MS-E1011 - Tieteen historia D, Luento-opetus, 5.9.2022-12.12.2022
This course space end date is set to 12.12.2022 Search Courses: MS-E1011
Viikkotehtävä 4
MS-E1011 Tieteen historia
VIIKKOTEHTÄVÄ 4 29.9.2022
Palautus torstaihin 6.10. klo 16 mennessä, vapaamuotoisen otteen voi palauttaa 8.12.2022 mennessä.
Vastaa kirjoittamalla yhteensä 1-2 sivun kirjoitus yhdestä tai useammasta teemasta a-d. Vastaa kysymyksiin mieluiten nykyisten tietojesi ja näkemystesi pohjalta ilman mitään oheiskirjallisuutta tms.
a) Kurssilla esiteltiin Aristoteleen logiikkaa, jonka yhteydessä puhuttiin siitä, kuinka logiikan opiskeleminen tapahtui keskiajalla ja itse asiassa aina 1800-1900-luvuille asti paljon ulkoa opeteltavien riimien avulla.
Eri aikoina varsinkin aikaisempina aikoina on osa opiskelua tapahtunut paljon myös ulkoa opettelun avulla. Erilaiset lorut saattavat olla tuttuja: ”Oulun siika pyhä kala lestiä veteli ähtävältä lapuan kautta kyröön” tai ”Ruuben, Simeon, Leevi, Juuda …” tai ”aus, bei, mit, nach, seit, von, zu”.
Mitä ajatuksia sinulle syntyy ensimmäisenä näistä teemoista? Sanovatko tuollaiset lorut sinulle mitään? Kuinka suuri ja minkälainen merkitys ulkoa oppimisella on tieteilijäksi tulemisen eri vaiheissa?
b) Esko Valtaoja kuvailee tieteen ensi askeleita Kaiken käsikirjassa (s. 29-30) mm. seuraavasti:
”… havaintovälineiden puutteessa antiikin viisaat joutuivat turvautumaan lähes yksinomaan järkeen ja päättelyyn. Ja se ei riittänyt alkuunsakaan. ’Luonnontieteessä on ensin pyrittävä määrittämään ne seikat, jotka koskevat sen prinsiippejä’, aloitti Aristoteles Fysiikkansa. Hyvä alku, mutta sitten Aristoteles lähti etsimään luonnon syvimpiä periaatteita ihmisjärjestä eikä luonnosta itsestään, ja meni rytisten metsään jo samalla aloitussivulla: ’Prinsiippejä on välttämättä oltava joko yksi tai useampia. Jos niitä on yksi, sen on oltava joko liikkumaton, kuten Parmenides ja Melissos väittävät, tai liikkuva, kuten luonnontutkijat sanovat...’ Olisiko antiikin luonnonfilosofia voinut valita toisen tien, ja ihmiskunta olisi välttynyt kahden tuhannen vuoden paikallaan tarpomisesta?”
Mitä ajatuksia sinulle syntyy Valtaojan tulkinnasta?
c) Tiistaina 27.9.2022 julkaistiin Tähdet ja avaruus -lehden verkkosivuilla seuraava uutinen:
"DART-törmäytys onnistui – luotain nappasi komeita kuvia
Ensimmäinen asteroidien torjuntaa testaava koe eteni suunnitelmien mukaan. Nasan DART-luotain törmäsi Dimorphos-asteroidikuuhun onnistuneesti aikaisin tiistaina aamuyöllä.
Ennen törmäystään DART lähetti kuvasarjan, joista on myös julkaistu animaatio.
"Ytimessään DART edustaa ennen näkemätöntä onnistumista planeettapuolustuksessa, mutta myös yhteismissiota, joka hyödyttää koko ihmiskuntaa", sanoi Nasan pääjohtaja Bill Nelson.
Kohteena ollut Dimorphos-asteroidikuu on halkaisijaltaan noin 160 metriä ja se kiertää 780 metrin kokoista Didymos-asteroidia. Kaksikko sijaitsee noin 11 miljoonan kilometrin päässä maapallosta.
Arvioiden mukaan törmäytyksen pitäisi muuttaa asteroidikuun rataa tarpeeksi, jotta muutos pystytään huomaamaan maanpäällisillä teleskoopeilla.
DARTin mukana oli myös Italiassa tehty nanoluotain LICIACube. Nanoluotain irrotettiin DARTista 15 vuorokautta ennen törmäystä tarkoituksena tehdä ohilento asteroidista. LICIACuben törmäytyksestä ottamat kuvat saadaan vastaanotettua seuraavien viikkojen aikana.
Törmäys pystyttiin havaitsemaan Maasta ainakin ATLAS-robottikaukoputkijärjestelmällä. Kuva-animaatiossa erottuu törmäyksen luoma pölypilvi.
ESA valmistelee parhaillaan Hera-luotainta, joka on määrä laukaista 2024. Sen on tarkoitus saapua Didymos-asteroidin kiertoradalle 2026 tutkimaan DARTin törmäysjälkeä.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi) sekä Tähdet ja avaruuden numerossa 7/2022."
Mitä ajatuksia tämä uutinen sinussa herättää?
d) Kirjoita vapaamuotoinen kirjoitus kurssin tiimoilla tähän asti heränneistä ajatuksista.