Dokumenttien kirjoittaminen ja muotoilu
Tässä osiossa kerrataan erilaisia dokumenttien tekemiseen liittyviä työkaluja. Yliopistossa eteesi tulevat ainakin tekstidokumentit, taulukot ja kaaviot, sekä matemaattisten kaavioiden ja lausekkeiden kirjoittaminen.
Huomaa, että Aallon opiskelijat saavat ilmaiseksi käyttöönsä Microsoftin Office
365 -ohjelmat, joihin sisältyy mm. Microsoft Excel ja Word. Voit käyttää
sovelluksia verkossa tai asentaa ne omalle koneellesi. Ohjeet Office 365:n käyttöönottoon
löydät täältä.
Osion tehtäviä kannattaa tehdä seuraavassa järjestyksessä:
1. Excel
Excel on taulukkolaskentaohjelma, jota käytetään usein mm. kirjanpidossa ja laskentatoimessa sekä tieteellisten mittaustulosten kirjaamiseen ja käsittelyyn. Excel tulee eteen erityisesti tuotantotaulouden ja fysiikan kursseilla. Jos osaat jo käyttää Exceliä sujuvasti, tehtävän tekeminen sujuu nopeasti.
Tehtävästä on tason mukaan kaksi eri versiota. Voit saada pisteitä vain yhdestä Excel-tehtävästä.
Tee Excelin alkeet -tehtävä, jos
- Taulukkolaskenta on hakusessa
- Olet käyttänyt Exceliä vähän tai et ollenkaan
- Et ole varma, miten kaavoja kirjoitetaan, soluihin viitataan, tai kaavioita luodaan
Tee Excelin perusteet -tehtävä, jos
- Osaat Excelin (tai jonkin muun taulukkolaskentaohjelman) perusteet, tai enemmän
Jos haluat lisäksi perusteellisemman, pidemmän johdatuksen Excelin käyttöön, voit tutustua Microsoftin tarjoamaan esittelypohjaan sovelluksen ominasuuksista. Pääset esittelypohjaan käsiksi avaamalla Excelin ja valitsemalla aloitusruudun pohjista (Templates) version Welcome to Excel tai mikäli sitä ei näy aloitusruudussa, voit myös käyttää hakupalkkia. Vaihtoehtoisesti voit ladata pohjan täältä ja avata sen Excelillä. (HUOM: Pohja on kokonaan englanniksi))
2. Word
Monilla kursseilla on kirjoitettava jonkinlainen dokumentti tai raportti. Word sopii hyvin näiden pitkien dokumenttien jäsentelyyn, sillä se tarjoaa monipuolisesti työkaluja dokumentin rakenteen muotoiluun ja ylläpitoon. Vaikka kirjoittaisit itse dokumentin jollakin muulla ohjelmalla, Word saattaa olla hyödyllinen dokumentin lopullisen muodon viimeistelyssä sekä lähdeluettelon ja viittausten hallitsemisessa. Wordilla voit parin vuoden päästä kirjoittaa myös kandityösi, joskin tieteellisillä aloilla LaTeX on usein todettu toimivammaksi vaihtoehdoksi.
Wordin perusteet -tehtävästä käydään perusteellisesti läpi seuraavat asiat:
- Otsikkorakenteen luominen (otsikot ja alaotsikot) ja otsikoiden numerointi
- Teemat
- Kappale- ja kirjaintyylit, tyylien tehokas käyttö
- Dokumentin jakaminen rakenteellisiin osiin ja erilaisten ylä- ja alatunnisteiden luominen eri osiin. Sivunumeroiden lisääminen.
- Kansilehden ja automaattisesti päivittyvien sisällys- ja kuvaluetteloiden luominen
- Kuvien ja Excel-kaavioiden lisääminen tekstiin, kuvatekstit ja kuvien numerointi
- Tekstidokumentin tallentaminen PDF-muodossa
3. LaTexin perusteet
LaTeX on ladontajärjestelmä, jota käytetään erityisesti tieteenaloilla, joissa tarvitaan matemaattista merkintää. LaTeXilla voit laatia hyvin jäsenneltyjä, pitkiäkin tekstidokumentteja, jotka sisältävät kuvia, kaavoja ja taulukoita.
LaTeX tulee fysiikan ja matematiikan opiskelijoilla vastaan jo ensimmäisen vuoden keväällä kurssilla Fysiikan ja matematiikan menetelmien studio, jossa laboratoriodokumentit kirjoitetaan LaTeXilla. Muissakin pääaineissa LaTeX on hyvä valinta projektidokumenttien laatimiseen kaikenlaisilla kursseilla, ja se on hyvä olla hallussa viimeistään kandityötä kirjoittaessa.
4. Matlabin perusteet
Matlab (matrix laboratory) on numeeriseen laskentaan tarkoitettu ohjelmisto ja ohjelmointikieli. Matlab tulee esiin kursseilla Matriisilaskenta sekä Fysiikan ja matematiikan menetelmien studio, mutta sitä voi käyttää laskutehtävien ratkaisemiseen ja tarkistamiseen myös muilla matematiikan kursseilla. Matlab on suosittu laajasti eri insinöörialoilla, joten vähintään sen perusominaisuudet ja syntaksi on hyvä tuntea.