Topic outline

  • Vastuuopettaja: prof. Lauri Savioja (Lauri.Savioja@aalto.fi)


    Kurssilla opiskellaan tieteellistä kirjoittamista laatimalla opinnäytteenä kandidaatintyö sekä esittelemällä se loppuseminaarissa ja arvioimalla ja opponoimalla muiden töitä. Lisäksi harjoitellaan tiedonhakua sekä tieteellistä viestintää erillisissä "Tekstipajoissa" ja "Puhepajoissa". Kandidaatintutkinnossa pakollinen Kypsyysnäyte suoritetaan myös osana tätä seminaaria. 

    Pakolliset osasuoritukset

    Hyväksyttyyn kurssisuoritukseen vaaditaan näin ollen seuraavat osasuoritukset:

    1. Kandidaatintyön kirjoittaminen ja esittäminen sekä toisten opiskelijoiden töiden opponointi.
    2. Tiedonhaun tehtävien suorittaminen.
    3. Tekstipajat-osiossa kuvattuun tekstipajaan osallistuminen ja siihen kuuluvien tehtävien suorittaminen. 
    4. Puhepajat-osiossa kuvattuun puhepajaan osallistuminen ja siihen kuuluvien tehtävien suorittaminen.

    Luennot ja niiden aikataulu (ohjeet ja materiaalit sivun lopussa)
    • Luento 1: ti 5.9.2023 klo 12:15-14:00, Sali T2, T-talo, Johdantoluento (Lauri Savioja)
    • Luento 2: ti 12.9.2023 klo 12:15-14:00, Sali T2, T-talo, Tiedonhaku (Evi Lemström)
    • Luento 3: ti 19.9.2023 klo 12:15-14:00, Sali T2, T-talo, Lähdeviittausten käyttö (Kirsi Heino)
    • Luento 4: ti 26.9.2023 klo 12.15-14.00, Sali T2, T-talo, Johdatus tieteelliseen kirjoittamiseen (Inkeri Lehtimaja)

    Kurssin työpajojen ohjelma ja pajojen ryhmät julkaistaan pajojen omilla sivuilla (linkit vasemmalla). Luentojen ja muun opetuksen tarkempi aineisto julkaistaan alla.

    Tiedonhakua ja lähdeviittauksia käsittelevät luennot ovat samoja muissakin kandidaattiohjelmissa, ja voit halutessasi osallistua mille tahansa niistä. Aikataulutiedot niistä löytyvät täältä (katso kohta "Kandidaattiseminaarit").

    Työpajat

    Kurssin työpajat eli Tekstipajat ja Puhepajat (englanniksi kirjoittaville englanninkielisten tekstipajojen lisäksi myös suomenkielinen Tiivistelmäpaja) järjestetään erikseen Kielikeskuksen opettajien toimesta. Niihin liittyvät tehtävät ja ryhmäopetuksen aikataulut selviävät erillisistä osioistaan (löytyvät tämän sivun vasemmassa laidassa olevasta palkista). Huom: tarkista opetuksen pakollisuus eri pajojen omilta sivuilta.

    Englanniksi kirjoittavat

    Jos tiedät jo 11.9. mennessä kirjoittavasi kandidaatintyösi englanniksi, voit halutessasi osallistua myös englanninkieliselle Join.BSc bachelor's thesis and seminar (10 cr) - kurssille suomenkielisen seminaarin sijaan. Jos suoritat SCI3027.kand -seminaarin ja kirjoitat työsi englanniksi, silloin osallistuminen englanninkielisiin tekstipajoihin on pakollista. Muistathan, että sinun on myös osallistuttava suomenkieliseen tiivistelmäpajaan englanninkielisten tekstipajojen lisäksi, jos koulusivistyskielesi on suomi.

    Jos et pääse jostain syystä osallistumaan pakolliseen opetukseen, sovi korvaavasta suorituksesta suoraan kunkin opettajan kanssa.

    Kandidaatintyön aloitus

    Aloita kandidaatintyön tekeminen valitsemalla työllesi aihe, jolloin saat työllesi myös ohjaajan. Ohjaajat ohjaavat itsenäisesti omat kandidaatintyön tekijänsä. 

    Luentomateriaalit

    • Opettaja: Lauri Savioja, Tietotekniikan laitos, Lauri.Savioja@aalto.fi

      Tavoitteet

      Kurssin tavoitteiden, ohjelman ja suoritustapojen esittely.

      Luentokalvot

    • Opettaja: Evi Lemström, Oppimispalvelut, evi.lemstrom@aalto.fi

      Jos luennon ajankohta ei sovi sinulle, voit mennä jonkin toisen kandidaattiseminaarin luennolle, joiden ajankohdat löytyvät täältä: https://libguides.aalto.fi/c.php?g=581759&p=4016789 / Kandidaattiseminaarit

      Oppimistavoitteet

      • Opiskelija ymmärtää hakusanojen ja hakulauseiden tärkeyden tiedonhaussa. 

      • Opiskelija ymmärtää viite- ja kokotekstitietokantojen välisen eron, hallitsee elektronisen kirjaston perusteet ja osaa käyttää alansa keskeisiä tietokantoja (vertaisarvioidut tieteelliset julkaisut: Google Scholar, Scopus, ACM Digital Library, IEEE Xplore; monografiat: Aalto Primo; aikaisemmat Aallon opinnäytteet: Aaltodoc)


      Luentokalvot

    • Opettaja: Kirsi Heino, Oppimispalvelut, kirsi.heino@aalto.fi

      Jos luennon ajankohta ei sovi sinulle, voit osallistua jonkin toisen kandidaattiseminaarin luennolle, joiden ajankohdat löytyvät täältä: https://libguides.aalto.fi/c.php?g=581759&p=4016789 / Kandidaattiseminaarit

      Luennolla opetetaan lähdeviittausten käytöä tieteelllisessä kirjoittamisessa.

      Luentokalvot (Lähdeviittaukset)

      Luentokalvot (LaTeX ja BiBTeX)

    • Opettaja: Inkeri Lehtimaja, inkeri.lehtimaja@aalto.fi

      Oppimistavoitteet

      Tällä luennolla saat perustietoa tieteellisestä kirjoittamisesta, joka on keskeinen osa opinnäytetyöskentelyä. Luennon lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat itseopiskeluosio ja kaksi erillistä tekstipajaa. Niissä tarkastellaan ja harjoitellaan tieteellistä kirjoittamista. Kurssivujen vasemmasta valikosta löytyvästä osiosta Tekstipaja (tieteellinen kirjoittaminen) löydät kaikki materiaalit ja ohjeet. Tekstipajassa pääset soveltamaan oppimaasi käytännössä työstämällä omaa tekstiäsi ja saamalla siihen palautetta.

      Luento-osion tietoja tarvitset myös silloin, kun työstät tieteellisen kirjoittamisen itseopiskeluosiota. Huom. Itseopiskeluosion on oltava tehtynä ennen tekstipajaosuutta.

      Luentokalvot