Topic outline

  • Grundkurs i Sannolikhetskalkyl och Statistik ordnas under läsperiod 3, 2023. Kursen börjar med en föreläsning måndagen 8.1.. Tyvärr är kursen enligt fullbokad enligt SISU, men även om er anmälan via SISU inte blivit godkänd, är ni välkomna att delta på föreläsningar, övningar och tent. Jag försöker lösa formaliteterna så snart som möjligt, men bekymra er inte om det för tillfället.

    Vad är sannolikhetskalkyl och statistik, och vad har de med varandra att göra?
    Statistik är vetenskapen om att dra kvantitativa slutsatser om stora populationer från ofullständig data från delar av denna population. Statistikens mål är att ge underlag för att förutspå kommande händelser och ge underlag för beslutsfattande från begränsad kvantitativ information.
    Sannolikhetslära är den matematiska läran som abstraherar begrepp som slump, sannolikhet och fördelning, och studerar räkneregler för dessa. En god förståelse för sannolikhetslära är en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig statistiska metoder, och förstå varför de fungerar.

    För vem? Kursen passar på Aalto-universitetets samtliga kandidatprogram. Som förkunskaper förutsätts MS-A010x Differential- och Integralkalkyl 1.

    Undervisningsmetoder: Kursen undervisas genom föreläsningar, övningsuppgifter, samt hemuppgifter. Alla undervisningsmoment (men inte tentamen!) börjar kvart över hel timme.
    Föreläsningarna är tolv till antalet, och ges måndagar och fredagar klockan 10-12.
    Hemuppgiftena löses individuellt eller i grupp, men var och en skall skriva ner sina egna lösningar. Hemuppgifterna rapporteras muntligen på onsdagar klockan 8-10 (dock inte under läsvecka ett). Var och en markerar i början av övningstillfället vilka uppgifter hen har löst, varefter läraren slumpmässigt (sic!) väljer ut någon eller några som får presentera sina lösningar på tavlan. Detta är en viktig övning både i att tala inför en grupp, och att förklara matematiska resonemang muntligt.
    Övningsuppgifterna löses individuellt eller i grupp, exempelvis på övningstillfället fredagar 14-16. Vissa av övningsuppgifterna är "förberedande", och ger er möjlighet att fundera runt begrepp som rigoröst gås igenom först på kommande föreläsningar.

    Kursens avläggande: Kursen kan avläggas på två sätt. Av dessa väljs automatiskt det sätt, som ger ett bättre vitsord:

    • Genom att göra hemuppgifter och skriva tentamen. Då räknas de fyra bästa resultaten (av fem) från hemuppgifterna ihop, och utgör 40% av kursens totalpoäng, medan de sista 60% utgörs av tentamensresultatet. Tentamen kan skrivas 21.2. eller 7.6.
    • Genom att skriva tentamen (den 21.2. klockan 9:00-12:00 eller vid godtyckligt omtentamenstillfälle). Då utgörs hela vitsordet av tentresultatet.
    Sannolikhetskalkylen och statistiken omfattar många formler, som kan vara besvärliga att komma ihåg. Dessutom förekommer det (i motsats till i de flesta andra mattekurser) en hel del elementär räkning med många stora tal med decimaler och sånt bös, som ni inte kan förväntas utföra för hand. Därför är det tillåtet att vid sidan av skrivdon ta med en minneslapp (handskriven på bara ena sidan av ett A4 papper, försedd med studienummer, namn samt namnteckning) och en av Studentexamensnämnden godkänd räknare till tentamina. Eventuella nödvändiga tabeller kommer att finnas tillgängliga, och behöver inte medtas.

    Litteratur:
    Föreläsningsdior: Uppdateras under kursens gång

    Lärare:
    Föreläsningar: Ragnar Freij-Hollanti
    Övningar: Niklas Miller och Kristian Jakobsson