilisuunnittelun maailmaan. Suoritettuasi kurssin tunnet yleisimmin käytetyt tekstiili- ja vaatetusmateriaalit, niiden valmistusmenetelmät, raaka-aineet ja ominaisuudet. Lisäksi ymmärrät materiaalivalinnan merkityksen tekstiili- ja vaatetussuunnittelussa. Kurssi avaa sinulle lisäksi tekstiilien ja vaatteiden tuotantoon liittyviä tärkeimpiä ekologisia näkökulmia.

    Kurssi koostuu 12 aiheesta, jotka on jaettu osioihin 1-4. Jokainen aihe sisältää luettavaa, pieniä inspiroivia luentoja sekä kertausmateriaalin tehtävineen. Jotta kurssin kuormitus jakautuisi mahdollisimman tasaisesti periodin ajalle, osioiden 1-4 suorituksilla on eri takarajat. Otathan ne huomioon omaa kurssiaikataulua suunnitellessasi. Voit alkaa tehdä kurssin tehtäviä jo ennen ensimmäistä tapaamista halutessasi.

    Kurssin suorittaminen edellyttää kirjallisten osapalautusten palautusta sekä kaikkien aiheiden 1.1-4.3 suorittamista tehtävineen. Kurssisuoritusta varten 80% monivalintatehtävistä täytyy saada oikein. Voit kuitenkin vastata tehtäviin useamman kerran.  

    Kurssin opettajat: Maarit Salolainen ja Helmiina Hirviniemi. Mikäli sinulla on kysyttävää kurssin suoritukseen, verkkomateriaaliin tms. liittyen, ota yhteyttä ensisijaisesti Helmiinaan, helmiina.hirviniemi@aalto.fi.

    Kurssikirja Räisänen, Riikka et al. Tekstiilien materiaalit. 1. painos. Helsinki: Finn Lectura, 2017. Print tai 2. painos 2021 on lainattavissa Aallon kirjastosta. Sen hankinta omaksi on suositeltavaa (Otavan verkkokirjakauppa, Suomalainen Kirjakauppa, Prisma) Kirjan molempien painosten sivunumerot ovat samat. Joten online-materiaalissa mainitut sivunumerot pätevät molempiin painoksiin. 

    Kurssin materiaaleissa on käytetty myös englanninkielistä kirjaa Salolainen, Maarit. Interwoven – Exploring Materials and Structures. Aalto-yliopisto, 2022. Kirja on englanninkielinen, mutta tiivistää monia kurssin teemoja helposti ymmärrettävään muotoon. Opiskelijat voivat ostaa kirjan alennuksella Aalto shopista tai AaltoARTSBooks verkkokaupasta. Se myös löytyy Aallon kirjastosta.

    Näyttelysuositus: DIALOGUES Oodi Tekstiilitarinoille, Helsingin keskustakirjasto Oodi, 8.9.-1.10.23. Virtuaaligalleria: 

    https://virtualexhibitions.aalto.fi/fi/dialogues-creating-new-textile-futures/dialogues-oodi-tekstiilitarinoille

    Tervetuloa kurssille!