Topic outline

  • Kurssi alkaa keskiviikkona 10.1.2024 klo 9:15 salissa Y405 (Otakaari 1). Tervetuloa!







    Opettajat

    Meri Mannerla-Magnusson, lehtori (vastuuopettaja); Marja Mikkola, maisema-arkkitehti (kasviluennot); Jonna Kankaanpää, maisema-arkkitehtiylioppilas (työpajat)

    Opetusajat

    periodi III-IV: ke klo 9-12, periodi V: pe klo 9-12

    Sisältö 

    Viheralueiden toteutuksessa käytettävä kasvimateriaali: lajisto, menestyminen, ryhmittelyperusteet ja hoito. Kasvillisuuden arkkitehtuuri. Kasvullisen ympäristön muutos.

    Osaamistavoitteet 

    Opiskelija tuntee maisemarakentamisessa käytettävän keskeisen kasvilajiston ja sen käyttömahdollisuuksia ja -rajoituksia. Opiskelijalla on valmiudet laatia kasvillisuussuunnitelmia, kuten istutus- ja hoitosuunnitelmia. Opiskelija hahmottaa kasvillisuuden suunnittelun osana arkkitehtonista muodonantoa.

    Toteutus ja työmuodot  

    Luennot ja harjoitustehtävät.

    Luennoilla (1 op + 1 op + 1 op) käydään läpi maisema-arkkitehdin työssä oleellista kasvilajistoa, istutussuunnitelmien laatimista ja kasvillisuuden hoitoa. Osa luennoista pidetään maastossa, jolloin niihin liittyy mittaus- ja luonnostelutehtäviä.

    Puun habitus ja essentia -tehtävässä (1 op + 1 op) harjoitellaan puulajien ominaispiirteiden tunnistamista, tarkkaa havainnointia ja piirtämistä. Tehtävä on itsenäinen ja se jakautuu kahteen osaan: talvi ja kevät.

    Puistikko–tehtävässä (1 op) harjoitellaan kasvillisuuden käyttöä tilanmuodostuksessa. Suunnitelmaa tarkennetaan kasvipaletista  istutussuunnitelmaksi ja pitkän aikavälin hoitosuunnitelmaksi. Tehtävää ohjataan työpajoissa.

    Työmäärä ja esitiedot

    Maisema-arkkitehtuurin pääaineen opiskelijoille kurssin laajuus on 6 op. Muiden suorituslaajuus sovitaan tarvittaessa erikseen. Esitietovaatimus: MAR-C1011 Maisema-arkkitehtuurin perusteet 1B tai vastaavat tiedot ja taidot.

    Täysimääräisessä suorituksessa ohjattua opetusta on 50 tuntia = 30 % (luennot, tuntitehtävät, harjoitukset ja palautetilaisuudet) ja itsenäistä työskentelyä 112 tuntia = 70 %, yhteensä 162 tuntia.

    Arvosteluasteikko

    0-5

    Arvosteluperusteet 

    Arvioinnin perusteena ovat luennot, harjoitustehtävät ja osallistuminen tehtävien palautetilaisuuksiin. Luentojen arvosteluperusteet: III periodi: kasvitentit 100%, IV periodi: aktiivisuus työpajoissa 100% ja V periodi: luonnosvihko 100%.

    Harjoitustehtävien arvosteluperusteet: 50% kokonaisvaikutelma ja 50% yksityiskohtien tarkkuus. Palautetilaisuuksien arvosteluperusteet: läsnäolo 100%.

    Jälkipalautus

    Kurssin jälkipalautuspäivät ovat 19.6. ja 6.9., jonka jälkeen suorituksia ei enää oteta vastaan.