Topic outline

  • Laskutehtävät liittyvät yrityksen laskentatoimeen ja investointien kannattavuuden arviointiin. Tehtävät on jaettu kahteen kokonaisuuteen: Tuloslaskelma, tase ja tunnusluvut sekä Katetuottolaskelmat ja investointipäätökset. Tehtäviä on yhteensä 30 kappaletta. Tehtävät tulee ratkaista käyttäen taulukkolaskentaohjemaa (mielellään MS Excel, myös LibreOffice Calc käy).

    Laskutehtävät voi tehdä täysin itsenäisesti. Mikäli kuitenkin tarvitset apua, voit osallistua laskutupiin, jossa assistentit voivat tarjota apua tehtäviin liittyen.

    Laskutehtävät ovat auki 27.2. - 15.3.


    Tehtävien tekeminen:

    Tehtävien ratkaisemiseen suositellaan ensisijaisesti käytettävän Exceliä, jotta niistä irtoaisi välikokeen kannalta eniten hyötyä. Excel on muiden Office365 -ohjelmistojen tapaan Aallon opiskelijoille ilmainen (asennusohjeet.)

    Muita vaihtoehtoja ei ole kielletty, mutta huomioithan seuraavan:

    • Taulukkolaskennan käyttö samankaltaisten tehtävien ratkomisessa tulee olemaan pakollista toisessa välikokeessa

    • Mikäli tarvitset apua jonkin tehtävän ratkaisemisessa, ovat Excel-taulukkoon tehdyt laskelmat assareille helpoimpia tulkita

    Tehtävät ja niiden sisältämät kysymykset on tarkoitusenmukaista suorittaa numerojärjestyksessä, koska aiemmissa tehtävissä esitettyjä käsitteitä ja lukuja usein tarvitaan myöhemmissä tehtävissä. Kaikkiin kysymyksiin ei kuitenkaan ole pakko vastata tehtävien palauttamiseksi.

    Tehtävä tulee lopuksi palauttaa pisteiden saamiseksi ("palauta kaikki ja lopeta" / "submit all and finish").


    Pisteet ja vastausyritykset:

    Kummankin kierroksen ratkaisemista voi yrittää kolme kertaa, ja arvosanassa huomioidaan korkeimman pistemäärän yrityskerta. Yksittäisen yrityskerran kestoa ei ole rajoitettu (paitsi loppudeadlinella), eli suorituksen voi siis jättää kesken ja palata siihen myöhemmin uudelleen. MyCourses arpoo pääosan tehtävänannoissa esiintyvistä luvuista aloittaessasi kierroksen, eli lähtöarvot ja vastaukset vaihtelevat eri yrityskertojen välillä.

    Yhden yrityskerran sisällä myös yksittäisiä tehtäviä voi yrittää useamman kerran, kunnes saat ne oikein: 

    • Jokainen syötetty väärä vastaus vähentää tehtävän maksimipistemäärää 10%
    • Desimaalierotin riippu siitä, millä kielellä käytät MyCoursesia - väärän desimaalierottimen käyttö ei aiheuta pistemenetyksiä, mutta järjestelmä pyytää korjaamaan vastauksen esitysmuodon
    • Yhdestä väärästä vastausarvosta sakotetaan vain kerran, eli jo syötetyn arvon kokeileminen uudestaan ei aiheuta lisää pistemenetyksiä

    Laskutehtävistä pitää saada yhteensä vähintään 12/20 pistettä kurssin läpäisemiseksi, ja tätä korkeammat pisteet nostavat kurssin kokonaisarvosanaa.
     

    Materiaali, laskutuvat ja muu tuki:

    Materiaalia laskutehtävien ratkaisemiseen löytyy TUTAwikistä osioista Laskentatoimi ja kannattavuus sekä Päätöksenteon laskelmat. Alta löytyvään kaavakokoelmaan on myös koottu tiivistelmä kurssin keskeisimmistä laskutehtäviin liittyvistä konsepteista.

    Apua rohkaisemme yleisluontoisten kysymysten ja käsitteiden osalta pyytämään Assarichäteissä Telegramissa (linkit Harjoitustyö-sivulla.)

    Tarkempaa apua laskelmiesi korjaamiseen saat TUAS-talolla järjestettävistä laskutuvista, joissa päivystävät assarit vastailevat kysymyksiin ja tarvittaessa tekevät vianmäärityksiä taulukoille.

    Laskutupia järjestetään useampana päivänä viikossa 27.2. - 22.3. aikavälillä. Laskutupia järjestetään ainakin seuraavina ajankohtia, mahdollisesti myös muulloin:


    Ti: 14:15 - 17:00  TU3
    Ke: 14:15 - 17:00 AS3
    Pe: 12:15 - 17:00 TU3

    Laskutuvat järjestetään TUAS-talolla (Maarintite 8).