Topic outline

  • Kurssi alkaa maanantaina 4.9. klo 9:15 salissa A2 (Otakaari 1X, 2. krs).

    Sisältö 

    Viheralueiden toteutuksessa käytettävät materiaalit ja rakennustekniikka: maa- ja pintarakenteet. Maisemarakentamisen tekniset toteutusasiakirjat.

    Osaamistavoitteet 

    Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on yleistuntuma maisemarakentamisessa käytettävistä maa- ja viherrakentamisen materiaaleista ja teknisistä menetelmistä. Opiskelija ymmärtää rakenteiden toimintaa sekä osaa suunnitella teknisiä ratkaisuja maisemarakentamisen tarpeisiin. Opiskelija hahmottaa rakenteiden suunnittelun osana arkkitehtonista muodonantoa.

    Toteutus ja työmuodot  

    Luennot, tuntitehtävät, harjoitustyö.

    Luennoilla käydään läpi maisemarakentamisessa tyypilliset piha- ja puistorakenteet, sekä maanpinnan muotoilun ja maisemoinnin periaatteita. Luentoihin liittyy oheislukemistoa ja minitentit, jotka tehdään viikoittain. Harjoitustehtäviä on kaksi: Maasaari-tehtävä ja Mittauspiirustukset. Maasaari-tehtävässä harjoitellaan maaston muotoilua ja suunniteltujen maastonmuotojen esittämistä kolmi- ja kaksiulotteisesti eri tekniikoilla (Rhino, Grasshopper, muovailu, käsinpiirtäminen, sekatekniikat). Mittauspiirustukset-tehtäväsarjassa kukin havainnoi, mittaa, pohtii ja piirtää suunniteltuja ja toteutettuja kohteita. Mittauspiirrokset laaditaan teknisten piirustusten tarkkuudella ja ne suositellaan piirtämään cad-ohjelmalla (Rhino).

    Tarvitset kurssilla luonnospaperia, lyijykyniä (kovia ja pehmeitä), taskulaskimen, suhdeviivaimen ja kolmioviivaimen. Mikäli piirrät mittauspiirrokset käsin, tarvitset myös haka- tai naruviivaimen. Ulkona tapahtuvaa itsenäistä opiskelua varten tulee olla säänmukainen vaatetus, kamera, rullamitta, vatupassi, säänkestäviä kyniä ja paperia, sekä kova piirustusalusta mittausten kirjaamista varten.

    Harjoitustehtäviä työstetään vanhempien opiskelijoiden vetämissä työpajoissa.

    Työmäärä

    Maisema-arkkitehtuurin pääaineen opiskelijoille kurssin laajuus on 6 op. Muiden suorituslaajuus sovitaan erikseen. Täysimääräisessä suorituksessa ohjattua opetusta on 50 tuntia = 30 % (luennot, tuntitehtävät, harjoitukset ja palautetilaisuudet) ja itsenäistä työskentelyä 112 tuntia= 70 %, yhteensä 162 tuntia.

    Arvosteluasteikko

    0-5

    Arvosteluperusteet

     

    Arvioinnin perusteena ovat luennot, harjoitustehtävät ja osallistuminen tehtävien palautetilaisuuksiin.

    Luentojen arvosteluperusteet: minitentit 100%. Harjoitustehtävien arvosteluperusteet: kokonaisvaikutelma 50%, yksityiskohtien oikeellisuus ja tarkkuus 50%. Palautetilaisuuksien arvosteluperusteet: läsnäolo 100%.

    Jälkipalautus

    Kurssin jälkipalautuspäivät ovat 3.11. ja 15.12.2023, jonka jälkeen suorituksia ei enää oteta vastaan.

    Otsikkokuva: Maasaari - Ronja Karvonen 2022