Topic outline

  • General

    • Forum icon

      Microsoft Designerin Image Creator -tekoälytyökalun kuva Tieteen historian kurssille.

      Kurssi syksyllä 2024

      ”Tiede ei ylpeile sillä, että sen hallussa olisi lopullisia ja ikuisia totuuksia, vaan tutkimuksen kulloinkin parhaat tulokset voidaan aina haastaa ja tarvittaessa tarkentaa uuden aineiston tai teorian valossa. Amerikkalainen filosofi Charles Peirce kutsui tätä tieteen itsekorjaavuudeksi, ja juuri sen ansiosta edistyvä tiede on luotettavampaa kuin mikään muu uskomusten muodostamisen tapa.” (Ilkka Niiniluoto 2021.)

      Kurssi MS-E1011 - Tieteen historia (5 op) järjestetään syksyllä 2024 2.9.–28.11. Kurssin opettaja on FT Ilpo Halonen, ilpo.halonen@aalto.fi. Opetuskerrat pidetään klo 14.15-16 maanantaisin salissa Y229c ja torstaisin Y308. Kurssille ilmoittaudutaan 5.8.-9.9. Sisussa ja ensimmäinen opetuskerta on maanantaina 2.9..  

      Opetuskerrat koostuvat moduuleista, jotka ovat mm. luentoja, infoiskuja, teemakatsauksia sekä viikkotehtäviä ja niiden purkuja. Kurssin voi suorittaa oppimispäiväkirjalla tai kurssitentillä. Kätevimmin kurssin suorittaminen tapahtuu kurssin edetessä viikkotehtäviin vastaamalla rakentuvalla oppimispäiväkirjalla. Suoritustavoista puhutaan lisää heti ensimmäisellä opetuskerralla.

      Opetuskertoja on yhteensä 24 x 90 min.

      Kurssin sisältö

      Opintojaksolla käsitellään valittuja kohtia tiedehistoriasta antiikista uudelle ajalle asti sekä pohditaan, miten tiede on eri aikoina vaikuttanut maailmankuvaan ja miten maailmankuva (mahdollisesti) on vaikuttanut tieteeseen.

      Ensimmäisellä periodilla keskitytään mm. järjestelmällisen tieteenharjoituksen syntyyn antiikin Kreikassa vuoden 600 eKr. jälkeen, Aristoteleen rooliin klassisen filosofian ja tieteiden isänä, hänen teostensa saamaan asemaan keskiajalla perustetuissa eurooppalaisissa yliopistoissa.

      Toisella periodilla tutustutaan erityisesti siihen luonnontieteen nousuun 1600- luvulla, jota usein kutsutaan "tieteen suureksi vallankumoukseksi". Tämän vallankumouksen yhtenä tärkeänä teemana oli tähtitieteen kehitys. Kauden  keskeisten matemaattis-fysikaalisten  keksintöjen takaa löytyy sellaisia hahmoja kuin mm. Kopernikus, Brahe, Kepler, Bacon, Galilei, Descartes,  Newton ja Leibniz. Uudemmasta tiedehistoriasta tarkastellaan erityisesti Albert Einsteinin roolia.

      Kurssilla pohditaan tieteellisen ajattelun luonnetta eri aikoina ja asioita tarkastellaan erityisesti tieteen metodisen kehityksen sekä tieteellisestä  metodista esitettyjen teorioiden kannalta.

      Osallistujilta ei vaadita mitään esitietoja.

      Tervetuloa mukaan!

      Ilpo Halonen
      ilpo.halonen@aalto.fi