Tuumasta toimeen - aikaansaamisen aakkoset
D: Aikaviiveeseen vaikuttaminen
Yksi tavattoman tärkeä aikaansaamiseen vaikuttava asia on aika, joka sinulla on käytettävissä tehtävän tekemiseen. Mikäli tehtävän tekemisellä ei ole mitään määräaikaa, on opiskelija usein epämääräisessä tilassa, eikä oikein tiedä pitäisikö aloittaa tekeminen vai ei. Mikäli taas tehtävän tekemisen deadline on kaukana, ei tehtävään tule tartuttua, koska saatetaan ajatella, että kyllä ehdin myöhemminkin aloittaa. Näin voi olla esim. suuren tentin tai projektin tai vaikkapa lopputyön kohdalla. Ja toisaalta, jos sinulla on enää vain hetki aikaa tehtävän tekemiseen, voi olla, että viime hetken paine saa sinut tekemään tehokkaasti tai sitten ehkä lamaannut tai toteat, että et ehdi tehtävää enää tehdä, etkä toimeen ryhdy. Jos haluaa saada aikaan onkin tärkeää yrittää vaikuttaa tähän seikkaan. Seuraavassa muutamia keinoja, joilla voit yrittää vaikuttaa aikapaineeseen. PALAUTA alla olevaan kansioon omat tehtäväsi, mikäli haluat niistä palautetta.
1) Osatavoitteisiin jakaminen
Mikäli tehtävä, joka sinun pitäisi saada tehdyksi, on suuri ja sen tekemisen määräaika on kaukana, on usein tärkeää ja toimivaa jakaa tehtävä osatavoitteisiin. Osatavoitteisiin jakamisen voi tehdä monella tavalla, mutta tärkeää on, että osatavoite on riittävän konkreettinen ja sille on selvä määräaika riittävän lähillä. Yksi tekniikka hyvien osatavoitteiden laadintaan on SMART (tai suomeksi TARMO) -tekniikka.
2) Pomodoro-tekniikat
Anna itsellesi jokin pieni tehtävä ja sen tekemiseen selkeä ja melko lyhyt aika, esim. 5 minuuttia tai 20 minuuttia tai 1 tunti. Laita kello soimaan tuon ajan kuluttua ja ala tekemään tehtävää. Kun kello soi, lopeta, ja onnittele itseäsi tehdystä työstä. Pidä pieni tauko ja tee sama uudestaan. Tämä "tomaatti tai pomodoro-tekniikka" on hyvin paljon käytetty ja siitä on olemassa erilaisia versioita ja sovelluksia. Monet kokevat sen toimivaksi tavaksi saada aikaan.